Негативните емоции водят до язва и хипертония!

Хипертония

Негативните емоции атакуват директно централната нервна система, което предизвиква отделянето на по-голямо количество хормони. С това се нарушава химическия баланс в организма, което се отразява върху правилното функциониране на органите и имунната система. Хипертонията, язвата, колитът, невродермитът и екземата са само една малка част от така наречените психосоматични заболявания.

Влиянието на психиката върху физическото здраве е известно на лекарите отдавна. Невролозите и психиатрите постоянно подчертават, че хората със стабилна психика са защитени от така наречените „болести на големия град“. Напрежението, чувство за несигурност, тревогата и отчаянието са само няколко от причините за емоционалния дисбаланс. Силно стресира-ни са хората с ниско самочувствие или тези с прекалено високи изисквания за себе си. Неуспехът, разочарованието, и чувството за безизходица са най-честите причини за появата на депресия .

Язва на стомаха

Всички тези емоционални състояния са продължителни и обикновено вместо да регресират се задълбочават. Освен това, характерно за всички емоции е, че и те трудно се контролират, особено в случаите на интензивни негативни състояния. Тогава специалистите препоръчват медикаментозно лечение. От изключително значение е да се потърси своевременна медицинска или психиатрична помощ, защото продължителните емоционални стресове предизвикват сериозни заболявания. Сред тях са голяма част от сърдечносъдовите заболявания, проблеми в храносмилателния тракт и отделителната система.

Инфарктът, инсултът и ракът са най-страшните последствия от претоварената психика. Един от сигурните начини да се намали негативния ефект от стресовите ситуации е те да бъдат атакувани с положителни емоции. Усмивката и смехът са сред най-ефикасните. Среща с приятели, топла вана и дори препрочитането на любима книга премахва напрежението и възстановява психичния баланс. Жълтият кантарион, валерианът, маточината и витамините от група В са много добри средства срещу хроничната умора, нервното напрежение и депресията.

Всекидневното приемане на витамин В-комплекс помага за физическото възстановяване на организма. Кантарионът успокоява и отпуска и подобрява настроението. Маточината намалява нервното напрежение и нормализира съня. Стресът и тревогата могат да се подтиснат с валериан. Тази билка е сред най-често използваните в традиционната медицина. Препоръчва се при безсъние, тревожност, нервно-психична преумора, високо кръвно налягане, възпаление на червата и мускулни спазми.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *