Навици, които причиняват хормонален дисбаланс

hormoni

Хормоните са изключително важни. Действат като „куриер“, който участва в растежа, развитието, метаболизма, настроението и дори регулират сексуалното желание. Но фактори като стрес, хранене, лекарства и други навици променят дейността им.

Живот под напрежение

Ако сте свикнали да живеете под постоянен стрес или напрежение, намаляват нивата на хормона, който регулира остаряването и подобрява интелекта ни.

Прекалявате със захарта

Ако сладкото е сред големите ви слабости, трябва да внимавате, защото нивата на кортизола, който регулира стреса, се покачват. Метаболизмът ви се забавя, кръвното пада, също и сърдечният ритъм. Може да се дехидратирате.

hormonalen-disbalans-1

Не спите през нощта

Причинява хормонален дисбаланс. Това променя ритъма сън- будност, нивата на мелатонина спадат, започват проблеми с безсънието или сънят е с много лошо качество.

Вечеряте и веднага си лягате

Когато вечеряте и веднага си легнете, нивата на инсулина се покачват. Появява се главоболие, потене, виене на свят, промени в настроението, замъглено зрение.

Правите упражнения късно вечер

Кардио тренировката вечер повишава значително телесната температура. Това пречи да се освобождава мелатонин, което причинява смущения в съня. Повишават се нивата на норадреналина и допамина, които стимулират мозъчната дейност. Правете упражнения поне 3 часа преди лягане.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *