Махмурлукът – наказанието на купонджиите! Как да го преборим!

  Човечеството е открило алкохола още преди да проходи на два крака. Подобно на много съвременни маймуни, които изчакват падналите плодове да ферментират и да им донесат сладко опиянение, нашите далечни праотци питекантропите открили чудесата на ферментацията преди стотици хиляди години. Заедно с еволюцията на човека, еволюирал и алкохолът. Съвременният хомо сапиенс се радва на хиляди видове рафиниран алкохол, който го съпътства в мъка, радост, скука или просто за удоволствие. Единственият проблем на хората, които обичат да си пийват, е махмурлукът.

Всеки човек има различен махмурлук. При някои това е силно главоболие, при други – разстроен, раздразнен стомах и гадене. Трети се изпотяват и треперят, четвърти имат от всичко по малко.

Лекарите обикновено препоръчват течности, болкоуспокояващи и витамини. Тази комбинация помага на организма да възстанови нарушения си метаболизъм и да разгради по-бързо остатъчния алкохол. Много хора обаче имат собствени средства за отстраняването на това неприятно състояние. Някои прибягват до добре познатата противоотрова – млякото. Други си взимат дълги хладни душове. Трети предпочитат продължителен, възстановителен сън. Четвърти — тоник с резенчета лимон.

Различните народи обаче имат специфични етнически рецепти срещу махмурлук. В много от тях присъстват лютите подправки и храни, с високо съдържание на сол. Ние, българите, имаме няколко варианта. Шкембе чорбата с много чесън и стрити сухи люти чушки е на почит при всички страдалци. Неизвестно защо, хубавите стари шкембеджийници, които отваряха в 6 часа сутринта и предлагаха невероятна чорба, изчезнаха. Голяма загуба за целокупния български народ, който обаче държи още няколко хитринки в джоба си. Така наречената зелева чорба, която е просто сок от кисело зеле с лют червен пипер и евентуално малко олио. Който е пробвал поне една от двете рецепти знае, че те действат безотказно. Третият вариант, към който прибягват не само нашенците, е бирата. Северните ни съседи – румънците споделят с нас шкембето и бирата. Похапват и от любимата си мамалига с огромно количество масло и сол.

Бирата за чехите и холандците е като бутилирана вода. Те просто я консумират непрекъснато – за да се напият или за да изтрезнеят. При тях цикълът е толкова затворен, че за чужденците е трудно да разберат в кой точно стадий се намират местните любители на пенливата напитка. Бира попийват и руснаците, и поляците в случай, че нямат под ръка водка за избиване на клина.

С бутилка „Столичная“ за изтрезняване руснаците отиват и да се напарят в небезизвестните си бани. Там, обвити в пара, те си подават бутилката и се налагат с метли от брезови клонки. Поляците гонят симптомите със сто грама водка и кисели краставички. Американците пък пият „Блъди Мери“ – смесват водката с доматен сок. После си правят закуска от пържен, мазен бекон и яйца, които поливат богато с люто „Табаско“.

Немците, които са известни със странния си подход към храната, имат също така интересен начин да лекуват махмурлука си. Осолената или маринована риба е не по-малко странно средство срещу сутрешния дискомфорт от татарското кюфте, което всъщност е сурова кайма със плеснато върху й сурово яйце. Явно рецептата действа дори и ако това важи само за германците.

 

Супа от маймуни избива клина

Жителите на някои от екзотичните острови във френска Полинезия използват листата на растението коба-коба. Каквито и да са туземските им алкохолни микстури, явно заслужават мъчението от дъвченето на храста, сокът на който е по-горчив и от хинин и по-тръпчив от зелена мушмула. Някои племена в Централна Африка лекуват махмурлука си с подземни буболечки, подобни на поповото прасе. Те ги изкопават изпод земята и ги хрускат като бонбони. По-предвидливите изсушават насекомите и ги складират, за да им бъдат под ръка в подходящия момент. Туземците в дивите джунгли на Амазония пък си правят чудодейна супа от маймуни, специален вид речни водорасли и люта трева, която култивират специално за целта. И ако това ви се струва странно, то рецептата на някои от маорските племена в Нова Зеландия ще ви се стори като извадка от вещерска книга. Те правят каша от изпражненията на птицата какапо, яйца от киви и гигантски нощни стоножки. Всичко това се подправя с клонки от хвойна и кръв от прилеп. Тук въпросът е колко ли е вкусна маорската ракия, след като местните хора са готови да погълнат този бълвоч на сутринта. Но, както се вика – свят голям, хора различни. До този момент обаче е ясно, че ако не искаш да се чувстваш зле на следващия ден, просто не трябва да пиеш некачествен алкохол. И най-вече да не прекаляваш с количеството. Наздраве! И успех на сутринта.

 

Италианците наблягат на кафе

Италианците и китайците са тривиални. Едните сърбат горчиво кафе, другите – зелен чай. Италианците биха могли да проявят повече въображение, а китайците да направят малки изключения при спазването на хилядолетните си традиции. Или поне да опитат рецептата на японците, които, след като прекалят със сакето, се лекуват с мариновани сливи, каквото и да означава това. Мексиканците избиват текилата с люта супа от скариди. Колкото повече – толкова по-добре. Явно в тези географски ширини чорбата от ракообразни е заместител на нашенското шкембе.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *