Какво ядем? Какви вредни добавки поемаме?

знаем ли какво ядем?

Специалистите ни предупреждават, че българинът поема средно около 10 килограма вредни добавки годишно. Тези добавки са предпоставка за високата смъртност сред населението у нас.

Те предизвикват рак, сърдечно съдови проблеми и инсулт. Хората ги приемат заедно с храни и напитки, като повечето от тях  са безобидни в малки количества, но с натрупването в организма те се оказват опасни за нашето здраве, алармират технолозите. Повечето производители влагат в техните продукти подобрители за по-добър търговски вид, отлични вкусови качества и по-ниска себестойност, затова и са предпочитани пред използването на по-модерните технологии, с които би могло тези добавки да се намалят до минимум. За това експертите призовават за по-строг и ефективен контрол върху Е-та у нас.

над 1500 Е-та има в храната ни!

Често на пазара в България можеш да попаднеш на ягодов сладолед, в който няма и частица от ягоди или лютеница, в която доматите и чушките липсват. Тези продукти са рожба на умело боравене с  големи количества добавки – овкусители и оцветители. Производителите се оправдават, че често им се налага да използват подобни химикали за по-голяма трайност, атрактивен външен вид и конкурентоспособност на пазара.

Но дали това трябва да става за сметка на здравето на потребителите? Питат експертите. Според Валентин Бъчваров, шеф на Института по криобиология и хранителни технологии, годишно българинът консумира над 10 килограма добавки годишно, което може да се окаже пагубно.

от какво е направена храната ни?

В момента от 1420 Е-та, които са одобрени от ЕС ще бъдат ревизирани. Затова е необходимо и България да предприеме подобна мярка, смята Бъчваров. Според него даже например Е123 е забранена в Австрия. Химията в храната даже създаде нова професия „дизайнер на храни” – човек, който прави продукта най-атрактивен за консуматорите.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/pWGRxGIaMuU

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *