Здравите и стабилни крака вещаят дълъг живот

  Мускулният тонус, здравината на бедрените и тазобедрени кости, както и доброто състояние на ставите са особено важни за хората в напреднала възраст. Това показва изследване на френски лекари от университета в Лион.

„Силните крака осигуряват добър баланс, гъвкавост и издръжливост на тялото във всяка възраст, но добрата им форма е изключително важна за хората над 70 години. Нашето изследване показва, че възрастните пациенти с тазобедрени фрактури умират в рамките на една година след инцидента. Дори счупеното място да успее да зарасне, те получават различни усложнения, които са резултат от цялостната травма на организма.

Много важен е фактът, че с възрастта тялото се амортизира и процесът на възстановяване е много по-бавен и сложен“, казва ръководителят на проучването доктор Роже Гийом. Той подчертава, че всеки трябва да инвестира в старините си не само финансово, но и физически. Докторът споделя, че резултатите от изследването не са обнадеждаващи. Те показват, че много от хората в активна възраст не отделят необходимите усилия и внимание на физическата си кондиция. Голяма част от тях прекарват работния си ден обездвижени зад бюро, а вкъщи – седнали или легнали пред телевизора. Според специалиста този начин на живот води до постепенна атрофия на мускулната и костната система.

„Заседналият начин на живот предизвиква не само изкривявания в костната структура, но намалява и мускулната маса. Тези физиологични изменения водят до цялостно отслабване на организма и постепенно го лишават от способността му да се справя с физическите травми. Обездвижването е съвременното общество. То се превръща в продължение на библейската история за гиганта Голем и глинените му крака. Притчата е потвърждение на нашето заключение, че краката са опорната точка на човешкото тяло“, допълва доктор Гийом.

Резултатите от изследването доказват, че 87% от възрастните хора, които не са полагали грижи за физическото си здраве като млади, имат по-лабилна мускулна и костна структура. 69% от тях умират от пневмония, предизвикана от залежаване и инфекции в резултат на декубитуси или други физически усложнения, свързани с костните фрактури.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *