Доматите поддържат кожата млада и предпазват от изгаряне!

Забравете за скъпите кремове

Забравете за скъпите кремове, доматите могат да осигурят най-добрата защита за кожата против стареенето и изгарянето от слънчевите лъчи, казват учени. Компонентът, който предпазва от стареене е ликопен- природен пигмент, който прави доматите червени.

Най-високи нива на ликопен са открити в преработените или сготвени домати, използвани в кетчупа, пюрето, соса или сока от домати. Учените провели проучване, при което жени консумирали значително количество преработени домати и се установили, че при тях защитата на кожата е по-голяма, намаляла е червенината и има по-малко увреждане на ДНК от ултравиолетовите лъчи. Учените сравнили кожата на 20 жени, половината от които получавали 5 супени лъжци доматено пюре с 10 г зехтин ежедневно за 12 седмици. Ефектът върху кожата им бил сравнен с останалите участници на възраст между 21 и 47 години, които консумирали само зехтин за същия период. Доброволците били изложени на ултравиолетово лъчение в началото и края на експеримента. Учените установили, значително подобрение на способността на кожата да се защитава от лъчите при хората, консумирали домати. Сравнени с другата група, жените хапвали доматено пюре имали 33 % по-висока защита от изгаряне. Изчислена било, че защитата, която предлагат доматите е еквивалентна на крем със слънце защитен фактор от 1.3. Проби от кожа , взети от групите преди и след опита показали повишени нива на проколаген, молекула, която дава структурата на кожата и загубата на която води до стареене и загуба на еластичност. Имало също и по-малко увреждане в митохондриалната ДНК на кожата, която също се счита,ч е е свързана със стареенето.

Дерматолозите споделят, че консумацията на домати няма да ни направи непобедими от слънцето, но е полезна като допълнителна защита заедно с останалите средства- кремове, чадъри, дрехи и др. Защитния ефект на доматите върху митохондриите е много важен, тъй като те продуцират енергия за клетките в тялото, включително и кожата. Ето защо ако се отнасяме добре към тях това ще помогне срещу стареенето. Ликопенът е доматите е мощен антиоксидант, който намалява реакцията към ултравиолетовите лъчи, като неутрализира вредните молекули, продуцирани в кожата като резултат. 150 г доматен сос на ден са достатъчни да повишат значително нивата на ликопен в кръвта. Според други изследвания преработените домати могат да подобрят кръвното при хора с риск от сърдечни заболявания. Изследване с 28 доброволци на диета с високо и ниско съдържание на домати за 6 седмици установило, че кръвното. Според учени в университета в Портсмут сготвените домати могат да спрат растежа на рака и дори да убият клетките на рака на простата. При изследване in vitro, ликопенът намалил срастването и инвазивните способности на клетките на рака на простатата и е спрял механизмите, които са важни за възникването, разпространението и смъртта на клетките. Според учените консумацията на 3 до 4 порции продукти от преработени домати на седмица е полезно за здравето на простата.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *