Витамините: Острие срещу всякакви болести

През далечната 1602-а, испанската флота акостира на тихоокеанското крайбрежие на Мексико, след като месеци наред не са стъпвали на твърда земя. Екипажът е смъртоносно болен, моряците изпитват силни болки навсякъде, а телата им са покрити с лилави петна. Венците са толкова подути, че устата им не могат да се затворят, не могат да се хранят и накрая умират в адски мъки. Това пише в дневниците на отец Антонио де ла Асенсион, свещеникът на експедицията.

витамини

Екипажът е страдал от скорбут – ужасно заболяване, донесло тонове мъка и останало неразгадано за медицината през онези години. Никой не знае какво се случва с хората и защо умират по толкова жесток начин. Но когато стъпват на брега, за да погребат мъртвите, става чудо – един болен моряк случайно изяжда няколко парченца плод от кактус и буквално след броени минути симптомите започват да изчезват. Спътниците му последват неговия пример и в скоро време почти всички за възстановени.

„Всички започнаха да ядат от чудните плодове, набраха още много и се върнаха на борда. А след по – малко от две седмици бяха излекувани до един”, пише свещеникът в своя дневник.

През следващите два века постепенно става ясно, че скорбутът е причинен от липсата на пресни плодове и зеленчуци по време на дългите морски пътешествия. Към края на ХVІІІ век, британският флот зарежда корабите си с милиони галони лимони, с чиято помощ изкореняват скорбута. Едва през 1928 година обаче става ясно, коя е съставката лекуваща тази тежка болест. Открита е от унгарския биохимик Алберт Сент – Дьорди, който първи заговаря за ползите от витамин С.

Откритието му предизвиква вълна от изследвания в ранните години на ХХ век, която разкрива тайните на полезните за здравето витамини. Учените открили, че човешкото тяло изисква наличието на висока концентрация от 13 органични молекули, а техният недостиг води до поява на различни заболявания. Липсата на витамин А например предизвиква слепота, ако има дефицит на В12 се стига до анемия, без витамин D се развива рахит.

Изводът от всичко написано дотук е, че не трябва да лишавате тялото си от витамини. Консумирайте ги чрез прясна храна, ако е необходимо се снабдете и със суплементи. Така ще можете да останете здрави и да се предпазите от купища болести.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *