Българките живеят по-свободно от жените в САЩ и Япония

Еманципирана българка

Българките са по-равнопоставени на мъжете от жените в САЩ и Япония. Това стана ясно, след като бяха публикувани резултатите от доклад на интернационалната организация Сойшъл уач, което бе направено в деня на международния женски празник 8 март.

Към изследването е прикрепен индекс на равноправието, като максималните точки в него са деветдесет. Нито една от страните, които са участвали в проучването обаче не може да събере достатъчен брой и да изпълни всички посочени критерии. Все пак, най – близо до успеха са страните от Скандинавия, като Норвегия е на челна позиция по равнопоставеност с осемдесет и девет точки, следвана от Финландия с осемдесет и осем, и Швеция с осемдесет и шест точки.

Афганистанските жени най-тормозени

Оказва се, българките са по – равни на мъжете от американките и японките, което най-меко казано може да се приеме като изненада. Все пак за никой не е тайна, че у нас има твърде много мъжкари, които решават семейните проблеми най-вече с шамари и заплахи. В крайна сметка, България набира седемдесет и шест точки актив, САЩ имат седемдесет и две, а Япония едва петдесет и седем.

Най – онеправдани са дамите в Афганистан, като тази държава е последна в класацията с петнадесет точки. Другите опашкари са Република Конго, Йемен, Нигер и Чад.

От доклада става ясно, че през последните години в световен мащаб е даден по-голям шанс на нежните същества да излязат на политическата сцена. Начело на държави и правителства през настоящата 2012 година вече има цели 17 жени. Броят на министърките пък е нараснал до почти 17 % и по този показател на челните позиции отново са страните от Скандинавия, където близо 50 % от министерските кресла са заети от представителки на нежния пол.

Виж видео:

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *