Борисов убеждава еврошефът Херман ван Ромпой за 60 млн. евро за метрото – той засега мълчи

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на ЕС Херман ван Ромпой в София

  Оператор от БНТ си счупи крака, изблъс­кан от други колеги, устремени да отразят от­криването на свръхкъса от­сечка от софийското метро. Лентата бе прерязана не от кого да е, а от председате­ля на Европейския съюз Херман ван Ромпой. Компа­ния му правеха премиерът Бойко Борисов и кметица­та Йорданка Фандъкова.

 Заради визитата на Ром­пой в София откриването на отсечката бе изместе­но с месец по-рано и това далеч не бе заради мани­акалното желание на Бо­рисов да се снима с висо­копоставени европейски политици.

 Запознати с финансо­вите проблеми на пре­миера твърдят, че той се е опитал да убеди Ромпой за отпускането на още евросредства за строежа на метрото.

 На официалната церемо­ния председателят на ЕС изрази удовлетворението си, че 60 млн. евро от Кохезионния фонд на Евросъюза са усвоени по един мъдър и разумен начин.

 Работата е там, че според официалната информация на Министерството на реги­оналното развитие проектът струва над 121 млн. евро.

  „Борисов е получил от Европа само половината от тези пари, а останали­те бяха извадени отново от бюджета“, твърдят за­познати експерти. Според тях ситуацията е същата —както с магистралите, за които ЕС все още не отпуска средствата, похарчени предварително от държавния бюджет.

 Това е така, защото много от проектите са започнати и платени от българска страна, преди да бъдат одобрени окончателно от Европа, и има голяма ве­роятност България да не получи финансиране за тях, защото поръчките и изпълнението им са съпътствани от редица сери­озни нарушения.

 Българите тепърва ще разберат потресаващата цена, която всички пла­щаме, за да може Бой­ко Борисов да прерязва лентички с незавършени или зле направени обек­ти, които година след от­криването им започват да се ремонтират.

 Такъв е и последният случай с двете новооткри­ти спирки на метрото. Жи­веещите в „Младост“ 1А и 3 могат да стигнат до стан­цията само по една тясна пътека, защото пътят все още не е изграден а над 30 хил. души от „Дружба“ 2 не могат да се доберат до другата станция на бул. „Цари­градско шосе“, защото до нея води тясна и об­расла с храсти стръмна пътека. 

Не е ясно дали Борисов е успял да измоли някое и друго евро от Ромпой, но сред столичните шофьори на таксита става все по-популярен слухът, че съв­сем наскоро Бойко Бори­сов е отпразнувал в тесен кръг втория си милиард, което, разбира се, може и да не е вярно.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *