Цветан Цветанов заплашил Пешо Сумиста: Ако не работиш за ГЕРБ, ще ти се случи случка!

Цветан Цветанов

  Петър Стоянов – Сумиста е основната цел на делото „Килърите“. Той е един от хората, които знаят най-много за сложните отношения на Бойко Борисов със Сретен Йосич, както и за начина, по който Борисов става главен секретар на МВР, издигнат от редовете на СИК.

Освен това Стоянов е в близки отношения с Първанов и неговата фракция в БСП. Може да бъде употребен политически, както и стана. В многобройните си изказвания по това дело вътрешният министър Цветан Цветанов не пропускаше да добави и БСП, едва ли не като съучастник и виновник за тежките криминални престъпления, приписвани на нарочените от него за килъри.

Вече се разгледа в медиите въпросът за срещата между вътрешния министър и Сумиста, състояла се в грандхотел „Варна“, и то в деня, когато беше убит Юри Галев. На тази среща Цветанов е уговарял Петър Стоянов да работи за ГЕРБ и да бъде техен човек в новото движение на Георги Първанов. Сумиста отказва, а Цветанов намеква, че може да му се случи случка.

Петър Стоянов - Сумиста

И тя се случва. Сумиста е арестуван за убийството на Юри Галев и така се завърта сагата „Килърите“. След като Цветанов и прокуратурата се провалят с Галев, измислят други три убийства, събират свидетели, намират подходящ и послушен съд в Шумен и само за година и половина делото приключва на първа инстанция с най-тежките присъди за Сумиста и още двама от подсъдимите. Няма нито едно веществено или друго доказателство за причастността на подсъдимите към приписваните им убийства. Цялото обвинение се гради само върху свидетелски показания, дадени от хора, които са осъждани или принуждавани да лъжесвидетелстват.

Съществуват още две основни и сериозни противоречия на двама свидетели. Върху техните показания се гради една от основните тези на обвинението, че Петър Стоянов е организирал две от убийствата по поръчка на Георги Вълев, който му е платил за тях на два пъти.

Прокурор Ася Петрова

Георги Вълев е бизнесмен от Велико Търново. Той се познава със Стоянов от федерацията пер сумо. Според свидетелите Лозан Цеков и Боян Джамалрв Петър Стоянов е получил на два пъти два плика с пари. Няма твърдения, че парите са за убийства още по-малко за убийствата на конкретни хора. От показанията им прокуратурата подразбира косвено, че парите сигурно са дадени, за да се ликвидират търновският адвокат Георги Лупов и шуменският бизнесмен Румен Рачев. Свидетелите говорят само за срещи, на които са дадени някакви пари. Към делото не са приложени нито парите, нито пликовете. Показанията за самите срещи също се оказват чисти измислици.

Свидетелят Лозан Цеков разказва, че в началото на септември 2008 г. Петър Стоянов го изпраща в Луковит за да получи парите за убийството на Петър Лупов. Цеков отива в Луковит и се среща с Петър Атмаджов, който му дава плик с пари. Не е ясно защо в Луковит, тъй като според Луков Атмаджов също идвал от София, излиза, че двамата са били път от София до Луковит, за да си разменят един плик с пари в единствения луксозен хотел в града, вместо да го направят в някое от многобройните заведения в столицата. След като получава парите, Лозан Цеков се връща в София и предава плика лично на Петър Стоянов. Добавя и следната подробност – че е поискал от Стоянов 500 лева и Стоянов ги извадил от плика и му ги дал. Според справка, представена от защитата на съда, точно по това време Петър Стоянов – Сумиста въобще не е бил в България, а на дълго турне в САЩ. Още през август той лети за Япония, оттам за Америка, връща се през Лондон в края на септември за ден-два и пак заминава.

Второто свидетелство е на Боян Джамалов. Той обяснява, че в края на март – началото на април 2009 г. заедно с Петър Стоянов били заедно в хотел „Марица“ в Пловдив. Там отишли Радослав Димитров (счетоводител на Георги Вълев) и Петър Атмаджов и дали на Петър Стоянов плик.

След това Стоянов се качил в колата си и си заминал. Боян Джамалов твърди, че срещата е била в края на март или началото на април.

При една от очните ставки защитата подканя Джамалов да уточни точната дата и той казва 6 април. При справката от Гранична полиция става ясно, че на същата дата Петър Стоянов каца в 19 ч. г вечерта на летище „София“ на връщане от турне в Япония. Боян Джамалов изрично казва, че са били в Пловдив по светло. Петър Стоянов минава граничния конрол в София малко след 19 ч. Докато си вземе багажа и излезе от летището, става 20 ч. В Пловдив той е можел да бъде най-рано към девет и половина вечерта. Както вече казахме, Джамалов изрично уточнява в показанията си, че е било светло, защото виждал добре паркинга, където Стоянов взел плика с парите.

При разпита на свидетеля Радослав Димитров, който уж бил присъствал на предаването на единия плик, прокурор Ася Петрова го кара да опише определен формат и цвят на плика, за да съвпаднат показанията му с тези на Боян Джамалов. След като Радослав Димитров отказва да лъже под диктовката на амбициозната прокурорка, му спретват дело за притежаване на наркотици, които му подхвърлят в колата. Радослав, който е от Велико Търново, е осъден от същия шуменски съд на три години условно с изпитателен срок.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *