Ученичка от 7-ми клас опита да се самоубие, скачайки от прозореца в час по география

Столичното 24 СОУ „П. К. Яворов“ в кв. "Хаджи Димитър"

  Всекидневни инциденти, над 20 съдебни дела и разследван за секс тормоз директор превърнаха столично школо в училище на ужасите. 24 СОУ в кв. „Хаджи Димитър“ вече е известно с това определение не само сред учениците, но и сред родителите.

Екип от журналисти пък се увери лично в скандалната му слава преди дни, когато седмокласници алармираха, че тяхна съученичка се е хвърлила през прозореца в клас.

Инцидентът станал във вторник около обяд в час по география. Тийнейджьрката Виктория целяла да се самоубие, тъй като била от проблемно семейство. Тя се скарала жестоко с учителката Мария Енчева, която я заплашила, че ще извика майка й, за да се оплаче. За да се спаси от скандала, седмокласничката предпочела да се претрепе. Отворила прозореца и се метнала пред ужасените погледи на класа. Успяла обаче само да си счупи петите и била откарана с линейка.

Учителката по география Мария Енчева назидателно размахва пръст на съученици на Виктория да не коментират инцидента

По-скандално в случая обаче е, че преподавателите забранили на децата да разгласяват инцидента. Те ги накарали да се закълнат, че няма да пишат за случая във Фейсбук профилите си, нито пък ще известят семействата си.

„Утре, ако не ни изключат от училище, защото сме ви викнали, сигурно ще ни накажат да мием тоалетните“, жалват се съучениците на Виктория, осмелили се да се разприказват пред журналисти.

Учителите и директорът на училището са настръхнали срещу медиите, които според тях разваляли имиджа им с честите си публикации. Заради несекващите скандали около училището преди 4 години там не е имало дори една паралелка първолаци. След инцидента с Виктория било наредено на охраната на училището да не стъпва кракът на нито един репортер. Учениците пък били предупредени, че ако се разприказват, ще си търсят друго училище.

Пряк виновник за лошата слава на школото, срещу което има над 20 заведени дела, обаче е именно шефът му Данчо Балджиев, който е… бивш фокусник.

Той се прочу преди 5 години като първия осъден за дискриминация директор. След това педагогът има още 2 дела, едното за сексуален тормоз над учителка. Школото му пък бе санкционирано и от Министерство на образованието, след като при проверка стана ясно, че двама седмокласници имали над 700 неизвинени отсъствия, а единият от тях живеел с момиче на семейни начала и за капак чакали и дете.

Според преподавателката Мария Енчева обаче нито директорът, нито учителите имат вина.

„Детето е избягало, нищо не се е случило. Виктория избяга от час и имаше отсъствие в дневника. Ние работим с най-тежките случаи. Това са деца без родители, деца от малцинствата, които се интегрират, деца с много тежки ситуации. Ние тук сме прибрали такива деца. Това училище е с големи традиции. Ние отказваме всякаква връзка с медии и ако излезе публикация, веднага ще заведа дело срещу вас. Медиите ни докараха до това дередже“, пали се даскалицата. По думите й тя има 40 години стаж и отлична репутация. Оставали й само 6 месеца до пенсия и за това е в ужас, че скандалът може да се разрасне и да стигне до пресата.

„Проблемът с Вики е тръгнал от предишните часове. Момичето живее с майка си, която го малтретира. Работи по цяла нощ в ресторант. Детето наистина има психологически проблеми. Има и говорен дефект. Първо влезе в шкафа и един от съучениците й я извади от там и я спаси от задушаване. В един час стават две неща. Тя започна да реве и да обяснява нещо. След това децата започнаха да й се подиграват как заеква. От предишния час е имала забележка“, обяснява учителката Енчева.

Според съучениците на Виктория обаче учителката лъже. Тя твърдят, че момичето се метнало през прозореца, а учителката се направила, че не вижда.

Мобилният телефон на майката на ученичката пък е постоянно изключен. Тя не отговори нито на екипа ни, нито на учителите.

„Вики е скочила пред целия клас, а Енчева й е написала отсъствие, все едно изобщо не е влизала в час. Това дете е тук от две години и ако е проблемно и малтретирано, както се говори, защо никой не е потърсил помощ от социалните служби? И какво е станало? Вики е скочила, а Енчева е поставила неизвинени отсъствия на няколко деца, все едно изобщо не са били в час – за да не носи отговорност. За неявяване в училище, по закон се спират детските надбавки на родителите, нали? Е, тук такова нещо няма. В училището има не повече от 120-130 ученици. Доста от тях са от малцинствата. Учат само първа смяна, защото няма достатъчно деца“, обясняват и родители, които повикаха екипа ни.

Според тях има проблем и с намирането на учители, защото те знаели за лошата славата на школото и отказвали да работят там.

Навивали се само най-закъсалите педагози и с лоша слава, уволнени отвсякъде. Родителите са категорични, че преподаването и дисциплината не са на необходимото ниво.

„Постоянно има инциденти. Едно от децата беше мушнало друго с ножче и те опитаха пак да скрият. Нападателят Радо дори не беше изключен и остана до 12 клас. Миналата година беше абитуриент, все едно нищо не е направил. А наръга дете“, гневят се родители. Те настояват за спешна проверка на Инспектората по образование за десетките според тях тревожни случаи в 24-то училище.

Още сензации:

loading...

4 Отговора за "Ученичка от 7-ми клас опита да се самоубие, скачайки от прозореца в час по география"

 1. anonim   26.10.2012 at 18:35

  az ucha v tova uchilishte i vsichko tova e vqrno i prosto adski zapochnah da se sramq che ucha v tova uchilishte

  Отговор
 2. anonimka   17.11.2012 at 19:23

  А на мен ми мирише на поредното молче…

  Отговор
 3. 1   30.11.2022 at 17:23

  1

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *