Убийството на Златко Баретата поръчано от Росен Драгнев – Капитана!

Златко Баретата

  Росен Драгнев – Капитана, който е основен заподозрян като поръчител на зрелищния атентат срещу мафиотския бос Златомир Иванов – Баретата, може да не е действал сам при организирането на екзекуцията на бившия командос.

Това разкриват пред журналисти столични антимафиоти дни след задържането на 43-годишния петролен бос от Казанлък. Драгнев бе арестуван в събота късно вечерта, но от МВР се въздържаха да признаят, че именно Капитана стои зад стрелбата срещу Златко Баретата пред Съдебната палата.

Росен Драгнев – Капитана бил прогонен от Златко Баретата заради триото Гембъла – Ави – Купъра

Пред криминалистите Росен Драгнев е разкрил интересни подробности за връзките си със Златомир Иванов, като е признал за влошените отношения между него и дългогодишния му покровител. Капитана признал, че малко преди Нова година Златко Баретата го пребил в къщата си в квартал „Драгалевци“, след като го повикал във връзка с доставки на горива за бензиностанциите „Темпо Ойл“. Веригата бензиностанции официално се води собственост на Росен Капитана, но е публична тайна, че бизнесът се ръководи от Златко Баретата.

Според показанията на Росен Драгнев Златомир Иванов обявил глоба от 3 милиона лева не на него, а на триото контрабандисти Светослав Стамов -Гембьла, Борис Христов – Ави и Атанас Димов – Купъра.

Гембъла, Ави и Купъра зареждали с горива бензиностанциите на „Темпо Ойл“, а покрай този бизнес се сдружили с Росен Капитана и заедно наели акцизен склад в Илиянци. Допреди 2009 г. триото контрабандисти се отчитало на друг мастит наркобос – Христофорос Аманатидис – Таки.

След бягството на Таки от България обаче Гембъла, Ави и Купъра започнали самостоятелен бизнес, като временно работели под опеката на Златко Баретата. Гембъла, Ави и Купъра бяха арестувани от МВР през 2011 г. в акцията „Недосегаемите 3″ и тогава ченгетата обявиха, че гангстерите репетират месари

Според обвинението Светослав Стамов – Гембъла и сподвижниците му рекетирали от 2007 до 2011 г. предприемачи, като ги принуждавали да работят през техни фирми, за да избегнат внасяне на ДДС. Сумите, които Гембъла, Ави и Купъра прибирали месечно от месарите, били между 30 и 60 хиляди лева на месец.

Съдебният процес срещу някогашните подчинени на Таки все още не е стартирал, а Гембъла, Ави и Купъра излязоха от ареста в началото на 2012-а. След напускането на килиите, тримата се срещнали със Златко Баретата и с Росен Драгнев – Капитана и започнали съвместен бизнес.

„Златан им даде офис на булевард „Джеймс Баучер“ и ги запозна с някои важни хора по митниците. На мен ми беше казано, че ще работя с тях“, разкрил пред ченгетата Росен Капитана.

Златомир Иванов – Баретата предоставил на новите си „петролни лейтенанти“ складови помещения в Илиянци, контролирани от него, които били регистрирани като данъчен склад в агенция „Митници“. За целта била регистрирана фирмата „Груп Ойл Петролиум“, която пък подписала договор за внос на бензин и дизелови горива с петролната рафинерия „Джет Ойл“ в Солун. Така от пролетта на 2012-а Гембъла, Ави и Купъра, заедно с Росен Капитана започнали да вкарват цистерни cгорива чрез фирми – вложителки. Впоследствие горивата се препродавали на търговци, а дължимото ДДС не се възстановявало на държавата. В други случаи тирове влизали от Гърция натоварени със смазочни масла, а всъщност доставяли горива. Ставката за масла е в пъти по-ниска от дължимото ДДС за горива, обясняват митничари.

Проблемите между Златко Баретата, Росен Капитана и хората на Гембъла се появили през есента на 2012-а, когато наркобосът бил ощетен с над 3 милиона евро при контрабандна схема. Бившият командос даже пратил мутри в данъчния склад на Илиянци, който обаче своевременно бил опразнен от Гембъла, Ави и Купъра. Впоследствие Стамов и компания сменили охраната на данъчния склад, който до този момент бил пазен от гардове на охранителната фирма „Аркус Сигурност“.

Гембъла бил привикан на среща от Златко Баретата, на която обаче не се явил. Вместо това контрабандистът обявил, че разтуря отношенията си с Росен Драгнев – Капитана, тъй като онзи не можел да реализира предварително заявения за покупка бензин.

„Златан помисли, че аз съм в схемата на Гембъла, Ави и Купъра и оттам дойдоха проблемите ми с него. Не съм партньор със Златомир Иванов от края на 2012-а, когато се разделихме след скандал. Той обаче знае, че не аз съм го ограбил и е абсурдно да се твърди, че съм поръчал екзекуцията му.

Нито той не би ми посегнал, нито аз на него“, кълнял се Росен Капитана пред ченгетата.

Антимафиотите обаче не са особено сигурни в твърденията на петролния бос, тъй като през последните 2 месеца са засекли десетки негови срещи с Атанас Димов – Купъра. В средата на януари пък Росен Капитана купил цистерна гориво от „Груп Ойл Петролиум“, като сделката е документирана.

Все пак ченгетата усилено разследват версията, че атентатът срещу Златомир Иванов е организиран по поръчка на Светослав Стамов – Гембъла, още повече, че преди 2-3 седмици бандитът се изпарил от София. Според данни на ченгетата Гембъла е в Солун, за да си осигури алиби за стрелбата срещу бившия командос. Неговият партньор Атанас Димов – Купъра е викан за разпит във връзка със стрелбата срещу Златко Баретата, но на този етап не е задържан.

По всяка вероятност до дни Светослав Стамов – Гембъла ще бъде обявен за издирване, а ченгетата разкриват, че петролният схемаджия има солидни контакти в подземния свят, които го правят потенциален поръчител на атентата срещу Златко Баретата.

Антимафиоти припомнят, че Гембъла бил заподозрян за нападението над свидетеля Васил Лазаров, който през есента на 2011-а бе нападнат от бандити, които му отрязаха ушите и сухожилията. По-рано Васил Лазаров стана основен свидетел срещу „Недосегаемите 3″, като обяви в съда, че Гембъла, Купъра и Ави са осъществявали системен рекет над търговци на месо и са били охранявани от бивши барети.

В последните 2-3 месеца Атанас Димов – Купъра, очевидно уплашен от заканите на Златко Баретата да го ликвидира, си купил брониран джип и увеличил значително охраната си. Същото направил и Росен Драгнев
– Капитана.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *