Убиецът на чешкия бизнесмен Либор Мировски през 2008 г. остана ненаказан!

Битияут съдружник Никола Молчан

  Петра Мировска от Прага пристигна тези дни в България за пореден път. Тя търси истината за убийството на брат си – бизнесмена Либор Мировски. Той е застрелян в гръб с четири куршума. Мъртвото му тяло е открито през есента на 2008 г. захвърлено в ливада край софийското село Бистрица. Досега все още няма наказан за неговата смърт.

През януари 2009 г. е арестуван съдружникът му Никола Молчан. Като му е повдигнато обвинение за убийство. Отвеждат го в ареста, но три дни по-късно, когато е закаран в Софийския градски съд, избухва скандал. Молчан е с множество травми. Съдията прекъсва това заседание и дава нареждане за съдебномедицинска експертиза. Следващите дни Молчан обикаля из медиите и разказва, че е пребит в полицията, за да признае убийството. Молчан буди съчувствие, а делото за убийството на Либор Мировски се отлага далеч във времето.

Няколко години по-рано двамата са регистрирали „Бохемия сити“ ООД. Имат строителен бизнес в Чехия. Започват да изграждат и ваканционен комплекс край Слънчев бряг, одобрени са и за кредит от над 700 хил. евро от българска банка. През есента на 2008 година Либор идва няколко пъти в България. Последния път обаче не се завръща.

Снимка на малтретирания Никола Молчан ден след побоя в полицията

Обезпокоена, сестра му Петра започва да го търси. Звъни на съдружника му Никола Молчан. „Той ми каза, че са се виждали, но после разбрах, че ме е излъгал за последната им среща“, обяснява Петра. Тя търси помощ в полицията в Прага, звъни и в чешкото посолство в София. Оттам я свързват с ГДБОП. Само няколко дни по-късно, на 29 октомври 2008 г., е открит мъжки труп край с. Бистрица. Той е разсъблечен, няма документи. По характерна татуировка разпознават, че това е изчезналият бизнесмен Либор Мировски. Съдружникът му Никола Молчан по същото време е в Китай. Преди да замине обаче, той се е свързал с двама гранични полицаи от Аерогара „София“. Дал им е паспорта на Либор, за да го регистрират, че уж е излетял за Франкфурт. Дребен пропуск разбива версията на пух и прах – името на Либор не е в нито един от списъците с пътници за Германия. Двамата гранични полицаи се разследват във Военната прокуратура, но най-изненадващо делото е прекратено.

Никола Молчан не спира дотук. Той звъни на градинаря си в Прага. Нарежда му да купи анонимна симкарта. По нея водят няколко разговора. Молчан нарежда на градинаря да посрещне на аерогарата шофьора Боян Божилов, който ще му предаде пакет. На 23 октомври 2008 г., когато Молчан е излетял за Китай, Боян поема към Прага. Предава пакета и се връща обратно в София.

В пратката е телефонният апарат на застреляния Либор. От него градинарят по нареждане на Молчан изпраща съобщение на приятел на Либор в Чехия. След това изхвърля разглобения телефон в шахта. По-късно обаче прави самопризнания и сам завежда пражката полиция до апарата на Либор.

Петра междувременно разговаря по телефона с Молчан, който е в Китай. „Успокояваше ме с думи, които мога да определя като протоколни -припомня си тя. – Усещах по тона му, че не е искрен.“

Пред чешката полиция градинарят разказва всичко. Следите на убийството водят към Молчан. Той е арестуван, но градският съд го пуска на свобода. „Освобождаването от българския съд на Никола Молчан доста ни изненада, имайки впредвид колко доказателства бяха събрани срещу него – заявява тогава пред медиите в България Давид Родр, полицейски аташе на Чехия за Източна Европа. Той признава, че имат информация за корупция при освобождаването на Молчан, но допълва: – Докато докажем, че е имало корупция, тези съобщения са само слухове. Получихме разбира се, оперативна непотвърдена информация и спокойно бих могъл да кажа, че знаем с точност дадената сума, но както вече споменах, няма как да докажем това.“ Петра също е убедена, че покрай делото за смъртта на брат й се е образувала „финансова верига“.

Докато тя се бори да излезе на бял свят истината за разстрела на Либор, Никола Молчан с фалшиви документи вкарва в „Бохемия сити“ нов управител – Пиер Дамянов, лице с 4 присъди за измами.

Петра разказва и за мистериозен диск, който получава по пощата през 2011 г. На него са записани разговорите по телефона между градинаря и Никола Молчан, в които съдружникът на брат й дава нареждания да се прикрият следите от убийството на Либор.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *