Топ скандал! Лъсна връзката на Пашата с Митко Каратиста

Румен Николов - Пашата
Румен Николов – Пашата

  Румен Николов – Пашата има интереси за милиони в хотелските комплекси в Банско, установи журналистическо разследване. Редакцията разполага е документ,  който доказва пряката връзка на боса от сик със скандалния Митко Каратиста, назначен от ГЕРБ за шеф в ЧЕЗ със заплата 35 хиляди на месец.

Двамата съдят гръцката Алфа банк заради ипотека на собствените им имоти, срещу която изтеглили милиони като кредит. Фирмата на Митко каратиста „Омега 96″ е ищец към банката, както и Румен Николов – Пашата.

Историята е следната. През март 2007 г. Алфа банк отпуска на строителната фирма „М енд Р“ строителна компания“ 1 250 000 евро кредит. Парите са нужни на фирмата, за да купи земя в Банско. След това кредитът бил предоговорен и банката отпуснала на фирмата още 240 хиляди евро. Целта на финансирнето е да се изгради хотелски СПА комплекс „Галакси Банско Ризорт“.

Фирмата „М енд Р строителна компания“ не е случайна. Тя е от обръча фирми около СИК.

Митко Каратиста
Митко Каратиста

Регистрирана е на бул. „Джеймс Баучер“ 62 в сградата, където бе взривен друг бос от СИК – Стоил Славов. Строителното дружество се управлява от Мирослав Петков, който е бил съдружник с видни фигури от СИК, като Рахмат Сукра и цигарения бос Евгени Стамов – Бат’Гена, както и с банкера Славчо Христов, от когото Цветелина Бориславова мистериозно купи СИБАНК.

След като Алфа банк отпуснала парите на сикаджийската фирма, за да финансира, строежа на хотелите, кредитът бил обезпечен с две ипотеки.

Пашата лично дава къщата си в Драгалевци като залог за кредита, отпуснат на близката му компания, с която той привидно няма нищо общо. От документите е видно, че огромната къща на Пашата в баровския квартал е над 600 квадрата и е обща собственост с фирмата на Митко Каратиста „Омега 96″, което вече е категорично доказателство за веригата от зависимости Пашата – Бойко Борисов – Митко Каратиста – ЧЕЗ – високи сметки за ток.

След като парите били отпуснати, строителната фирма на СИК купува нивите край Банско и сменя предназначението им, за да може да ги застрои. В договора за кредит обаче било посочено, че когато това се случи, ипотеката на къщата на Пашата ще падне и ще бъде заменена с ипотека върху овопридобитите планински земи, на които ще се строи. Гръцката банка не била изпълнила този ангажимент и Пашата решил да я съди.

Румен Николов - Пашата От банката твърдят, че искът на Пашата и Каратиста е неоснователен, защото те са сключили договор за кредит с фирма, на която са били гаранти с имотите си и само „М енд Р строителна компания“ е подписала договора за кредит. Освен това Пашата и Каратиста не можели да претендират да се вдигне ипотеката на имотите им, защото ваканционният комплекс така и не бил изграден, за да се прехвърли ипотеката върху него и да паднат тези на Пашата и Каратиста. Сикаажийската фирма взела парите от кредита, но дори не стартирала строителство вьрху закупените от нея земи. Освен всичко друго заради неизпълнения ангажимент да построи ваканционния комплекс банката по договор си поискала парите, отпуснати за градежа му, но те не били върнати.

Алфа банк и фирмата, близка до Пашата, спорят по много от параметрите на договора и водят свидетели в съда. В крайна сметка съдийката в софийския градски съд Даниела Марчева решава, че ипотеката на къщата на Пашата трябва да падне.

 

Съдийката по делото фалирала “Кремиковци”

Съдийката, която осъжда банката и прави услуга на Пашата, е Даниела Марчева. Тя влиза в съдебната система през 2005 година без конкурс. Преди това е служител на Висшия съдебен съвет. Едно от първите й дела е за фалита на „Кремиковци“, където години по-късно ще влезе Пашата с подставени фирми, за да го реже на скрап.

Даниела Мрчева е свързана и с бившия председател на Софийския градски съд Светлин Михайлов, по времето на когото е назначена там и поема делото „Кремиковци“. То е образувано по искане на „Пещоремонт“ АД заради неизплатени суми от металургичния гигант. Бащата на съдията Светлин Михайлов, Велко, е в управителния съвет на тази фирма и докато делото тече, става акционер с почти 50 процента от капитала. След като фирмата взема своето от „Кремиковци“ с помощта на съда, бащата на Светлин Михайлов е продал акциите си с огромна печалба, защото ги е купил на много по-ниска цена.

Съдия Марчева редовно забравя да подаде точно декларациите си пред Сметната палата, като за последната година е пропуснала доходите на мъжа си.

 

Заложената къща била център на частната ГДБОП

Къщата, която е заложил Румен Николов – Пашата, е била щабквартира на частната ГДБОП, която е подслушвала политици, бизнесмени и журналисти, твърдят няколко независими източника.

Достъпът до палата на Пашата в Драгалевци е силно ограничен за случайни минувачи, а гардове пазят всички подстъпи на улицата към дома му, особено когато босът е в България.

Един от най-честите гости в ипотекираната къща бил шофьорът му Димитър Стефанов – Каратиста, който беше назначен за член на надзорния съвет на ЧЕЗ.

Скандалът с масовото подслушване чрез техника на МВР засегна само Цветан Цветанов, но за незаконните СРС-та, зад които се предполага, че стоят хора на Пашата, все още няма разследване.

По информация, прословутата къща на Пашата не е претърсвана от прокуратурата.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Топ скандал! Лъсна връзката на Пашата с Митко Каратиста"

 1. Мариан Костов   03.10.2013 at 9:54

  А как ще коментирате, че още две съдебни инстанции са потвърдили решението на СГС? Тоест, още поне 6-ма съдии са решили, че оплютата съдийка е права.
  Банката ли плати за статията или наетите от нея тъпи адвокати!?
  Поне статията да беше написана интелигентно, а то такъв бълвоч от думи, с лош синтаксис и правопис.Журналистика по примера на този немски експерт, който тези дни я определи като такава с нисък морал и професионални качества.

  Отговор
 2. Olivia   08.11.2021 at 9:42

  Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would
  be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *