Таки разработил канал за крадени луксозни коли!

Христофорос Аманатидис - Таки

  Хора на наркобоса Христофорос Аманатидис – Таки контролират канали за износ на крадени луксозни автомобили от Европа към арабските страни, научихме от достоверни източници. Бизнесът е разработен още през 2006 г. лично от висаджийския бос, докато още върти и организацията си за дрога у нас. Той също трупа милиони в сметките му, а гангстерът се е превърнал в един от най-оборотните дилъри на крадени лимузини за целия Близък изток. Таки и до днес успешно контролира няколко канала, обслужвани от негови хора, твърдят ченгета.

Данни на полицията оповестени наскоро сочат, че между 4 и 6 луксозни автомобила средно изчезват безследно всеки ден в столицата. За цялата страна бройката е около 10 на ден. Част от тях отпътуват безпроблемно за арабския свят, превърнати от автокрадците в двойници на реално съществуващи коли.

Истински бум на кражби на автомобили в София е отчетен от септември миналата година насам.

Подобен модел „Астон Мартин“ DBS е продаден от хората на Таки на приближен до сирийския диктатор Башар Асад за 100 000 евро.

Пикът е бил в края на ноември – всеки ден 10 коли губят собственика си, отчетоха от МВР.

Според столични полицаи специализираните групи в кражбите на автомобили, работеще в столицата, са около десет. Всяка една от тях – се състои от по трима души. Бандитите се чувствали безнаказани заради подкрепата, осигурявана от действащи корумпирани ченгета и работели без притеснения.

Пред журналисти хора от средите на автоапашите дори разказали как действа схемата. „Пазенето“ от полицията излизало между 600-800 лв. Правели директна отцепка. „Аз взимам колата и се обаждам на полицая. Той чака по-нагоре на светофара. Вижда ме, че потеглям с автомобила, кара пред мен и на сирени, ужким бърза за някъде, а аз си карам по него“, обяснява автокрадецът, пожелал анонимност.

Башар Асад

Поне 15 гаража наети под наем из София има всяка от групите. По този начин, откъдето и да отмъкнат дадена колата, прибирането й в депото става лесно за 3-4 минути.

Спецполицаи разказаха пред журналисти подробности за схемата, по която се изкарват колите в чужбина, и по-специално в арабските страни. Със страни като Сирия и Ливан, България няма подписани споразумения за правна и полицейска помощ.

Вторият фактор е, че арабите са клиенти, които плащат кеш не задават много въпроси и могат да си позволят премиум марки. Предпочитат да си купят крадени такива коли, защото ще им излезе в пъти по-евтино отколкото на техния пазар.

Преди 7 години отговорник за изнасянето на лимузините през граница е бил легендарният столичен митничар от аерогара „София“ Ивайло Разложки – Иво Бързия. Той и до днес е в много близки отношения с Таки и хората му, споделят ченгета.

В неговата схема автомобилите са намирани от колегата му Георги Георгиев – Жоро Пурата. Ставало въпрос за марки като „Ферари“, „Бентли“, „Астон Мартин“, които стрували по около 500 000 лв. Мегабаровските возила са взимани с лизингови измами на името на нищо неподозиращи хора. Веднага след като колите попаднат при хората на Таки те се изнасят за Сирия и Ливан.

Към групата на Аманатидис са и собствениците на няколко от най-големите столични автокъщи, в които се продават скъпи автомобили. Един от тях е с първо име Славейко и има обект на Околовръстното шосе в София преди кв. „Суходол“.

В края на 90-те години на миналия век и първите години на настоящия Таки и Славейко са били заедно в прословутата люлинска банда крадци на Йордан Цонков – Джиджи. През автокъщата на ортака на наркобоса са изнесени от 2006 г. досега над 300 крадени коли. Един от най-големите си удари измамниците на Таки правят през 2010 г., когато продават уникална лимузина на сирийски бизнесмен от най-близкото обкръжение на диктатора Башар Асад. Арабинът е купил единствен по рода си по това време в цял свят „Астон Мартин“ DBS, чиято цена е била точно 552 000 лв. в България.

Тя е вкарана директно от завода на английския производител. След това е уредена на лизинг в австрийското дружество „Хипо“ от Жоро Пурата. По документи е отпусната на мъж от София, с 5-годишен лизингов план, с вноска от 9700 лв. иа месец.

Интересното е, че въпреки внушителната сума единственият официален доход на този горд „собственик“ на уникалното возило е 110 лв. Дни след оформянето на документите колата е закарана и продадена в Сирия за 100 000 евро на човека на Асад и влиза в гаража на сирийския лидер.

Малко преди това е имало сделка и с още един „Астин Мартин“ кабриолет. Той е продаден също на араби едва за 15 000 евро, при 150 000 евро пазарна цена.

Столични спецченгета разкриха, че схемата, по която работи Таки с лимузини, е най-трудна за доказване и изключително изпипана. Човекът, който урежда канала и клиента в чужбина, никога не работи директно с шофьора, натоварен със задачата да закара лимузината в Близкия изток.

Водачите се набират чрез обяви в интернет и получават хонорар от 500 евро на курс. В СДВР са установени и разпитани над 10 такива лица. Срещу тях обаче не може да бъде повдигнато обвинение за кражба, защото са минали границас редовни документи.

Конкретно в случая с уникалния „Астон Мартин“ за половин милион лева пък той дори не е обявен за откраднат. Служители на „Хипо лизинг“ са обяснили по време на разпити в полицията, че за тях не е от значение къде е возилото, а дали му се плащат коректно вноските. Естествено лицето инвалид, на който се води колата, не плаща никакви вноски и съответно компанията е завела дело към него. По този начин реално бандитите на Таки затварят кръга само до бушона – лизингополучателя, а истинските далавераджии остават недосегаеми.

Другият сериозен играч в бизнеса с износ на крадени лимузини към Близкия изток е дама от крайдунавски град. Тя е известна в ъндърграунд средите като Илона. Оправната жена има сериозни контакти на почти всички гранични пунктове. В миналото е засичана от службите като любовница на сръбския наркобос Будимир Куйович.

Илона се е ползвала и с подкрепата на големи полицейски шефове при предишното управление. Сумите, срещу които работи, започват от 5000 евро чисто за нея на кола, твърдят запознати. За сметка на това гарантира на 100%, че проблемното возило ще напусне страната без излишни проверки.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *