Таки вади 200 млн. лв. за строежи по морето

Христофорос Аманатидис - Таки
Христофорос Аманатидис – Таки

  Издирваният наркобос 1/1 Христофорос Аманатидис – Таки е инвестирал чрез подставени лица над 200 милиона лева в строителство по морето и нощни клубове, установи журналистическо проучване.

Това е ставало чрез близки приятели на сестра му Афродита, бодигарда му Радостин Бързанов – Слънцето и строителните предприемачи Веселин Стоименов и Красимир Мавров. Последните двама са съдружници на Афродита. Никос Боримирова и Радо Слънцето в няколко фирми. Докато бившият му най-доверен бодигард отговаря за нощните клубове, то Мавров и Стоименов са крупни инвеститори, а голяма част от печалбите отчислявали по банкови сметки в чужбина, зад които се предполага, че стои Таки.

Легендата на „Левски" Даниел Боримиров и съпругата му Афродита, сестрата на Христофорос Аманатидис
Легендата на „Левски“ Даниел Боримиров и съпругата му Афродита, сестрата на Христофорос Аманатидис

„Таки извади много бизнесмени с бели якички от блатото на кризата, финансираше компаниите им, които строяха жилища и хотели, купуваха дискотеки. Знам, че е много точен в тези отношения със светлия бизнес, защото самият той нямаше шанс да се занимава с предприемачество“, разказва близък до един от строителните предприемачи, които са съдружници със сестрата на Таки. По думите му точно Афродита държи ключа към изпраните пари на брат си, но следите отдавна са заличени.

Съпругът й, бившият футболен национал Даниел Боримиров, също е замесен в бизнес връзки, които водят до Таки. Той е негов наместник в управлението на бившия висаджийски хотел „Астория“ в Слънчев бряг и заведението „Сохо“. Присъствието му там е само формално, защото всичко се движи от Веселин Стоименов.

Веселин Стоименов
Веселин Стоименов

Опитите на Таки да легализира парите си започват още през 2007 година, когато основава няколко общи фирми с Братя Галеви и пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров – Голямата Федка. Из ъндърграунда се говори, че връзката между тях е станала с посредничеството на голям бизнесмен от хазартния и строителния бизнес в България.

След започването на делата срещу Братя Галеви обаче фирмите са запорирани от комисията „Кушлев“, а плановете за печелене на обществени поръчки и мащабна търговия пропадат, когато Ангел Христов и Пламен Галев духват от България. Те обаче не са единственият вариант за легален бизнес, който Таки си е осигурил. Проверка показа, че начинанията на Веселин Стоименов и Красимир Мавров бележат ръст в последните години. Мавров е и президент на футболния отбор на Слънчев бряг, както бащата на Таки управлява ФК „Люлин“.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *