Съдът прехвърли делото за богатствата на Галеви за 2013 г.

Пламен Галев и Ангел Христов

  Делото за отнемане на богатствата на Пламен Галев и Ангел Христов в полза на държавата е насрочено чак за февруари 2013 г. от Окръжния съд в Кюстендил. То е образувано по искане на комисията, която установява имуществото на незаконно забогателите. През август т.г. комисията поиска от съда да се отнемат в полза на държавата имоти на така наречените братя Галеви за 4 250 189 лв., като делът на двамата в тази сума е почти равен. При това става въпрос не само за недвижима собственост, но и за пари от банкови сметки на бившите барети а също и на техните съпруги и фирмите им.

Стойността на имуществото, предложено за конфискуване, е оценена от лицензирани оценители. Списъкът включва цял луксозен автопарк – 3 мерцедеса и 6 аудита, като част от тях са бронирани и изработени по поръчка. Най-скъпите са за над 200 хил. лева, а най-евтините за над 10 000 лв.

Държавата слага ръка и върху дялове от действащите фирми на двамата бизнесмени. В 11 от тях съдружник е Пламен Галев, а в 12 – Ангел Христов. Освен това двамата са представители и управители на българските клонове на две офшорни компании, регистрирани на Сейшел-ските острови, и трета, която е записана на Британските вирджински острови.

Списъкът за конфискуване, предложен от комисията, включва и недвижими имоти. Тук попада огромното имение в полите на Рила, край дупнишкото село Ресилово. Неговата площ е 10 663 дка и по лукс и размери то прилича на модерен хотел – с покрит басейн, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала, сграда с няколко спални, билярдна, помещение за камериерка, покрит паркинг и др.

Галев и Христов имат и друга собственост в Ресилово, за която също има искане да им бъде отнета. Ангел Христов и съпругата му се очаква да се разделят с двор от 805 кв.м и триетажна къща с разгъната площ от 708,52 кв.м. Съседният имот, притежание на Пламен Галев и жена му, също е в списъка на комисията и включва 805 кв.м двор с триетажна къща с обща разгъната площ от 658 кв.м. Предложено е да се отнеме и едноетажната масивна сграда с площ 90 кв.м, която свързва двете къщи. Тя също е с фитнес.

Комисията се е прицелила и в имот от четири парцела с площ 4399 дка, както и още един с площ 1268 дка. Предложени за конфискуване са и над 800 000 лв., които са открити по банкови сметки.

Имотите и парите на Галев и Христов бяха предложени за изземване, след като Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдите им от 5 години затвор. В началото на юни Специализираната прокуратура обвини двамата за пране на 35,5 милиона лева. Според държавното обвинение парите били избелени чрез фиктивни договори за внос на мерцедеси втора ръка.

Богатствата на двамата бизнесмени са под запор от 2009 г. Те се изпариха веднага след като стана ясно, че присъдите им влизат в сила. Сега портретите на Галев и Христов са качени на страницата на Интерпол, като лица, които се издирват по цял свят. Слуховете вече ги изпратиха в различни точки по света.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *