Съдийката на “Октопода” измъква от затвора аверите на Митьо Очите

Съдия Румяна Ченалова

  Днешните борци срещу „Октопода“ – съдия Румяна Ченалова и прокурор Светлозар Костов, буквално са спасили от дълги присъди в затвора – бандата на Митьо Очите. Това показва справка в архивите на Бургаския окръжен съд.

Само допреди няколко години Ченалова се е подвизавала като адвокат от Стара Загора под името Румяна Бечева, припомнят си юристи. Още тогава тя е имала интересни професионални взаимоотношения с днешния шеф на специализираната прокуратура Светлозар Костов. По това време възпитаникът на полицейската школа в Симеоново е обвинител в Бургас и не крие, че е кандидат за високи постове.

Пътищата на двамата се пресичат по на шумялото дело срещу бандата на несебърския наркобарон Димитър Желязков – Митьо Очите. Преди четири години адвокат Румяна Бечева защитава интересите на Янко Гюров-Поморийския, който е дясна ръка и „мениджър“ на наркоимперията на Желязков-Очите. 17 души от бандата са арестувани при специализирана полицейска акция през април 2007 г.

Светозар Костов

Прокурорът Светлозар Костов тогава се пъчи из медиите, че е задържал страховития Митьо Очите. Повдига обвинение срещу несебърския бандит, Янко Поморийския и още 15 души, че са организирали въоръжена група за търговия с наркотици. По делото са натрупани над 70 тома с доказателства за 7-годишната престъпна дейност на бандата.

Обществото очаква тежки присъди. Нищо подобно обаче не се случва. За най-голяма изненада оказва, адвокат Румяна Бечева (днес съдия Ченалова) е издействала за клиента си извънсъдебно споразумение с прокурора Светлозар Костов. Същия ход правят и адвокатите на останалите задържани съратници на Очите.

През януари 2008 г. днешният обвинител по делото „Октопод“ Светлозар Костов подписва споразумения с 12 от 17-те обвиняеми от бандата на Димитър Желязков – Очите, от които е пропищяла цялата страна.

Според споразуменията Очите, Янко Поморийския и другите се признават за виновни по отправените към тях обвинения. Така те си осигуряват символични присъди за престъпления, които законът наказва със затвор от 5 до 15 години.

Янко Гюров - Поморийския

След споразумението клиентът на Бечева, днес Ченалова, Янко Гюров-Поморийския остава в затвора едва 4 години и 4 месеца, като от това му се приспада първоначалният арест.

Веднага след процеса любителят на медийни изяви прокурор Светлозар Костов нагло обяснява, че споразуменията на 12-те престъпници „не противоречат на закона и на морала“! Нещо повече, според него споразуменията с бандата на Очите били „много добър юридически прецедент“.

Клиентът на адвокат Румяна Бечева, сега съдия Ченалова – Янко Гюров-Поморийския, изкарва наказанието си като на курорт в Бургаския затвор, обясняват отлично информирани източници. Те припомнят, че дясната ръка на Митьо Очите дори не е помирисвал затворническа килия.

Той е настанен в общежитие от открит тип близо до затвора. Работи в склад в района на завод „Елкабел“, като така ускорява излизането си на свобода.

Гюров според източници е тартор зад решетките, който коли и беси, а надзирателите му козируват. Дори се разказва, че ходел на работа с черна лимузина, която специално го чакала пред общежитието, докато другите ги товарели на камионетка. Медиите по това време многократно описват забавленията на Очите и Янко Поморийския по време на домашните им отпуски от затвора.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *