Стреляли срещу Златко Баретата, да му затворят устата за тъмното минало на Бойко Борисов

Простреляния Златомир Иванов - Златко Баретата

  Златомир Иванов – ранен, но усмихнат като истински ветеран от спецотряда на баретите, позира пред обективите на фоторепортерите в Съдебната палата. Миг по-късно линейка го откарват за операция в „Пирогов“.

Това не е сценарий за филм, а реалността в центъра на столицата на 29 януари сутринта.

Около 9,30 часа се завързва престрелка пред ужасените погледи ма десетки минувачи. Пред съседния хотел „Шератон“ в същото време спират дипломатически лимузини

Премиерът Борисов има среща с чуждестранни инвеститори. Резилът е пълен.

Бойко Борисов

Стрелбата по Златко Баретата в центъра на София е поредният епизод от серията атентати срещу знакови фигури на прехода. Подобно на другите покушения, и сега едва ли ще бъдат разкрити поръчителите и изпълнителите. „Тези момчета бяха създадени, изпълниха предназначението си в годините на прехода и е време да бъдат отстранени, защото те знаят доста неудобни факти“, обясняват източниците.

Те намекват, че Златко Баретата, изнервен от дългата изолация, в която попадна, се е готвел да атакува отново.

При това очакванията са да направи неудобни разкрития за миналото на видни политици, които далеч не се изчерпват със спомените как са учили висше образование в някогашния ВИФ заедно с шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

Златомир Иванов - Златко Баретата

Търговският регистър показва, че Златко Баретата, чието име от години се свързва с наркотрафик, е имал общ бизнес с един от най-близките приятели ма премиера Борисов – Самир Франсис.

Иракчанинът с български паспорт е бил съдружник в две фирми с премиера Борисов и е имал по една обща фирма със Златко Баретата и с руския мафиот Константин Циганов, шеф на уралмашовската мафия. Това е само видимата страна на някои любопитни бизнес контакти. За невидимата от години се носят слухове, предимно за конкуренция в производството и трафика на амфетамини.

Златомир Иванов беше арестуван през 2009 г. След това престоя година и половина в ареста и беше пуснат под домашен арест. Срещу него бе повдигнато обвинение, че е организирал наркобанда, наречена „Фирмата“. Изненадващо Димитър Вучев – Демби тогава даде показания срещу Златомир Иванов. Демби каза, че Баретата е поръчал убийствата на Бобъра, Тони Клюна и още няколко известни имена от подземния свят. През февруари 2012 г. Златко Баретата беше осъден на 8 години затвор за наркотрафик. Веднага след прочитането на присъдата той заяви, че ще обжалва. На втора инстанция адвокатите му обявиха, че ще излязат нови обстоятелства.

Станимир Флоров

Стрелбата попречи те да бъдат извадени на бял свят поне засега.

По ирония на съдбата Златомир Иванов беше прострелян точно на път към съда, където трябваше да се гледа делото му на втора инстанция. Той обаче извади късмет и се размина само с нараняване от четири куршума. Ранен е и един от охранителите му – Атанас Станков. Според полицията той е единственият от групата гардове, който запазва самообладание, вади пистолет и стреля към Търговския дом, откъдето идва огънят срещу Баретата. Покушението срещу Златомир Иванов е отлично организирано. Срещу него се стреля от тавана на сградата, в която са адвокатските кантори. Помещението е необитаемо, в него понякога се навъртат клошари.

Веднага след стрелбата пламва пожар, за да заличи следите на атентатора. От друга страна, самата сграда е като лабиринт с пет изхода в различни посоки и стрелецът едва ли е имал проблеми с оттеглянето си.

Оръжието му не е открито. Има само предположения, че е стреляно със снайпер.

При такава стрелба обаче през декември 2004 г. отново на бул. „Витоша“ Дмитрий Минев – Димата Руснака, намери смъртта си.

Има вероятност срещу Баретата да е бил подготвен и втори стрелец в съседна улица. Любопитно е, че досега Златомир Иванов е влизал в Съдебната палата през страничен вход. Не е изключено обаче той да е предаден от най-близкото си обкръжение и атентаторите да са знаели всяка негова стъпка предварително. За да се създаде такава организация обаче, трябва да се хвърли огромен ресурс, а това не е по силите на дребните банди. Това отхвърля версията за конкуренция в средите на наркобизнеса и по-специално с Митьо Очите, обясняват криминалисти.

Златомир Иванов е роден през 1968 г. в Гурково.

Майка му е учителка, а сестра му е адвокат в столицата. Напуска баретите заедно с Пламен Галев и Ангел Христов. С тях обаче остава близък приятел и често им гостува в Дупница до мистериозното им изчезване.

Златомир Иванов е и един от собствениците на компанията за сигурност и охрана „Аркус сигурност“ и е бивш шеф на застрахователната компания „Аполо и Болкан“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *