Сръбски гангстери скриха люлинския бос Ицо Исуса във Виена

Все още не е ясен точният адрес на кокаиновия бос Христо Вартерян – Ицо Исуса във Виена

  Люлинският наркобос Христо Вартерян – Ицо Исуса, който е дирен под дърво и камък от МВР вече четвърта година, е бил засечен съвсем наскоро в Австрия, разкрива източник от службите за сигурност.

Дясната ръка на мафиотския бос Христофорос Аманатидис – Таки бил разконспириран от български емигранти, които живеят във Виена. В столицата на Австрия пребивават няколко хиляди нашенци, като повечето от тях са с тъмно минало. Сред подозрителните нашенци, които живеят във Виена, е и ромският бос Киро Японеца.

Според информатора, именно хора от обкръжението на Киро Японеца алармирали родните ченгета, че Исуса се укрива във Виена.

Гангстерското проучване на съратниците на Японеца установило, че Христо Вартерян живее в предградие на австрийската столица, в тъй наречения „Сръбски квартал“. Люлинският наркобос обитавал къща съвместно със сръбски бандити отломки от Земунския клан.

Кирил Киров - Японеца

Според предположенията на МВР Исуса се сближил със сръбските разбойници покрай футбола. Вартерян бе неофициален шеф на хулиганската фракция „София Запад“, подкрепяща футболен клуб „Левски“. Запалянковците от тази формация са побратимени с феновете на белградския гранд „Цървена звезда“. В архивите на МВР отдавна се складира информация, че покрай футболните екскурзии в чужбина, организирани от „София Запад“, Исуса и бандата му са прекарвали солидни количества наркотици в багажниците на автобусите. Заради тази афера от полицията бе уволнен един от шефовете на отдела за борба с футболното хулиганство Цветан Илиев. Разжалвани бяха и 15 полицаи от 9-то РПУ в София заради съмнения, че са на хранилка при Таки и Ицо Исуса.

Не е известно кога точно люлинският наркобарон се е установил в австрийската столица. Според последни данни на ченгетата, дошли от техен информатор от ъндърграунда миналото лято, дясната ръка на Таки живеел в Солун, ползвайки чужда самоличност. Имаше съмнения и че Исуса се укрива при началника си в Дубай, които обаче се оказаха неоснователни. Трета версия сочеше, че Исуса е ликвидиран по нареждане на ромския гангстер Стефан Бонев – Сако. Малко след бягството ма Таки от България дилърите на Исуса от „Люлин“ влязоха във война със Сако за контрола върху дрогата в столицата.

„Преди около месец сме алармирали колегите от Виена, че на тяхна територия се укрива Христо Вартерян. Ние обаче не разполагаме с точен адрес, където той живее, а австрийците отказаха да влизат в тъй наречения „Сръбски квартал“ без да имат неопровержими доказателства, че там се спотайва издирван от българското правосъдие, все пак сме взели мерки, за да го заловим и районът е поставен под наблюдение“, признава столичен антимафиот пред журналисти.

Ицо Исуса нашумя в столичния ъндърграунд през 2002-ра, когато бе арестуван за сефте лично от Бойко Борисов. Тогава Вартерян бе задържан заради бомбен атентат срещу апартамента на конкурента му Мирослав Пелтеков – Мирката в „Люлин“. Впоследствие съдът пусна Исуса и съратниците му, след като люлинският наркодилър обяви, че барутът по ръцете му не е от бомбата, която е заложил, а тъй като ходил да лови риба с шашки на язовир.

В следващите години Исуса се утвърди като един от босовете на кокаина в София, работещ, под контрола на Таки и Кьро. Христо Вартерян бе командир на страховитата Банда на чуковете, прославила се с над 70 отрязани чифта уши на конкурентни дилъри на дрога. Монополът на „Фирмата“ до голяма степен се дължеше и на чадъра, спуснат над главорезите от тогавашния шеф на отдела за борба с наркотиците – печално известния Станимир Славейков Флоров.

Исуса и бандата му обаче направиха грешка да се забъркат в политическа интрига след като през февруари 2009 г. активисти на „София Запад“ участваха в сблъсъци с полицията пред Народното събрание. И до днес се мълви, че щурмът над парламента е финансиран с 300 000 лева от дупниш-ките феодали Пламен Галев и Ангел Христов. Има-няма месец след кървавите протести пред парламента ченгетата арестуваха няколко от маститите люлински дилъри. Самият Ицо Исуса успя да се измъкне от полицейската хайка и до ден днешен е издирван от МВР.

Казват, че дясната ръка на Таки е поръчвал няколко убийства, освен десетки инквизиции над конкурентни дилъри на кокаин, наричани „шанаджии“. За тях обаче доказателства няма.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *