Сретен Йосич ще излежава 15-годишна присъда за подстрекателство към убийство!

Сретен Йосич

  Сретен Йосич беше оневинен за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич. Той обаче няма да излезе на свобода, защото Специалният съд за организираната престъпност в Белград го изпрати незабавно да излежава влязлата в сила присъда от 15 години. Тя е за подстрекателство към убийството на Горан Мариянович в далечната 1995 г.

Сретен Йосич остана три години и половина в Окръжния затвор в Белград заради убийството на издателя на популярния седмичник „Национал“ Иво Пуканич и директора на маркетинга на издателската група Нико Франич през 2008 г. в Загреб. Те бяха ликвидирани от кола бомба.

Иво Пуканич

Сретен Йосич попадна в това разследване, след като хърватската полиция арестува десет души, заподозрени за ликвидирането на Пуканич и Франич. Един от тях беше Слободан Джурович, наричан Кардинал. Той живее между Париж и Белград и е кум на Сретен Йосич.

Покрай Кардинал подозренията за покушението над Пуканич паднаха върху Йосич, още повече че той е известен като „кокаиновия цар на Европа“ и е един от най-влиятелните хора в ъндърграунада на Балканите.

Още при ареста си Сретен Йосич обаче заяви, че не е имал мотив да убива Пуканич. Той обяви, че е арестуван въз основа на политическите и полицейските договорки между Сърбия и Хърватия. Йосич дори обвини Сърбия, че прави отстъпки пред съседката си. След три и половина години в килията неотдавна съдът го оневини.

Преди този арест Сретен Йосич прекара тихи, безоблачни и ползотворни години в България. Той остана тук до 2002 г, както твърдят очевидци, като през повечето време се е радвал на охраната и опеката на Бойко Борисов.

Йосич бе екстрадиран в Холандия, но там веднага бе освободен. След завръщането си в Сърбия той се обгражда с бивши членове на Сурчинския клан. С тях участва активно в приватизацията на големи сръбски компании. Сурчинският клан е известен и с големите си инвестиции в пътното строителство.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *