Сретен Йосич проговаря за Бойко!

Бойко Борисов
Бойко Борисов

  Предстоящото излизане на Сретен Йосич от затвора в Сърбия предизвиква основателен ужас у бившия премиер Бойко Борисов, довериха от най-близкото обкръжение на лидера на ГЕРБ.

Между двамата от години тлее напрежение, а самият Борисов публично е признавал, че е набелязан от сърбина, тъй като е организирал ареста му у нас, когато беше главен секретар на МВР.

В същото време в среди от ъндърграунда се твърди, че тъкмо Йосич, който бе близък с лидери на СИК, е купил поста на Борисов на главен секретар.

За контакти между двамата говорят и задържаните по делото „Килърите“, които са последните живи свидетели на отношенията им. Сърбинът е особено близък с обявения за тартор на групата Петър Стоянов – Сумиста, на когото е кум. Според една от версиите набедените за килъри са в затвора, за да им запушат завинаги устите за тъмното минало на Борисов. Говори се и за неуредени финансови отношения между двамата, които Сретен не е забравил по време на своя престой зад решетките.

Сретен Йосич
Сретен Йосич

От Белград още преди години той заяви, че е бил под покровителството на Борисов, което бившият премиер отрече.

Това, че Йосич готви отмъщение срещу експремиера, е дългогодишна мълва. Борисов е споделял в най-близкото си обкръжение, че се страхува, защото има данни, че срещу него се планира похищение. Твърдения, че Йосич обмисля да ликвидира Борисов, се появиха още през 2010 – първата година от мандата на експремиера. Тогава зам. главният прокурор Бойко Найденов официално заяви, че има доказателства за смъртоносен заговор.

Сърбинът бе задържан на 20 юни 2002 година при спецакция на НС БОП и екстрадиран в Холандия при невиждани мерки за сигурност. Има данни, че последните 4 години преди да бъде арестуван, той е влизал в България, използвайки различни паспорти. „Като главен секретар участвах в издирването и арестуването на Сретен Йосич“, е единственият коментар на Бойко Борисов до този момент.

Бойко БорисовИменно главната роля, която Борисов е изпълнил в задържането на Сретен, носи непосредствена опасност за бившия ни министър-председател. Сръбското издание Pressonline неотдавна публикува материал по случая. То припомня думите на Борисов: „Дори холандските прокурори са се страхували от Йосич. Въпреки всичко ние го арестувахме и екстрадирахме. В крайна сметка той бе осъден на 15 г. затвор“. Йосич излежава присъдата си, но и от затвора всява страх, отбелязва сръбското издание.

Във всички случаи след скорошното излизане на Сретен на свобода той ще проговори за отношенията си с управляващите в България, и по-точно с Бойко Борисов, категорични са негови близки. Разкритията били неизбежни не само заради съществувалите между тях близки отношения, но основно заради крупна сума пари, която Борисов дължал на сърбина, категорични са източниците.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *