Сретен Йосич в скандално СРС: В България се чувствах сигурен, защото Бойко Борисов ме пазеше!

Бай Миле

  Нa 20 декември се очаква Шуменският окръжен съд да произнесе присъдите по делото „Килърите“. Прокурор Ася Петрова, която тези дни придружи вътрешния министър Цветанов в САЩ, поиска възможно най-тежките наказания – доживотни присъди без право на замяна за Георги Вълев, Петър Стоянов-Сумиста,  Янко Попов-Туцо и Васил Костов-Кеца.

Дни преди съдът да се произнесе, Петър Стоянов-Сумиста изпрати до журналисти саморъчно написани 24 страници. В тях разкрива скандални факти за начина, по който група полицаи и магистрати, ръководени от вътрешния министър Цветанов, са манипулирали свидетелите и са скалъпвали доказателствата по процеса. В групата влизат шуменската прокурорка Ася Петрова, шефът на отдел „Терор“ в ГДБОП Валентин Цоновски и неговите подчинени Йордан Монов и Боян Радев. Те с особено усърдие съшивали и доизмисляли случки и разговори, произвеждали на конвейер СРС-та, с които „да заковат“ подсъдимите, за чийто бос е обявен Сумиста.

Сретен Йосич

Започва журналистическо разследване по данните, изложени от Петър Стоянов.

Ако се проследи хронологията на събитията, излиза, че малко преди процеса самият той е уважаван спортист и треньор с шампионски титли от световни и европейски първенства, мениджър на федерацията по сумо, както  и треньор на националния отбор.

Изведнъж всичко рухва. Сумиста се оказва в килията с перспектива да остане цял живот в затвора.

И досега обаче не е опровергана информацията, че точно в деня на убийството на Юри Галев през 2010 г. силовият вицепремиер Цветан Цветанов се среща с него в Грандхотел „Варна“ и му предлага политическа кариера в ГЕРБ.

Бойко Борисов

Някогашната гордост на Мултигруп – „Грандът“ във Варна, през последните години минава за гнездо на ГЕРБ. Хотелът се ръководи от Иван Портних. Мениджърът, от една страна, е племенник на бизнесмена Николай Вълканов, ключова фигура в компанията на покойния Илия Павлов, а от друга, областен координатор на ГЕРБ във Варна и сочен за бъдещ кмет на морския град.

В хотела на Иван Портних през 2010 г. Сумиста се среща с Цветанов и отказва да се влее в редиците на ГЕРБ. Само месец по-късно, през юли 2010 г, Петър Стоянов попада в центъра на полицейската операция, прераснала в процеса „Килърите“.

Ако сега бъде изпратен с доживотна присъда в затвора, както пледира толерираната от Цветанов прокурор Ася Петрова, Сумиста ще отнесе в килията една от най-дълбоко пазените тайни на прехода – връзката на премиера Борисов със Сретен Йосич.

От години се знае, че Бай Миле и Петър Стоянов са двамата най-близки до Сретен Йосич.

Връзката на Сумиста с кокаиновия крал на Европа е почти роднинска – Йосич е негов кум. Другият изключително приближен – сикаджията Бай Миле, е покойник от 2004 г, когато е разстрелян от все още неразкрити убийци, облечени в полицейски униформи.

Още от времето на югоембаргото Сретен Йосич живее спокойно и необезпокоявано в България, въпреки че се издирва от полицейски служби в Европа, а в нашето МВР знаят за това. През голяма част от този период Бойко Борисов е главен секретар на МВР. Преди години той се кълнеше, че не е имал нерегламентирани отношения с Йосич, а го е арестувал. Пред магистратите в Белград обаче самият Сретен заяви, че България се е чувствал сигурно, тъй като е бил под защитата на разузнавателния сектор, в лицето на Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София. Това изречение предизвика голям отзвук в София през 2009 г. Стигна се и до парламентарна комисия, която разследва престоя на Йосич в България. Председателят й Христо Бисеров на пресконференция обяви, че не са открити доказателства „издирването, задържането и екстрадирането на Сретен Йосич да са ръководени от Борисов“.

В папките на тази комисия остана скрито едно много важно СРС от разговор на Бай Миле, който заявява на Сретен Йосич: „Бойко взе парите и до Варненеца нищо не е стигнало“. Запознати са категорични, че зад името „Бойко“ и псевдонима „Варненеца“ стоят конкретни хора. Председателят на парламентарната комисия по случая „Йосич“ Христо Бисеров взриви общественото мнение, като заяви: „Ние не сме наясно кой е този „Бойко“ и не знаем за какви пари става въпрос, но тези думи са казани ден преди да арестуват Сретен Иосич“. Освен Бай Миле, Сумиста е другият, който би могъл да разкрие кои са хората, скрити зад тези названия.

МВР започва разработка „Лале“ срещу Сретен Йосич през 2002 г. Комисията на Бисеров не успя да я разсекрети. Ако сега „Лале“ се извади на бял свят, със сигурност ще може да се проследи как днешни политици са купували навремето чинове и постове с пари от наркоканали. През февруари т.г. Христо Бисеров поиска от парламентарната трибуна да продължи работата на комисията „Сретен Йосич“. Той поиска и да се разсекрети „онова досие „Лале“. Засега искането му остава без отговор.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *