Райко Кръвта бяга в Испания след стрелба срещу Стоил Славов

Райко Кръвта
Райко Кръвта

  Роденият през 1970 г. Райко Василев – Кръвта сформира престъпна задруга в началото на 90-те, като първоначално се занимава с въоръжени грабежи над чуждестранни тираджии в района на мотел „Църна маца“ на магистрала „Тракия“.

В този период Райко граби съвместно с братята Васил и Георги Илиеви. Перничанинът обаче се влива в редиците на ВИС-2 едва след смъртта на Васко Бореца, когато гангстерската групировка е поета от по-малкия Жоро.

„Райко не беше долюбван от Васил заради сприхавия си нрав, а и заради близостта си с Жоро. Васко не харесваше нито един от бандата на по-малкия си брат“, спомнят си паметливи свидетели на ъндърграунда.

След убийството на Васил Илиев групировката ВИС е преструктурирана от наследника на трона Георги. Той номинира Райко Кръвта за свой наместник в Перник и в региона. Едва 25-годишен, Кръвта опитва да сложи ръка върху бизнеса с вторични метали в „Стомана“ – Перник. Бандата на Райко рекетира ромски босове, които плащат такса „спокойствие“. Рекет е принуден да плаща дори тогавашният директор на все още нераздържавеното предприятие „Стомана“ инж. Стефан Стаменков.

Стоил Славов -Телето (вдясно) оцелява по чудо след въоръжено нападение на Райко Кръвта и бандата му през 1995-а, за да бъде взривен години по-късно в асансьор...
Стоил Славов -Телето (вдясно) оцелява по чудо след въоръжено нападение на Райко Кръвта и бандата му през 1995-а, за да бъде взривен години по-късно в асансьор…

В края на 1995-а обаче пернишкият гангстер е принуден да офейка от България, след като на 25 декември организира въоръжено нападение срещу боса на СИК Стоил Славов – Телето. Райко предвожда отряд от 8 въоръжени с 5 автомата „Калашников“ и с 3 пистолета изроди, които откриват огън посред бял ден по мерцедес, в който пътуват сикаджиите Стоил Телето и Любчо Василев.

При гонката между немското возило и двата автомобила на преследвачите на мушката на въоръжената команда на Кръвта попада тролейбус, пълен с пасажери в пернишкия квартал „Изгрев“. По чудо няма убити, а два дни по-късно Райко офейква за Испания, тъй като лично Младен Михалев – Маджо му издава смъртна присъда.

Перничанинът се връща в България през 2000 г. със сменено име. Той се прекръства на Васил Арарски. Любопитен детайл е, че с новото име идва и новият прякор на Райко. Дотогава той е наричан Кръста. Печатна грешка в благоевградския в-к „Струма“ обаче го преименува на Кръвта. Бандитът толкова харесал новия си прякор, че според пернишката легенда даже пратил торта в редакцията на регионалния вестник.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *