Разследват племенника на Киро Японеца – Сотир за убийството на Жоро Илиев!

Племенникът на Киро Японеца - Сотир Петров

  Сотир, племенникът на ромския бос Киро Японеца, е участвал пряко в убийството на легендарния мафиот Георги Илиев. Това се разбра от антимафиоти. Спецполицаите споделят, че разполагат с оперативна информация, според която Сотир е замесен в елиминирането на боса на ВИС-2.

Новите данни изплували покрай разследването на ГДБОП срещу брата на Сотир – Георги Петров, който бе арестуван преди месец в зрелищна акция на барети в ромското гето „Факултета“. Родственикът на Кирил Киров – Японеца бе закопчан и обвинен, че е подготвял разстрела на Киро Японеца. Куриозът е, че мократа поръчка дошла от престъпната организация „Октоподите“.

Покрай подслушването на Йончо и хората около него ченгетата се сдобили с доста пиперлива информация, касаеща брат му Сотир. Оказало се, че циганинът от кв. „Факултета“ е много на „ти“ с продажбата на хероин в махалата, контрола върху проституцията, нелегална лихварска дейност и има участие в няколко мафиотски убийства.

Секунда преди Георги Илиев да бъде разстрелян от снайперист, племенникът на Киро Японеца се здрависал с него и разчистил видимостта на стрелеца

Най-любопитната информация е, че ромският бандит е съпричастен към екзекуцията на Георги Илиев. Босът на ВИС-2 бе разстрелян на 25 август 2005 г. малко преди полунощ пред заведението си „Буда бар“ В курорта Слънчев бряг. Неизвестен и до днес снайперист изстреля дебалансиран куршум в сърцето на Главния.

Илиев почина минути след това в линейка на път за бургаската болница. Бруталното покушение стана пред очите на около 100 свидетели. Килърът се беше скрил в храсти, намиращи се на 500 метра от входа на нощния бар. Пет дни по-късно криминалистите намериха и оръжието, с което беше извършено престъплението. Карабина 22-калибър. Знаковото убийство на Георги Илиев се води в графата неразкрити и до ден днешен.

В аферата със смъртта на Илиев през годините бяха замесени като поръчители редица имена, сред които тези на Златко Баретата и Петър Стоянов – Сумиста, който получи доживотна присъда като бос на „Килърите“. Сред спряганите имена бяха и тези на братя Маргини, Митьо Очите и дори на пернишкия наркобос Райко Кръвта.

Роднини на циганския бос Киро Японеца са участвали в няколко поръчкови убийства

На 25 юни 2011 г. при операция на ГДБОП и пловдивската полиция в града под тепетата бяха арестувани бившият национал по стрелба Веселин Кърпачев и пенсионираният шеф на затворническите надзиратели в Пловдив Тенчо Тенев. Операцията беше кръстена „Гранатомети“. В домовете им бяха намерени 7 РПГ-та, бойни пушки с оптически прицели, картечен пистолет „Заги“ със заличен сериен номер, 4 ръчни гранати, 3938 бойни патрона и 302 ловни, димна шашка и над 1 кг черен барут.

От МВР тогава официално съобщиха, че двамата са били оръжейници на мафията и са продавали стоката си на престъпния свят. След ареста им главният секретар на МВР Калин Георгиев разкри, че една от намерените пушки е от същия тип оръжие, с което беше убит Георги Илиев и може да се търси връзка между престъплението, станало през 2005 г., и незаконния бизнес на Кърпачев й Тенчо Тенев.

Дни след разстрела на боса на ВИС ченгетата разпитаха десетки свидетели, които са били в този момент в „Буда бар“. Подробно беше възстановено минута по минута всичко, което е правил Георги Илиев часове преди смъртта си.

Кузман Гуслеков (вляво), първата жертва от черния списък, е прегърнал Робърт Стефанов, убит месец след него

Буквално секунди преди снайпериста да изстреля фаталния куршум, до ВИП масата на мафиота е отишъл племенникът на Киро Японеца – Сотир. Циганинът сам е търсил контакт с шефа на ВИС. В този момент Главния е водел телефонен разговор с шефа на „Локомотив“ (Пловдив) Емил Наков. Затова и Георги Илиев станал от масата, за да подаде ръка на Сотир. Двамата се ръкували, разменили няколко думи, след което Сотир се е оттеглил. Точно в този момент се е чул и звукът от изстрела. Служители от службите за сигурност са категорични, че Сотир е използван като „примамка“. Неговата роля е била да подпомага скритият в храстите снайперист и да го насочи към жертвата по най-подходящия начин. Според оперативна информация циганинът е получил хонорар от 50 000 лв., за да извърши това действие.

Преди племенникът на Киро Японеца да отиде до Главния, босът на ВИС-2 е бил обграден от бодигардове, чиито тела са пречили на видимостта на професионалния убиец. Източници от ъндърграунд средите разкриват, че не за първи път Сотир е използван от килъри като човек, който да ги насочва към жертвата.

Сефтето си като „примамка“ племенникът на Киро Японеца направил, на 27 октомври 1999 г. На тази дата беше убит един от най-големите по това време наркотрафиканти в България – Кузман Гуслеков. Това е и човекът, който вкара в България“ прословутите 600 кила кокаин от Колумбия, заради които през 2001 г. Робърт Стефан месец след Поли Пантев намери смъртта си на остров Аруба.

Името Кузман Гуслеков нашумява за първи път в средата на 1996-а. През март същата година банда отвлича тютюневия магнат Ян филип Реемтсма и го държи 33 дни в мазе в германския град Бремен. Милиардерът е освободен, след като близките му плащат рекордния за времето си откуп от 30 милиона марки. Трима от похитителите са задържани веднага и скоро получават присъди. Чак две години по-късно – през 1998-а, в един хотел в аржентинската столица Буенос Айрес, е хванат и организаторът на отвличането Томас Драх.

От 30-те милиона откуп немската полиция открива следите само на 3 милиона. Останалите пари според разследването са изпрани от красивата Мария Гуслекова, любовница на Томас Драх, както и от още четирима българи. Като мозък на финансовата операция немските криминалисти посочват бившия съпруг на Мария – Кузман Гуслеков.

На 27 октомври преди 14 години около 21,50 часа Гуслеков, известен в подземният свят и с прякора си Кузо Акулата, влиза в жилищната си кооперация на „Гургулят“ №19 в София. Качвайки се по стълбите между втория и третия етаж, той е пресрещнат от въоръжен и маскиран мъж.

Килърът изстрелва общо 4 куршума – в гърдите, в челото, във врата и последен контролен в тила. През това време в автомобил, паркиран наблизо, е бил циганинът Сотир. Той впоследствие е бил разпознат от свидетели. Макар че няма нито едно доказателство, което да е намерено срещу Сотир, полицаите смятат, че той е замесен в покушението, като е посочил на наемния килър кой точно е Кузман Гуслеков.

Почти месец по-късно Сотир е в района на блок № 10 в кв. „Сухата река“ в столицата. На 23 ноември 1999 г. племенникът на Киро Японеца, заедно с бившия полицай от 6-о РПУ Николай Драгиев охраняват приближения до Малкия Маргин бандит Робърт Стефанов.

Стефанов беше и много близък до Кузи и Поли Пантев. Около 19 ч. вечерта Сотир, Стефанов и Драгиев излизат от апартамента на Робърт. Пред блока неустановен и до днес килър очаква Робърт Стефанов и изстрелва 2 куршума по него, като един попада в главата му. Малко по-късно майката на убития Виенка Стефанова ще разкаже любопитни подробности пред разследващите. Сотир влязъл в банята в апартамента на Робърт, за да говори по мобилния си телефон. Тя се приближила и го чула да казва на някого: „След 5-10 минути слизаме долу!“.

„Точно след толкова излязоха от жилището“, твърдяла Стефанова. Тя попитала Сотир: „Ти с кого говори?“, а той й отвърнал: „С майка ми!“. На очна ставка по-късно в следствието Сотир ще отрече и ще каже, че Виенка Стефанова лъже. По време на разпита Сотир твърдял, че убиецът на Робърт Стефанов е гърмял от около метър от главата на жертвата. Две съдебномедицински експертизи обаче са категорични, че дулото на пистолета при изстрела е било на около 4 см от черепа на Стефанов. По светлокафявото кожено яке на Робърт дори имало белег от натиска на пистолета.

Това според разследващите доказва категорично, че Робърт е убит от упор. В МВР разполагат със свидетели, които дори твърдят, че лично Сотир е застрелял приятеля на Малкия Маргин и Кузи. Стана ясно, че срещу Сотир в службите има образувана разработка и се очаква роднината на Киро Японеца да бъде скоро арестуван.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *