Пернишкият касапин Илиян Тодоров офeйка от България

Илиян Тодоров

  Пернишкият двоен убиец Илиян Тодоров, който през пролетта на 2009 г. наръга смъртоносно Васил Александров и Кирил Въжаров и нарани с ножа си Кирил Димитров след свада между две компании пред нощния клуб “Соло” в центъра на София, може и да не влезе в затвора.

В началото на седмицата Софийският апелативен съд постанови присъда доживотен затвор за 27-годишния Илиян Тодоров, който е син на бившия лидер на БСП в Перник Венцислав Тодоров.

Според мълвата, която се носи от доста време из страната, осъденият на доживотен пандиз Илиян е родственик и на държавния глава Георги Първанов и с това мнозина си обясняват скандалната оправдателна присъда, която съдия Румяна Ченалова постанови на първа инстанция през есента на 2011 г. Тогава Първанов все още бе президент на България.

Васил Александров (вляво) и Кирил Въжаров бяха убити край Съдебната палата пред 2009 г.

Съдебният процес срещу двойния убиец от „Соло“ бе белязан от скандали и мистерии – първо Илиян Тодоров излезе тихомълком от затвора преди да бъде оправдан, след това роднините на убитите момчета настояха експертизите да не бъдат правени от доцент Мария Гроздева, прочула се и като съдебен експерт в процеса за убийството на сестри Белнейски.

Според близките на убитите от можа на Илиян Тодоров доцент Мария Грозева се опитвала да оневини чедото на БСП функционера Венцислав Тодоров с твърдението си, че тримата наръгани най-вероятно са пострадали не от един нож, а от поне две остриета. Тази констатация напълно оневиняваше Илиян Тодоров. Впоследствие обаче се оказа, че ножът, с който Илиян е убил двама младежи и е наранил трети, е изчезнал и експертите изследват нож – образец. Така експертизите на доцент Грозева не бяха взети под внимание.

В разгара на съдебния процес срещу Илиян Тодоров се случи и друга драма – неговият адвокат Тодор Апостолов, прочул се и като юрист №1 на групировката СИК, мистериозно се самоуби в къщата си в село Чирен. Съседи по имот откриха обесен адвокат Апостолов и из селото тръгна мълва, че някои е ликвидирал мастития адвокат.

Тони Мамата също участва в интригата – доведен брат е на един от ликвидираните

Интригата в процеса „Соло“ се допълва от обстоятелството, че гангстерът Антон Савов – Тони Мамата, е доведен брат на един от ликвидираните от Илиян Тодоров.

Тони Мамата, дясна ръка на наркобоса Златко Баретата, бил осиновен като дете от родителите на Васил Александров, които смятали, че не могат да имат деца. Впоследствие им се родил син, който бе ликвидиран от перничанина Илиян Тодоров.

Присъдата „доживотен затвор“ обаче може и да не споходи 27-годишния син на БСП величието от Перник. На заседанието на Софийския апелативен съд, на което бе прочетена присъдата, Илиян не присъства лично, а бе представляван от новия си адвокат Явор Нотев. По закон Илиян Тодоров има право да не се явява в съда на втора инстанция, но родителите на загиналите от ножа му младежи се усъмниха, че килърът отдавна е избягал от България.

„Никой не е виждал Илиян от поне два месеца. Още преди година алармирахме, че той се готви да избяга от България и предупредихме съда. Въпреки това не му бе наложена забрана да напуска страната. Ето сега магистратите отново отказаха да върнат в затвора осъден на доживотен затвор. Това подсказва, че Илиян е избягал като братя Галеви твърди пред журналисти роднина на едно от убитите момчета в касапницата пред дискотека „Соло“.

В съдебните среди пък коментират обрата в процеса с обстоятелството, че Георги Първанов вече не е фактор в държавата. Неоспорими доказателства за вината на Илиян Тодоров бяха събрани още в първите дни след драмата пред дискотека „Соло“ – записи от видеокамери, свидетелски показания на таксиметров шофьор и на десетки очевидци, справка от оръжеен магазин, откъдето Илиян си купил ножа само дни преди да убие двама с него. Въпреки това обаче съдия Румяна Ченалова, смятана за близка до Георги Първанов и прочула се с честите си телефонни разговори с Красьо Черния, постанови оправдателна присъда. Скандалното й решение бе поправено от друга коментирана съдийка на втора инстанция – Лада Паунова, магистратът, който оправда братя Маргини.

Окончателното решение остава в ръцете на съдиите от Върховния касационен съд. Дали обаче Илиян Тодоров някога отново ще се появи в България, питат се роднините на ликвидираните от него момчета.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *