Организацията “Хизбула” – „партия на Бог“

 

Армията на "Хизбула"

С атентата срещу израелски туристи в Бургас, в България нахлуха думи и имена от други светове. Към хаотичната и противоречива информация, свързана със самия взрив, се добави и водопадът от думи, отнесени към близкоизточни актьори, понятия и цели.

Предлагаме поредица публикации, улесняващи разбирането на това кой кой е сред всичките групи, заподозрени като причастни към бургаския атентат. Темата е „Хизбула“ – организация, посочена от премиера на Израел Бенямин Нетаняху като пряк извършител. Точните думи на Нетаняху гласяха: „Атентатът в България бе извършен от„Хизбула“ – главния агент и терорист на Иран“.

Да представиш накратко „Хизбула“ е като да опишеш многоглава ламя: никога не си сигурен какво прави втората й глава, докато ти твърдиш, че първата спи. Думата Хизбула означава „партия на Бог“, само че „Хизбула“ не е само партия и не е създадена, за да бъде партия.

След атентата в Бургас, в южната част на Бейрут имаше митинг на членовете на Хизбула

Възникнала е през 1982 година когато Израел окупира южната част на Ливан в отговор на терористични заплахи и нападения от страна на действащи в Ливан групировки. Въоръжената съпротива срещу Израел тогава се организира включително и от група живеещи в Южен Ливан шиити, обединени в новата организация на име „Хизбула“. Смята се, че организацията е създадена с помощта на Иран, който е сред финансовите й донори от самото начало. Впоследствие към него се присъединява Сирия.

Много бързо след създаването си организацията изоставя първоначалната цел, с която е създадена, и повежда битка срещу цели, косвено свързани с Израел и намиращи се далеч извън границите на Ливан.

В първите месеци на съществуването си „Хизбула“ няма стройна организация, нито видима йерархия. Определя се като съпротивително движение и се ръководи от харта, действала чак до 2009 г., когато е заменена от друга.

Водещата цел и в първия, и във втория текст обаче е елиминирането на Израел, а също и на империализма в лицето на САЩ, Англия и Франция.

Специалистите по тероризъм твърдят че „Хизбула“ е ако не създател, то поне един от създателите на самоубийствените атентати като начин на извършване на нападения. Смята се, че първото взривяване на терорист камикадзе е извършено от „Хизбула“ срещу американското посолство в Бейрут през пролетта на 1983 година, последвано през есента на същата година от атентат срещу американски и френски казарми в Ливан.

„Хизбула“ е и първата организация, за която се твърди, че е извършила самоубийствен терористичен атентат извън националните си предели – нейно дело е взривяването на израелското посолство в Буенос Айрес през 1992 година. Въпреки този мрачен принос в новата история на тероризма „Хизбула“ изоставя метода на самоубийствените нападения в края на XX век. Днес този похват се смята за характерен почерк на други организации, като „Хамас“ или „Ислямски джихад“.

Впрочем теоретичното знание на изследователите за похватите на „Хизбула“ доведе до почти мигновено съмнение във версията за взривен камикадзе, лансирана от българските власти след атентата в Бургас: или премиерът Нетаняху е сгрешил, посочвайки „Хизбула“ като извършител на атентата, или българските власти са сгрешили определяйки атентата като самоубийствен, или „Хизбула“ се е върнала към старите похвати. Във всички случаи информацията беше достатъчно противоречива.

Десет години след създаването си „Хизбула“ навлиза в политиката като напълно законен субект който представлява интересите на ливанските шиити и се бори за обединение на ливанския народ. От този момент нататък обсъждането на организацията като цяло и поставянето на всичките й дейности под общ знаменател е все по-затруднено. Само шест държави в света признават „Хизбула“ за терористична организация като цяло и във всички нейни проявления – Израел, Египет, Бахрейн, САЩ, Канада и Холандия. Великобритания признава за терористично само военното крило на организацията.

От 1992 година до днес „Хизбула“ разполага с 8 до 14 места в 128-членния парламент (в коалиция с близки партии обаче близо половината от местата са под неин контрол). Партията печели и в около една четвърт от общините в Ливан. Но това, с което „Хизбула“ е прочута най-много сред демократичните общества през последните 6-7 години, определено е причастността на тази организация към убийството на прозападния премиер на Ливан Рафик Харири през 2005 година. Премиерът загина в бомбен атентат заедно с 22 други. Убийството му доведе до създаването на извънреден временен съд, базиран в Холандия, който да разследва атентата. Това е първият международен трибунал в света който разглежда престъплението тероризъм. От миналата година е ясно, че тази институция има четирима заподозрени за атентата срещу Рафик Харири и че и четиримата са членове на „Хизбула“. Единият – Мустафа Бадредин, от години се смята за инициатор и на едно от първите престъпления, извършени от „Хизбула“ – бомбения атентат срещу американската казарма в Бейрут от есента на 1983 г.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *