МВР шантажира и собствените си служители с незаконни СРС

Петя Първанова

  Нова порция скандали с подслушване избухна този път в МВР, разкриха от деловодството на Софийската градска прокуратура, където е изпратен сигналът. В него се казва, че в дирекцията АФКОС, която е контактната точка на ОЛАФ в България, незаконно са подслушвани служители. Нещо повече – записите са използвани за шантажирането им.

Случаят е особено показателен за отровната атмосфера, в която МВР работи, откакто Цветан Цветанов го пое преди четири години. Опасното е, че подслушванията са стигнали до дирекция АФКОС, а тя е особено място. Тук всичко, което става, се наблюдава под лупа от европейските ни партньори. Дирекцията координира борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Тя би трябвало да разглежда всички сигнали за нередности по фондове, инструменти и програми, съфинансирани от ЕС. С две думи, АФКОС трябва да се грижи за парите на европейските данъкоплатци у нас. През последните години ОЛАФ установи много нарушения. През октомври миналата година излезе информация, че с 42 разследвания България е абсолютен рекордьор в общността по измами. Парите най-често потъват във фирми от обкръжението на ГЕРБ или директно в сметките на висши държавни чиновници и политици.

Соня Клисарска

Именно затова скандалът с подслушването в АФКОС се очаква да има голям международен отзвук.

Зад престъплението на територията на дирекцията стои лично шефката й Соня Клисарска. Тя използвала незаконния запис, за да заплашва и да шантажира свои служители. Според неофициална информация ставало дума за разчистване на лични сметки от страна на 57-годишната Клисарска, която предизборно се страхувала, че ще й изстине мястото. Тя е известна като протеже на Цветан Цветанов. Възпитаникът на ВИФ „Георги Димитров“ е ракетата за кариерата на бившата секретарка в икономическа полиция, която впоследствие малко късно се дипломира като магистър по икономика във Варненския икономически университет. А това й дава сериозно предимство пред патрона й, за когото е известно, че единственият му издържан изпит с глава е челна стойка. Клисарска е активен партиен деятел на ГЕРБ, но когато Цветанов я назначава за директор, е принудена формално да се деполитизира. Тя заема поста с компромати на махленско равнище срещу предшественичката си Надя Николова.

Соня Клисарска е в дъното на заметени сигнали срещу бившия заместник-министър на земеделието Светла Боянова. Запознати с кухнята на АФКОС твърдят, че директорката често е прикривала далавери на влиятелни бизнесмени и политици под давлението на Цветан Цветанов и Томислав Дончев. Поредният „Биг Брадър“ идва часове след като главният секретар на МВР Калин Георгиев коментира, че министерството е на път да не може да се справя с престъпността след скандалите с подслушванията, засегнали експремиера Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. Той показва, че и при служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова вредните практики от управлението на министерството при Цветан Цветанов продължават.

Освен до Софийската градска прокуратура сигнали по случая в АФКОС са изпратени до президента Росен Плевнелиев, до министъра на вътрешните работи Петя Първанова и до главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *