МВР стои зад убийството на Кирил Кирилов – Шкафа!?!

Кирил Кирилов-Шкафа

   МВР и прокуратурата не успяха да опазят подсъдимия по делото „Наглите“ Кирил Кирилов – Шкафа. Той беше разстрелян пред дома си в столичния квартал „Младост“ в събота вечерта. Смъртта му няма да попречи по никакъв начин на процеса срещу групата за отвличания. Делото бе прекратено единствено срещу него.

Кирил Кирилов е на свобода от година. „Той изтърпя присъдата си във Врачанския затвор и след това би следвало прокуратурата да му поиска налагане на мярка за неотклонение по делото „Наглите“. Но просто прокуратурата не си свърши работата и пропусна този момент“, обяснява неговата адвокатка Йолинка Станева. Подсъдимият Кирилов дори е можел да напусне страната, защото забраната да излиза навън е отпаднала преди повече от два месена.

Убийството на Шкафа се оказва предизвестено. Кирил Кирилов споделил пред доста свои познати, че от половин година го следи черен джип.

Мислел, че са ченгета казва пред медиите неговата адвокатка и допълва: „Когато се усъмнил в това, поръчал на приятелката си да се обади на полицията“.

Няма данни от МВР да са охранявали Шкафа, нито да са поискали от прокуратурата неговото задържане през изминалата година, през която той е бил на свобода.

Кирил Кирилов умира от „остра кръвозагуба, която е резултат от огнестрелни наранявания на долните крайници“. Всички данни досега сочат, че е прострелян от аматьор. От 10-ина изстреляни куршума от пистолет „Макаров“ в краката му се забиват само три. Затова се лансира и версия, че целта не е била убийство, а само сплашване.

Полицията не изключва разстрелът му да няма нищо общо с делото „Наглите“. Той има дебело криминално досие – обир на златарско ателие във Враца, участие в магистрални банди. Лежи в затвора заради обир на тирове. Според прокуратурата Шкафа е сред похитителите на бизнесмена Киро Киров и на студента Румен Гунински.

Малцина вече помнят, но арестите на бандата за отвличания „Наглите“ започнаха веднага след грабежа на централния офис на веригата магазини „Фантастико“ в Студентския град. Тогава бяха задигнати 2 млн. лв. Магазинът е обран на 14 декември 2009 г., а арестите на „Наглите“ започват три-четири дни по-късно. МВР прибира 25 човека. Източниците са категорични, че действията по „Наглите“ са доста хаотични.

  Поради това, а и заради недостатъчния професионализъм в ръководството на операцията, не се стига до „мозъка“. Вероятно в МВР са били припрени в действията си заради наглия обир във „Фантастико“, анализират криминалисти. Покрай тази припряност обаче е отрязана възможността да се стигне до босовете на бандата за отвличане. Затова сега пред съда са изправени само изпълнителите. По същото време се носят слухове, които свързват ченгета, включително антимафиоти от „Терор“-а в ГДБОП, с отвличанията. Не случайно веднага след арестите премиерът Бойко Борисов обясни, че операцията по залавянето на „Наглите“ е организирана при пълна секретност в неговата къща в Банкя, защото са се страхували от изтичане на информация.

Той обаче спести, че кълбото се разплита след няколко ареста във Велико Търново. Местната полиция прави удар срещу фалшификатори на банкови карти.

Сред арестуваните са Валентин Михайлов – Ихтиманския, и Николай Недев. Двамата започват да правят признания и благодарение точно на тях се стига до бандата за отвличания.

Валентин Михайлов и Николай Недев са „клиенти“ на Ловешкия затвор.

Излежават по 7,5 години за отвличане, грабеж и убийство на турски гражданин. Пуснати са по-рано със споразумение, вероятно заради добро поведение. Те също са част от престъпната структура на „Наглите“.

Участвали са в отвличането на хора, но след това застават отстрани и започват да „пеят“ на полицията.

Двамата сами признават при разпитите, че са имали ключови роли в похищенията за откупи. Разкриват, че са наемали къщите, в които са държани пленниците. С това участието им не се изчерпва, защото са били и пазачи на похитените. Въпреки това сериозно присъствие в криминалния бизнес с отвличанията Ихтиманския и Недев се спазаряват да са само свидетели. Те са включени в програмата за защита на свидетели, вече имат променена самоличност и са в европейска държава, която се пази в тайна.

След показанията на двамата тайни свидетели – Валентин Михайлов и Николай Недев, МВР вкарва в ареста 25 души.

От тях пред съда са изправени Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров, Павел Петков, Любомир Димитров, Цветозар Славчев, Радослав Лебешковски и Митко Лебешковски.

Звучи невероятно, но част от подсъдимите по „Наглите“ навремето сами се предават в МВР.

Даниел Димитров – Релето, и Любомир Димитров – Гребеца, са задържани на ГКПП-Калотина при влизането си в България.

Двамата решават да се върнат от чужбина доброволно, след като разбират, че  МВР  ги  издирва във връзка с операция „Наглите“. Любо Гребеца научава от майка си, че полицаи от сектор автокражби са го търсили в дома му. От чужбина се свързва по телефона с шефа на сектора. Полицейският началник му казва да се отбие в СДВР, когато се прибере.

Гребеца и Релето доброволно се връщат в България и от границата попадат директно в ареста.

Прокуратурата вече поиска общо над 150 години затвор за всички подсъдими по делото „Наглите“. Произнасянето на присъдите се очаква в началото на април.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *