Малката Лара Банева била гледана от похитителите си като писано яйце!

Малката Лара стана жертва на особено дръзко отвличане. След месец и половина в плен детето беше освободено

  „Искам при мамааа…“, реве русо момиченце, докато едър мускулест мъж с черна маска на главата сервира обяда му – сандвичи с натурален сок и шоколадче за десерт.

Исполинът не удостоява с внимание малката и по никакъв начин не реагира на сълзите на заекващото от ужас дете. След като оставя таблата, той се изнася от стаята без прозорци и завърта ключа след себе си.

Уви, това не е сценарий за продължението на „Мълчанието на агнетата“, а съвсем реална случка, разиграла се само преди дни на километри от София. Драмата с отвлечената за откуп и държана в плен 47 дни Лара Банева, дъщеря на кокаиновия барон Брендо, разтърси държавата и върна ужасния спомен за зверствата на „Наглите“ – банда, специализирала се в похищенията на баровци. Само преди 2 години част от изродите, похитили 13 човека за пари, бяха осъдени на дълги години затвор, но присъдите не успокоиха жертвите им.

Напротив – някои от тях, като Ангел Бончев и Илиян Цанев, предупредиха, че жестоките отвличания ще се случват отново, тъй като гръбнакът на мафиотската организация за похищения не е счупен.

„Няма кой да ме убеди, че четирима слабограмотни и неуки са отвличали хора с огромни възможности и влияние – в отвличанията участват над 20 човека.

Папараци заснеха първите часове на Лара Банева на свобода. Само ден след освобождаването си дъщеричката на Брендо бе щракната в двора на къщата заедно с майка си Моника. Малката изглеждаше в прекрасно настроение, без видима следа от травми. Още същия ден Лара бе изведена от България. Тя няма да завърши училище тази година по изрично настояване на майката

Та те отвлякоха жена ми, която беше следена от полицаи, докато плащаше откупа за мен! Вярвате ли наистина, че Прокопи и Йожи са мозъците на тези престъпления? Аз – не! И ви казвам — ще минат две-три години и отново ще започнат да отвличат!“, пророкува през есента на 2010-а футболният бос Ангел Бончев.

Прогнозата му, уви, се сбъдна.

Бившият президент на „Литекс“ престоя в плен малко повече от Лара – 50 дни, като през цялото време бе окован във вериги. Бончев се раздели с два от пръстите си, а след като го пуснаха, плениха съпругата му Камелия. Пуснаха я, след като бившият шампион по борба дари 137 000 евро на фондация за борба с рака. Две години по-късно съпругата на Ангел Бончев – Камелия, почина от рак. Нейната болест бе отключена от ужаса, преживян покрай похищението на мъжа й и нейното собствено.

Отвличането на 10-годишната Лара обаче потресе дори най-закоравелите гангстери. Защото никой до този момент не си бе позволил да похити толкова малко дете. Отвлеченият от „Наглите“ през 2008-а Джорджо, син на покойния трафикант Иво Марков – Сиджима, бе в тийнейджърска възраст, последната жертва на „Наглите“ – Румен Гунински-син, пък бе на 20.

Похищението на Лара, извършено по особено дързък и циничен начин – пред опасания с камери неин дом, след въоръжена престрелка с гардове на Брендо, роди лавина от версии. Сред абсурдните тези, лансирани от криминалистите след отвличането, се открояваше тази, че колумбийски наркокартел е похитил детето.

Причината – Брендо трябвало да мълчи в съда в Италия, където се гледа съдебен процес за трафик на тонове кокаин. Похищението на Лара гарантирало на южноамериканските партньори на тополовградския гангстер, че той няма да ги натопи пред италианското правосъдие.

Разбира се, истината се оказа доста по-различна – след щастливата развръзка с Лара антимафиотите най-сетне открито признаха, че има нова банда, специализирала се в отвличането на богаташи с цел откуп. От действията им може да се направи извод, че гангстерите демонстрират сила и недосегаемост – та малката им пленница знаково бе освободена пред полицията, на метри от сградата на 6-то РПУ в София.

Как е прекарала малката Лара 47-те дни в плен? На този въпрос отговор търсят не само криминалистите, а и психолозите, които се притесняват, че споменът от похищението цял живот ще преследва 10-годишната дъщеря на Евелин Банев – Брендо.

„Възможно е детето да развие омраза към баща си. На медицински език това се нарича „амбивалентно поведение“ – едновременно обичаме някого, но сме му ядосани и на моменти имаме чувството, че не искаме да сме свързани с него. В такъв случай чувствата са силно „за“ и силно „против“. Лара много добре знае кои са родителите й, но е важпо да й се обясни по подходящ начин какво се е случило и защо точно на нея…“, коментира психологът Ани Коцева.

Моника Добринова, майката на Лара, вече сподели пред медиите, че терористите са се грижили добро за детето й. Малката е била държана в плен в къща на около 40—50 километра от София, а главорезите са лъгали детето, че го охраняват по заръка на баща му. Искаха да те отвлекат, но ние те спасихме!

Трябва да те крием на сигурно място. Мама и тати са добре, пращат ти поздрави“, обяснявал един от терористите на невръстната си пленница.

Лара обаче се усетила, че е в плен, тъй като видяла с очите си как разбойниците прострелват нейния охранител Борислав Цеков на 5 март, когато тя бе отвлечена пред имението на родителите си в квартал „Бояна“.

Детето направило опит за бягство във фаталната сутрин, когато бе похи-тена, разкриват пред журналисти антимафиоти. Излизайки от дома си, Лара не се качила в автомобила „Шкода Октавия“, с който я водят на училище, а притичала до близката будка, за да си купи шоколадово лакомство. В този момент трима маскирани изскочили от джип „БМВ“ Х5. Пазачът от будката замръзнал на място, когато гангстерите открили огън срещу охранителя на Лара и го простреляли. Малката хукнала да бяга. Куршуми, насочени в близост до нея, но така, че да не я наранят, я накарали да изпълни заповедта „Стой! На място!“. Един от маскираните грабнал Лара през кръста и я натоварил в джипа…

Сложили чувалче върху главата й което било снабдено с дупка за носа и устата, през която да диша. Возили са я около 20 минути, след което са я прехвърлили на друг автомобил. След още 15-20 минути са стигнали до мястото, където са я държали в плен“, предава думите на Лара столичен криминалист.

За да измъкнат информация от детето, следователите са провели няколко дружески беседи с нея. Така научили, че докато е била в плен, Лара получавала дребни подкупи от похитителите си, с които те се опитвали да я спечелят на своя страна.

„Давали са й например да яде сладолед и да пие кока-кола. Майката на Лара не е позволявала на детето си да пие газирана напитка с кофеин, ограничавала я е и в консумацията на пържени картофки и хамбургери. Терористите са хранели детето с нейните любими храни, които обаче не са здравословни. Лара не е имала и вечерен час – позволявали са й да гледа детски до късно през нощта. Спирали са телевизора само когато са давали новини. Детето е имало занимания – играло е на „Нинтендо“, рисувало е – терористите са й дали флумастери, цветни моливи и блокчета за рисуване. Веднъж дневно са я извеждали на въздух в двора на къщата, където е била. Тогава са й слагали чувал чето…

Малката е била къпана през ден.

В началото този, който я е пазел – мъж с маска на глава, е пробвал сам да я изкъпе. Лара обаче не е искала друг да я къпе и даже настоявала мъжът да се обърне с гръб към нея, докато се мие. Терористите са се съобразили с волята й – истината е, че са подхождали внимателно с пленницата си, тъй като са я третирали като скъпа стока“, разкрива столичен антимафиот. Това навежда на мисълта, че те са старателно обучени и са планирали внимателно акцията.

По време на 47-дневния си плен Лара не е разполагала с дрехи, освен с тези, с които бе отвлечена. Малката е била обличана с пижама, която не била неин размер в случаите, когато бандитите са взимали дрехите й, за да ги изперат. „Червената жилетчица и рокличката й са дадени за изследване на ДНК материал в лабораторията на МВР. Дано да успеем да измъкнем ДНК следи, които да ни отведат до терористите“, надяват се криминалистите.

Ченгетата, а и близките на Лара са убедени, че 10-годишната принцеса е била гледана и от жена, макар малката да не е усетила женско присъствие до себе си. „В къщата, в която Лара е била държана в плен край София, е имало женско присъствие.

Няма мъж, който да се сети да изреже ноктите и на ръцете и на краката на детето. Това е женска работа – докато е била в плен, ноктите на Лара на два пъти са били изрязвани от мъжа с маска на главата. Той е чистел и ушите на детето след всяко къпане и е подсушавал косата й със сешоар. Едва ли сам се е сетил да го направи“, някой му е казвал как да се грижи за детето…“, убедени са антимафиотите.

47-дневният плен на Лара донесе на похитителите й 530 000 евро. Толкова твърди, че е платила майка й Моника Добринова. Неофициално се твърди друго – че сумата е двойно по-голяма и че е в размер на 1 милион евро.

„Разминаването идва от това, че само 530 000 евро от откупа бе описан от ГДБОП банкнота по банкнота. Парите рано или късно ще изскочат. Терористите все някога ще направят грешка и ще бъдат заловени. По-важният въпрос е дали малката Лара ще успее да се възстанови психически от преживения ужас… Сега тя е щастлива, защото е при майка си, но кошмарът от преживяното ще я преследва още дълго време“, констатират от МВР.

 

Колата с която е била върната Лара

Ето колата, с която я върнаха

Камера на бул. „Братя Бъкстон“ е заснела сивия „Фолксваген Голф“, с който се предполага, че е транспортирана 10-годишната Лара до столичното Шесто районно. Колата е с тъмни стъкла, но не може с точност да се определи дали моделът е „Голф“ три или четири, тъй като качеството на снимката е лошо. Самото отвличане беше извършено с мощен джип БМВ Х6. Изборът на голф за връщането се обяснява с факта, че това е масова кола, която не би направила впечатление на никого. Автомобилът се е движил в посока Околовръстното шосе, когато е бил сниман.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *