“Килърът” Васко Кеца – служител на ДАНС!

Васил Костов - Васко Кеца

  Един от тарторите на бандата за поръчкови убийства – „Килърите“ – Васил Костов, известен с прякора си Васко Кеца, е изпълнявал мокри поръчки по нареждане на Алексей Петров. Заради специфичната работа на Васко Кеца, който е бивш началник на охраната на убития сикаджия Милчо Бонев – Бай Миле, Трактора му извадил служебна карта на ДАНС и дори го направил част от звеното за репресии към службите ОСА. В периода 2007-2009 г. Кеца подозрително често пътувал за Сърбия и Гърция, легитимирайки се с карта на сътрудник на тайните служби.

Данните за съпричастността на поръчковия убиец Васко Кеца към ДАНС разбуниха духовете в съда в Шумен, където се гледа процесът срещу „Килърите“. Самият Васил Котов, който преди години пострада в бомбен атентат, предназначен да убие Бай Миле, призна с неохота в съдебната зала, че действително имал оферта да сътрудничи на службите за сигурност, но я бил отхвърлил.

Петър Стоянов - Пешо Сумиста

„Да, правиха на два пъти опити да ме вербуват – първо в Плевен, а после и в София, но аз категорично отказах“.

Той знаел, че го подслушват и следят. Едно от веществените доказателства към делото, било уред за констатиране на подслушвателни устройства. Бил склонен да мисли, че поради тази причина са му дали разрешение за оръжие, за да го склонят да стане сътрудник, но той им отказал. Така отговори Васко Кеца на въпрос на прокурор Ася Петрова какви са били взаимоотношенията му с МВР допреди да бъде арестуван като втори човек в родната фабрика за убийства след тартора Пешо Сумиста.

Васко Кеца е обвинен в 5 убийства, едно от които извършил лично – екзекуцията на директора на „Атоменергоремонт“ Борислав Георгиев. Дясната ръка на енергийния бос Христо Ковачки бе ликвидиран пред дома си на 6 април 2008 г, като прокуратурата твърдеше, че убийството е поръчка от сръбския мафиот Сретан Йосич – Йоца Амстердама.

Васко Кеца е бил охранител на Сретан Йосич в периода, в който балканският крал на дрогата се криеше в София. Между Йосич и Христо Ковачки тлее напрежение от 4 години насам, след като квантовият физик от Самоков измами сръбския мафиот с десетки милиони евро покрай енергийни сделки в Сърбия. В ъндърграунда обаче се мълви, че реалният поръчител на убийството на Борислав Георгиев е не Йоца Амстердама, а Христо Ковачки, който „поръчал“ бившия сервитьор, защото се уплашил, че Георгиев ще свидетелства срещу него в съда по дело за укриване на данъци.

По делото „Килърите“ е напът да избухне и още един голям скандал. Оказва се, че висш магистрат в правораздавателната система се е застъпвал за Пешо Сумиста. Правистът използвал служебното си положение, за да измъкне тартора на „Килърите“ от ареста през есента на 2010 г.

Магистратът твърдял, че се допуска огромна грешка с неговото задържане, понеже бил приближен на Георги Първанов който в този момент все още бе президент на България. Тежката артилерия била използвана, за да бъде отърван шефът на федерацията по сумо. Магистратът се заканвал с думите: „Ще хвърчат глави“. Друг негов колега в това време зам. главен прокурор му пригласял.

Също така има съмнения за „къртица“ от висшите етажи на съдебната власт, която е издала на Петър Стоянов решението за неговия арест. Към това насочват самите факти около ареста на обвиняемия по делото „Килърите“, гледащо се в Шумен. Минути след като е взето решение за арест, МВР служители сигнализират, че Сумиста набързо е приготвил багажа си и е отпътувал към болница „Токуда“.

Действието се развива на 21 септември 2010 г. вечерта. Оказва се, че шефът на федерацията, смята да постъпи „по спешност“ и дори бил настанен във ВИП стая на болничното заведение. Съществуват и предварителни документи за здравословния му проблем. С това става съвсем ясно, че някой предварително е сигнализирал на Петър Стоянов за това какво го чака, за да може да предприеме спешни мерки за спасяването си. За ареста знаели само няколко човека. Един от тези хора след време се застъпва за Сумиста и се опитва да го измъкне от затвора.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *