Как братята Васил и Георги Илиеви превърнаха чалгата в бизнес за милиони

Братята Георги Илиев и Васил Илиев (вдсяно

  “Тигре,тигре“, пее Радо Шишарката в хита си, превърнал се в емблема на 90-те години. Тази песен е специалният му подарък за боса на ВИС Васил Илиев по случай откриването на ресторант „Мираж“. Кръчмата, емблема на силовите застрахователи, бързо се превръща в царството на чалгата. В попфолка мутрите откриват своята естетика, а певците от популярния жанр изпадат в истинска истерия да възпяват подвизите на дебеловратите момчета.

Васил Илиев, известен с изключителния си бизнес нюх, обаче не само се наслаждава на творчеството на Шишарката и неговите бързо набиращи популярност колеги, но вижда в тях истински златни кокошки.

Васил Илиев

Васил Илиев и подчинените му висаджии стават борци за авторските права на чалга бранша.

В онези години бившият възпитаник на спортното училище „Олимпийски надежди“ предвидливо основава агенция “Музикаутор“. Тя обединява композитори, автори на текстове, певци. Висаджиите стават първи поборници за техните финансови интереси. Собствениците на заведения са принудени да плащат, за да звучат последните чалга хитове. Момчетата с бухалките прибират процент, а другата част от парите отива в „Музикаутор“.

По това време нашумява и първият чалга ресторант у нас – „Кошарите“, който от години се владее от Коко Динев.

Радо Шишарката

Малко известен факт е обаче, че някога култовата кръчма е била собственост на по-малкия брат Илиев – Георги. Коко Динев го получава от него като сватбен подарък, когато се жени за чалга певицата Анелия. Босът на ВИС и съпругата му Мая са кумове на Коко Динев и Анелия.

От онези времена върви и слухът, че Васил Илиев и Слави Трифонов замислят обща продуцентска компания за фолк музика. Такава фирма не е регистрирана, вероятно поради неочакваната смърт на Васил Илиев. Въпреки това и досега има музиканти, които се кълнат, че Васил Илиев искал да превземе фолк бизнеса в България в съдружие със Слави Трифонов.

С името на ВИС се свързва и конкретно музикално издателство – „Ара мюзик“ на братя Касъмови. Те са от Кюстендил и са били първи приятели с покойния Георги Илиев Любопитно е, че висаджиите не се заиграват само с фолк бранша. Сред приятелите им е и рокаджията Денис Ризов. Той и досега не е отрекъл мълвата, че е вдигал жилищния си комплекс в Панчарево с пари на покойния вече престъпен бос Георги Илиев.

Както се казва нищо ново под слънцето. Не друг, а легендарният Франк Синатра е бил високо ценен от легендарни мафиоти.

Във вилата на Лъки Лучано в Неапол дори е намерено златно цигаре с гравиран надпис: „На моя приятел Лъки от Франк Синатра“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *