Златко Баретата укрива наркотици в църкви и манастири

Златко Баретата

  Мафиотският бос Златомир Иванов – Баретата е въвел хитър начин за укриване на големи количества наркотични вещества, се разбра от ченгета. Организацията на гангстера използвала църкви и манастири като депа за дрога.

Информация за това е постъпила в службите от агент, внедрен в структурата на бившия командос.

Златко Баретата пазил скандалната схема в строга тайна. Едва трима са хората, избрани лично от него, които знаят за манастирите. Храмовете се намирали в Софийска област и най-вече около Костинброд и Своге. Наркотици се криели и в света обител край Елин Пелин. Този метод за укритие е измислен лично от Златко Баретата и се използвал от над три години, твърдят запознати. Антимафиоти обаче разкриват, че Иванов е плагиатствал от италианската мафия.

Още преди 5 години полицията в Италия разкри и неутрализира престъпна група, която се занимаваше с трафик на кокаин и използваше манастири за прикриване на дейността си. Операцията бе проведена в град Пиаченца, като карабинерите задържаха 33-ма души. Иззети бяха 30 килограма кокаин от местен манастир.

Тони Мамата

Белият прах е влязъл там чрез дилър на мафията. Той се представил пред монахините за богомолец и ги помолил да му пазят кашони с християнска литература. Вместо книги обаче вътре имало кокаин.

Българската действителност показва, че акции на родното МВР в църкви са изключителна рядкост, да не кажем, че такива всъщност никога не са провеждани. Чат-пат българската православна църква се взима на мушката единствено от данъчните служби. Нейните имоти обаче са неприкосновени.

Именно заради този статут Златко Баретата преценил, че манастирите са най-сигурното убежище за големи партиди наркотици.

„Това, естествено, не става без знанието на свещениците в православните храмове. Те получават месечно възнаграждение от около 2000 лева, за да приемат за складиране забранената стока и да си държат устата затворена.

Според запознати първоначалната идея за църковната наркоафера е дадена на Златомир Иванов от бивш висш служител от алтернативния синод на Инокентий. Попът отговарял за имотите при разколниците. Срещу същия божи служител преди години имало разработка в службите заради сигнали за корупция.

Попът – наркодилър е засичан с мафиоти в това число и със самия шеф на ВИС-2 Георги Илиев. Разговорите между тях са се водили в плувния комплекс „Мария-Луиза“ в София, когато той беше собственост на Главния.

Имотният църковен бос уреждал на висаджиите апетитни парцели от владенията на Инокентий, срещу Нищожни официални цени за наем и продажба. Разликата си прибирал в джоба.

През 2007 г. божият служител и съратник на Златко Баретата бил на косъм от арест, след като мъртвопиян заплашил да разстреля съседите си в столичния квартал „Хаджи Димитър“. Божият човек ходил винаги въоръжен с два пистолета, които били законни.

След излизането на Антон Савов – Мамата на свобода, за което пръв съобщи наскоро столичен ежедневник, Златко Баретата е прехвърлил на него цялото оперативно управление на престъпната му група, в това число и наркотиците в църковните имоти. Към днешна дата Иванов все още има сериозни здравословни проблеми, които са остатъци от стрелбата срещу него с автомат „Калашников“, случила се в началото на годината. Тогава неизвестен и до днес килър простреля Баретата с 4 куршума.

На Златомир Иванов предстои да му бъде направена поредната операция след атентата. Следващата седмица в „Пирогов“ Баретата отново ляга под ножа за реконструктивна операция на левия крак, който бе надупчен от куршумите.

След стрелбата пред Съдебната палата в София костите на крайника на мафиота бяха раздробени. Засегнати бяха тазобедрената и колянната му става, получи и фрактура на бедрената кост. На мястото на счупените две стави му бяха поставени пирони, но тази интервенция беше неуспешна

Медиците изчакваха раните да зараснат, за да го оперират отново. Заради интервенциите делото срещу него беше отложено за 15 октомври тази година. То ще се гледа от Апелативния съд. На първа инстанция Златко получи 8 години затвор за организатор на престъпна група и наркотрафик.

Докато лежеше в болница, бившият командос се сдоби с още две обвинения от Специализираната прокуратура. Едното е за лидер на наркогрупа, а другото – за данъчни измами.

 

Една от машините за производство на фалшиви пари, която беше намерена в печатницата на Иванов в село Долно Сахране

Печата и фалшиви пари в църковни имоти

Златко Баретата е използвал прикритието на църкви и за други свои престъпни интереси, извън наркотиците. Служители на службите за сигурност разкриват, че още в началото на века мафиотът е крил в храмове из цялата страна машини за производство на фалшиви пари. Тогава отговорникът за тази дейност беше назначен Димитър Христов – Митко Малкия. Малкия бе разстрелян в кафене „Арт декор“ на бул. „Симеоновско шосе“ през 2004 г. от килъри, преоблечени като попове. Месеци след това Златко Баретата прехвърли контрола върху машините за менте банкноти на наследника на Малкия – Иван Дочев от Казанлък.

В началото на октомври 2010 г. антимафиоти удариха нелегална печатна база в село Долно Сахране до Павел баня, която беше собственост на Златко Баретата. Там се произвеждаше фалшива валута основно долари и евро. Парите впоследствие се разпространяваха в Испания, Франция и Италия на цена 15-20% от номинала. Банкнотите бяха с много добро качество. Операцията в Долно Сахране преди три години беше съвместна с американците от „Сикрет сървиз“ и в сътрудничество с „Европол“ и английските служби. Между 2008 и 2010 г. тези служби засякоха менте банкноти в размер на 1,5 милиона евро в цял свят. Всички до една произведени в разбитата печатница.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *