Златко Баретата поръчвал отвличания на “Наглите”!

Златомир Иванов - Златко Баретата

  Близки на мафиотския бос Златомир Иванов – Златко Баретата са били част от бандата за отвличания „Наглите“. Спецполицаи разследват версията, че първите похищения на баровци с цел откуп са се случвали със знанието и съгласието на Баретата. Според източници от службите за сигурност пари от похищенията са влизали и в банковите сметки на мастития мафиот.

Според столичните ченгета няколко от отвличанията, извършени от Прокопи Културиста и компания, са били координирани съвместно от Антон Петров – Хамстера и Златко Баретата. До шокиращото разкритие се е стигнало наскоро, след като антимафиоти са работили по неутрализирането на престъпна група крадци, вършееща в луксозни къщи и вили в цялата страна.

В края на месец май агент на МВР, внедрен в ъндърграунд средите, подава информация за новосъздадена престъпна група. Апашите имат сериозни планове. Тактиката им е да атакуват баровски вили на богати хора в цялата страна. Членове на бандата са Маруан Ел Масри, Стоян Манолев, Юлиан Йосифов, Живомир Бакърджиев и Ангел Пеев.

Гангстерът с арабски корен Ел Масри е тарторът. Преди да поеме тази роля, престъпникът е бил в чужбина и тарашил домовете на французи и италианци.

Ексбаретата Живомир Бакърджиев заедно с други апаши си крие лицето по време на съдебно заседание за определяне на мярката му.

Връща се в България заради откриващата се ниша да се намърда в престъпния свят. Стоян Манолев е негов близък приятел и един от хората, които навиват масри да си дойде в страната. За службите обаче по-сериозно внимание представляват другите двама членове на групата. Ангел Пеев е служител на Софийска окръжна следствена служба. Официалната му работна позиция е шофьор на арестантска кола в централата на службата на столичната улица. „Майор Векилски“.

Геле, както му викат приятелите, използва активно професионалните си задължения да вози бандити до съдебната зала и обратно в ареста и се сприятелява с лица от криминалния свят, клиенти на следствието. От тях получава и ценна информация кой кой е в престъпните среди и откъде могат да се направят лесни пари. Между другото продава на затворници и дрога. Истинската изненадваща находка за МВР обаче е присъствието на Живомир Бакърджиев в бандата на Ел Масри.

Живомир е бивш спецполицай. Барета в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Постъпил в антитерористичното поделение във Враня през 1998 г. Родом е от хасковско село. Макар и още млад заек, Бакърджиев печели уважението на старите кучета със стрелковите си умения. Баретата за кратко време се утвърждава като един от най-добрите снайперисти на СОБТ. Справка в кадровото му досие показва, че способностите на Живомир са оценени много високо и от прекия му началник – тогавашния шеф на баретите Филко Славов. През 2000 г. Филко Славов, който по-късно ще стане дясна ръка на мафиота Алексей Петров, изпраща Живомир Бакърджиев на специализация по антитероризъм в САЩ. Американците за първи път канят наши барети, които да бъдат обучавани от техните спецслужби. Любопитен детайл е, че в Америка за обучение пътува и друг знаков роден гангстер – дупнишкият разбойник Пламен Галев.

Едно от изискванията на щатските ченгета е хората, които им изпращаме, да имат блестяща репутация и задължителен поне 5-годишен стаж в СОБТ. Филко Славов нарушава изискванията и праща в Америка Живомир, който е едва от 2 години в системата на МВР. За сметка на това презентира служителя си пред задокеанските колеги като най-добрия български снайперист Боравенето с оръжия с оптики действително се е отдавало на Живомир.

Любомир Димитров – Любо Гребеца

Бивши командоси разказаха, че около Бакърджиев в поделението не са се вихрили интриги. Бъдещият бандит не е работил и като охрана на частно за някого от все още живите по това време мафиоти. „Беше мълчалив, некомуникативен и изпълнителен. Стреляше превъзходно. Демонстрираше и добро финансово състояние. Идваше на работа с лимузина „Ауди“, спомня си негов колега.

Малко след като се завръща в България след специализацията в САЩ, Живомир напуска изненадващо поделението във Враня. Оперативни данни сочат, че той впоследствие става част от структурите на Златомир Иванов – Баретата. Още една връзка е силно любопитна за ГДБОП. Бакърджив е в много близки отношения с друга барета, известен с прякора си Живко Костенурката. И двамата са родом от Хасковско. Живко се води като едно от момчетата за мръсни поръчки на Филко Славов. Костенурката напуска отряда на СОБТ през 2003 г. заедно със Славов. Двамата стават част от наказателна бригада на мафиота Алексей Петров.

Служители на „Външно наблюдение“ на секретната ДОТО засичат през 2005 г. Живко на среща с Иван Тодоров – Доктора в ресторант „Златният телец“. Доктора предава на бившата барета чанта, в която има точно 400 000 евро. Парите са предназначени за Алексей Петров, който по това време е агент на службите със сериозно влияние в изпълнителната власт. Трактора е поел ангажимент към Доктора МВР да не го закача, като цената за това е съдържанието в чантата. Цялата среща е документирана със снимки.

Живко и Живомир продължават да работят активно заедно и след като напускат СОБТ. Първият в лагера на Алексей Петров, вторият при Златко Баретата. Пътищата им се пресичат пряко в началото на 2007 г.

Тогава Алексей Петров и Хамстера замислят създаването на групата за отвличания „Наглите„. Към бандата са привлечени столични автокрадци. Апашите първоначално изпълняват само логистична роля. Те намират колите, с които жертвата трябва да бъде отвлечена, и едновременно с това са шофьори. Хората, които извършват отвличанията и които впоследствие водят преговори за откупа с близките на жертвата, са бивши и настоящи служители на службите. Към групата са привлечени и момчета на Златко Баретата, сред които Живомир. На 9 март 2007 г. „Наглите“ отвличат студента Илиян Цанев.

Младият мъж е държан в плен 49 денонощия, преди баща му да плати искания откуп. Четири години по-късно Илиян разказа пред съда и подробности за отвличането. Той разкри как в стая два на два метра е държан вързан и няколко пъти е бил бит. Пазачите му когато влизали при него, за да не ги вижда слагали маска на главата му. След освобождението срещу откуп, Цанев отива в столичната полиция, да даде показания. Той разказва, че докато е чакал на входа, до него минал човек, който започнал да говори с трети човек, намиращ се там.

Той разпознал спонтанно гласа на единия от мъжете, които го отвлекли. Имал същия глас и издавал един особен гърлен звук. Цанев казва, че съвпадението било 90-95%“. Той обяснява, че гласът който чувал бил същият, туй му казвал: „лягай долу“, че иска да му вижда ръцете, че ако баща му бил коректен, щял да си ходи по живо, по здраво. Студентът Цанев е запомнил и знакова реплика на един от маскираните си похитители. Той казвал, че колегите му в службата се шегували, че се бил разболял по никое време.

Бащата на Илиян – Красимир Цанев, пък твърди, че освен намиращите се в пандиза бандити от „Наглите“ Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста, Любо Гребеца и Данчо Релето, част от похитителите на сина му са все още на свобода.

„Вероятно има много други хора, които са на свобода и които изобщо не се споменават. Този случай не е разплетен до край“, коментира Цанев. Бизнесменът е направил собствено разследване, което довело и до едно от имената, останали в сянка при случая със сина му. Един от неосветените до този момент похитители на баровци е именно Живомир Бакърджиев. Неговото име обаче не фигурира никъде по делото „Наглите“.

Източници от ъндърграунда разкриват как Живомир е станал част от най-зловещата група за отвличания. Бакърджиев се познавал с Любомир Димитров – Гребеца. Това е станало покрай официалния бизнес на екскомандоса. Живомир е съсобственик с 50% на автосервиз в столичния квартал „Горубляне“. Останалата половина държи друго бивше ченге на име Красимир.

Именно в този сервиз хората на Тони Хамстера, сред които и Любо Гребеца, оставяли откраднатите коли, за да им бъдат пренабивани номерата. Другият предпочитан от апашите автосервиз е бил контролиран от Вальо Бореца, който пък бил близък приятел на баретата Живомир.

Офертата за включването на Бакърджиев е дошла лично от Гребеца след одобрението на Антон Петров – Хамстера. В няколко от похищенията на „Наглите“ Живомир е действал като представител на Златко Баретата. Според същите източници Бакърджиев не е участвал във всички 13 отвличания на „Наглите“, а само в първите 5-6 похищения, случили се в периода 2007 – 2008 г. Живомир се оттеглил от бандата по заповед на Златко Баретата, след като антимафиотите почнали да душат около изчезването на автокрадеца Салата, открит по-късно убит и заровен в Плана планина.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Живомир Бакърджиев беше арестуван на 21 септември тази година в морския курорт Свети Влас при операция „Гастрольори“! Бандата планирала да обере имението на строителен предприемач, който сключил имотна сделка за 2 милиона евро.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *