Застреляният шеф на спортната база Петър Божилов – работел за Мето Илиенски!

Петър Божилов

  Убитият по време на лов в края на миналата седмица в Плана планина над кв. „Железница“ Петър Божилов е последният човек, който е видял жив ви-саджийския бос Методи Методиев, по-известен в ъндърграунда като Мето Илиенски.

Това се научи от приближени източници, които в миналото са били в най-близкото обкръжение на Методиев. Със смъртта на изпълнителния директор на „Национална спортна база“ завинаги остава погребана и тайната в колата на кого точно се качи Илиенски, преди да изчезне безследно на 29 ноември 2003 г. Тогава легендарният шеф на ВИС бил в къщата си в кв. „Бояна“ заедно със съпругата си Яна. Домът му се намира точно зад палата на Христофорос Аманатидис-Таки. Около 19 ч. вечерта мобилният телефон на гангстера иззвънял. Номерът му бил познат и той вдигнал.

Ела сам и без охрана била изричната инструкция на човека, който привикал Илиенски по телефона. Мафиотът излиза сам без бодигард, без мобилен телефон и без паспорт. Преди да прекрачи за последно прага, той казал на жена си с кого отива на среща. Качил се в тъмно „Ауди“. В полицейските архиви срещу описания номер по-късно се появила  информация, че е от „Опел Вектра“, което означавало, че колата е крадена.

Мето Илиенски

Пред дома му в Бояна по това време е имало и още един автомобил. В него е стоял Петър Божилов. През 2003 г. той се е издигнал и от ниво шофьор е минал на позиция партньор на Методиев в далаверите, които върти ВИС по превземането на едно от най-големите тържища в България – това в кв. „Илиянци“. Мето имал доверие основно на него и настоявал на по-важните срещи да го придружава именно Петър.

Покойният вече Божилов работел в отдел „Кредитиране“ на фалиралата Банка за земеделски кредит и управлява чрез една от фирмите си 40 декара от стоковия пазар. Със златния имот се сдобил по почти криминален начин, твърдят запознати. Методи Методиев също имал големи претенции към мястото, откъдето идва и прякорът му. Мето бе отговорникът на ВИС за контрабандата. Самият той измисля гениалните схеми, по които мафията да овладее престъпните канали по границата. В тази вечер на 29 ноември 2003 г. Божилов е имал предварително уговорена среща, която обаче не се осъществява, поради внезапно настъпилите обстоятелства казват източници.

Съпругата на висаджията Яна подава след два дни на 1 декември официално сигнал в „Националната полиция“, тогавашната ДНСП, че мъжът й е изчезнал. Преди това тя се е обадила на генерал Васил Василев, който я посъветвал да спази процедурата и да подаде писмена жалба.

Пламен Михайлов – Кимбата и Петър Божилов ръководели автокрадците към застрахователната компания на Златко Баретата „Аполо и Болкан“

От тази дата до ден днешен от „мозъка“ на ВИС няма нито вест, нито кост. На 5 януари 2011 г. с решение на Софийския градски съд Методи Методиев е обявен за мъртъв. Това стана по искане на съпругата му Яна, за да може дамата да се разпорежда законно с парите и имотите му.

През всичките години Петър Божилов запазва дискретност и не издава името на човека, който е чакал Мето Илиенски.

Прякорът на убития шеф на спортните бази в мутренските времена е бил Пепи Крадеца, твърди наш източник. Прозвището му идвало от участието му в групи за кражби на автомобили. Заедно с тогавашния си съотборник в отбора на ЦСКА по кану-каяк Пламен Михайлов-Кимбата са били отговорници за автокрадците към застрахователната компания на Златко Баретата „Аполо и Болкан“.

Кимбата бе убит със 7,65-милиметров пистолет на 24 октомври 1995 г. на влизане в дома си в блок 20 в столичния квартал „Дружба“. Един куршум в гърдите и един в тила го повалят, преди да успее да се изкачи до апартамент 133 на третия етаж, който обитавал  със съпругата си Ира, и сина си  Едислав (7 г.) и дъщеря си Пламена (5 г.). Елиминирането на Пламен Михайлов е резултат от кипящата по това време с пълна сила борба за надмощие между бандитските застрахователни компании. Два месеца преди смъртта си.

Петър Божилов

Кимбата спечелил републиканско първенство по кану-каяк. Тогава той гребе рамо до рамо с Пепи Крадеца и Румен Николов – Пашата. След смъртта на авера си Петър Божинов остава в организацията на Златко Баретата, но паралелно с това работи и за структурите на Мето Илиенски. Мето ръководи низовите нива във ВИС, занимаващи се с продажба на дрога, кражби на автомобили с цел препродажба и рекет, както и квартирни обири. На по-високо ниво контролира и каналите за контрабандна стока. Това включва и връзки с митнически служители и посреднически фирми, които обмитяват или по точно необмитяват тировете на ВИС Илиенски си запазва и контрола над най-голямото стоково тържище в София. В складовата база „Илиянци“ от края на 90-те години до 2003 г. Петър Божилов е бил един от хората, които са защитавали интересите му там.

Според спецполицаи, с които разговарят журналисти, по това време дори е имало оперативни сигнали, че Пепи Крадеца по поръчка на Мето е запалил базата на „Български циркове и Луна парк“, намираща се до пазара. Причината – имотът да мине във владение към пазара, където пък един от реалните шефове е именно Божилов, а в сянка стои Методи Методиев. Сделката действително става факт една година след изчезването на Мето Илиенски.

На 15 март 2004 г. стоков базар „Илиянци“ става собственик на 91,49% от „Български циркове и Луна парк“ срещу 1,216 млн. лв. Според финансисти платената цена е била поне десет пъти по-малка, отколкото реалната пазарна стойност.

„Смъртта на Пепи Крадеца е повече от мистериозна.

Той бе голям играч, който стигна твърде далеч. Бе скъсал с криминалното си минало и правеше луди пари. Сам се хвалеше, че в банките има над 10 милиона лева и може да живее само от лихвите. Повече от съмнително е, че е умрял от ръката на един пиян пенсионер. Нищо чудно да крият някаква голяма афера“, допускат в подземния свят. Никой от големите играчи в ъндърграунда не вярва, че Божилов е умрял при спречкване на лов.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Застреляният шеф на спортната база Петър Божилов – работел за Мето Илиенски!"

  1. t.co   29.08.2021 at 22:05

    I’m not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for
    me. Is anyone else having this issue or is it a
    issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

    Отговор
  2. this ps4 games   25.10.2021 at 19:26

    Hello, i believe that i saw you visited my web site so i came to
    go back the choose?.I am attempting to find issues to improve my site!I assume its good enough to use some of your ideas!!

    Отговор
  3. asmr our   12.12.2021 at 20:32

    I feel this is among the so much vital info for me. And
    i’m satisfied reading your article. But want
    to remark on few normal things, The website style
    is wonderful, the articles is in reality nice :
    D. Excellent job, cheers

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *