Заплашват с убийство свидетелите срещу Цветан Цветан

Цветан Цветанов

  Свидетелите срещу бившия шеф на МВР Цветан Цветанов са подложени на натиск, за да се откажат от показанията си, ако се стигне до съд, се разбра от висш прокурор.

Така Цветанов ще бъде оправдан, а бившите шефове на дирекцията за подслушване също ще се отърват без последствия.

В началото на скандала прокуратурата разпита бившите директори на СДОТО Сергей Кацаров, Цветан Иванов, Камен Костов, които са допуснали да бъдат подслушвани незаконно политици и бизнесмени, определяни като неудобни на ГЕРБ. Защитен свидетел е и бившият министър на земеделието Мирослав Найденов, на когото се разчита най-много от обвинението. Той обаче продължава да дава остри интервюта, в които не се отказва от тезата си, че Цветанов е подслушвал масово и незаконно.

Сергей Кацаров

Когато стана ясно, че шефовете на СДОТО може да влязат в затвора, те са дали показания, че незаконното слухтене е разпореждано „отгоре“, а те като подчинени са изпълнявали натискът над свидетели е само едната линия на саботаж на делото срещу Цветанов, разкриват магистрати. Те се съмняват, че бившият шеф на МВР получава информация отвътре за това как върви разследването от зам. главния прокурор Ася Петрова, която лично той назначил на високия пост.

Докато се стигне до Цветанов, и тримата свидетели са увъртали за незаконното подслушване, вършено с държавни ресурси. Опитвали са да прехвърлят вината един на друг или на колеги, които нямат нищо общо с работата. Обикновените служители на дирекцията за подслушване обаче били само пешки в мръсната игра. Те действали по нареждане на Кацаров, Костов и Иванов, които се подчинявали на волята на Цветанов.

„Днес тримата свидетели са подложени на невероятен натиск. Двама от тях дори са изразили съмнения, че може да бъдат ликвидирани, ако кажат цялата истина. За да не понесат наказателна отговорност, са назовали поръчителя на незаконното подслушване с кодово име, а не са казали директно: „Цветанов беше“. Изводите на прокуратурата, че бившият вицепремиер е в дъното на престъплението, се правят от реплики като „административният ръководител“, „началникът“ и пр. Само един от тримата директно е казал, че става дума за Цветанов“, разказва запознат с досъдебното производство, което ще бъде образувано срещу Цветан Цветанов.

Мирослав Найденов

Според него най-възможният сценарий е тримата свидетели да поддържат показанията си в досъдебното производство, а ако се стигне до съд, да получат амнезия и да се отрекат от думите си. Тогава обвинението срещу Цветанов ще увисне в съда. Разследващите все още не са открили записи на твърд носител, които категорично да регистрират престъплението.

Най-уязвим от свидетелите на прокуратурата е Сергей Кацаров. Той е доверено лице на ГЕРБ и ръководи СДОТО в последните години от управлението им. Кацаров е държан изкъсо на каишка заради свои зависимости, стана ясно още. Точно затова безропотно се е подчинявал на волята на Цветанов и е разпореждал незаконни подслушвания без разрешение на съдия. Две години и половина Кацаров беше и член на държавната комисия по хазарта, откъдето също е вземал тлъсто възнаграждение.

След публикация в пресата по темата той бе изгонен от служебното правителство.

Бившите шефове на СДОТО Кацаров, Костов и Иванов са изказали опасения пред прокуратурата, че животът им е застрашен, ако поддържат показанията си, и затова им е обещана защита. Никой не знае къде се намират те в момента.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *