Жоро Пурата познавал похитителите си от “Наглите”!

Жоро Пурата

  Бившият митничар Жоро Пурата отписа парите, които приятелката му Мария е дала на „Наглите“ за откуп, научихме от сигурен източник. Апелативният съд наскоро оправда похитителите за неговото отвличане, както и за похищенията над наркобоса Васил Маникатов и Борислав Атанасов – Боби Мекото.

Пурата изчезва безследно през октомври 2008 година. Дни по-късно приятелката му Мария получава есемес с който научава, че е в плен.

Тя бързо продава луксозни автомобили, които се водят на нейно име, и така събира 400 хиляди лева.

Предава ги на „Наглите“ и Георгиев е освободен 13 дни след отвличането.

„Жоро Пурата обаче няма да може да си върне парите които е дал, защото на практика не се води отвлечен и не е доказано предаването на откупа. Той и без това нямаше да търси парите си, дори да ги бяха осъдили за отвличането му. Причината е, че няма как да докаже произхода им. Него постоянно го дебнат и като го хванат в нарушение, го рекетират. Искаше да избяга от това“, разказва юрист, запознат с делото.

"Наглите" по време на делото

Докато е митничар, Георги Георгиев – Пурата е свързан с контрабандни канали за крадени автомобили. Бързите коли са голямата му страст и след уволнението му от митниците той прави автокъща.

За богатството му се носят легенди.

Малко известен факт е, че Жоро Пурата е познавал голяма част от „Наглите“ точно покрай престъпния бизнес с крадени автомобили. Той е признал пред разследващите, че години преди да го отвлекат, се е познавал с Ивайло Евтимов – Йожи и Прокопи Културиста, които са тартори на групата. Приятел е и на Данчо Релето. Всички те са свързани с кражби на коли в миналото, преди да се преквалифицират в похитители.

Тримата участвали в отвличането му, но после възложили на други да го пазят в къщата във Вакарел, за да не ги познае по гласовете. Все пак той дочул някои от разговорите на тарторите, с които навремето бил свързан.

Още докато е в плен, Жоро Пурата започнал да се съмнява кои са го отвлекли, защото гласовете на хората отвън му се сторили познати.

Той обаче не споделил това с разследващите веднага след освобождаването си. Твърди, че с него са се държали добре и дори му давали от тяхната храна.

Единствено първия ден, в който бил пленен, за да го стреснат, бандитите изкопали гроб, в който казали, че ще влезе, ако не ги слуша. Пурата обаче запазил самообладание, защото знаел, че има достатъчно пари, за да се откупи.

Дълго време бившият митничар крил кого подозира за отвличането, но в началото на 2009 година споделил със свой приятел полицай, разказват източници.

Точно по това време ГДБОП била оглавена от скандалния Станимир Флоров, който днес е разследван за връзки с престъпници и рушвети от тях.

Мълвата в подземния свят носи, че приятелят на Пурата е споделил информацията с колеги, а след това те били уволнени.

„Жоро е над тези неща. Не търси мъст. Даже го разпитваха, след като един от „Наглите“ – Киро Шкафа, бе разстрелян през 2011 година, но точно с него не са се познавали. Дори често се забавлява, когато разказва как е бил отвлечен от хора, които познава. Нарича Йожи, Прокопи и Релето тъпаци, които щяха да бъдат хванати веднага след третото-четвъртото отвличане, ако не са им помагали полицаи“, разказва негов познат.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *