Жоро Капачката поръчал стрелбата по Златомир Иванов – Баретата, за да не му връща 2 млн. евро

Срещу Златко Баретата е стреля-но заради дълг от 2 млн. евро

  Скандален бизнесмен от Пловдив се разследва като човека, който е поръчал стрелбата срещу мафиотския бос Златомир Иванов. Сензационната новина се научи от служители на службите за сигурност, които са ангажирани в разплитането на атентата срещу Златко Баретата, който бе прострелян с 4 куршума пред Съдебната палата на 29 януари.

Според новите данни, които са събрали ченгетата, Златомир Иванов е трябвало да бъде елиминиран, а не ранен. Стрелецът обаче се оказал аматьор, с малък опит в боравенето с „Калашников“ и оловото не попаднало в смъртоносни зони по тялото на гангстера. От събраната до тук от службите оперативна информация, включително и чрез агенти в подземния свят, водещото предположение на МВР е, че атентатът категорично не е заради наркотици. Причината за стрелба е прозаична – паричен дълг за милиони.

Сред основните заподозрени като поръчители на екзекуцията е пловдивският „добре облечен бизнесмен“ Георги Колев, който повече от година дължал 2 милиона евро на Златко Баретата.

В тези халета в индустриалната зона на Пловдив са се намирали печатните машини на Жоро Капачката, които бълвали валута менте

Мафиотският бос дал парите, с които трябвало да се купят нови машини и оборудване за производството на фалшиви пари, винетки и билети. Сумата от 2 милиона евро била усвоена от Георги Колев, известен в града на тепетата с прякора си Жоро Капачката, но машини така и не били купени. В края на 2012-а хора на Златко Баретата, предвождани от Ивайло Борисов – Ториното, били засечени в Пловдив на среща с Георги Колев. Измамникът получил ултиматум парите да бъдат върнати в срок от две седмици. Вместо транш обаче Златко Баретата получи куршуми.

Бившият командос от години има трайни интереси в производството и пласмента на ментета. До 2004 г. отговорникът на тази дейност беше Димитър Христов, известен в подземния свят с прякора си Митко Малкия. Гангстерът Митко Малкия бе направен на решето от килъри, преоблечени като свещеници в кафенето „Арт декор“ в Студентския град. Кървавата баня се случи преди 9 години, а след тази екзекуция Златко Баретата прехвърли бизнеса с фалшиви пари на Иван Дочев. И наследникът на Митко Малкия обаче не просперира много дълго – той бе арестуван на 2 октомври 2010 г. при акция на ГДБОП в село Долно Сахране до Павел баня. Там антимафиотите разбиха печатница, бълваща фалшива валута -основно долари и евро.

През октомври 2010 г. спецполицаи арестуваха авера на Златомир Иванов Иван Дочев и разбиха печатницата за фалшиви пари в село Долно Сахране

Парите в последствие са се разпространявали в Испания, Франция и Италия на цена 15-20% от номинала.„Банкнотите бяха с много добро качество, тъй като е използвана техника и метод, с който се печатат всички видове финикийски знаци в света“, съобщи тогава на специална пресконференция в Стара Загора главен комисар Станимир Флоров шеф на ГДБОП.

Намерените в печатницата фалшиви банкноти са влезли в обращение в европейските страни от началото на 2008 г. Оттогава започва и фалшифицирането им в България, макар че базата на престъпниците е работила и преди това. Между 2008 и 2010 г. ЦРУ и „Сикрет сървиз“ засичат ментебанкноти за 1,5 милиона евро които са произведени в България.

Според информация на службите след ареста на Иван Дончев и разбиването на обекта в Долно Сахране Златомир Иванов е влязъл в комбина с измамника от Пловдив Георги Колев. Той е известен в подземния свят с богатия си опит във фалшифицирането на банкноти. В родния си град е популярен като крупен играч в областта на печатната дейност още от края на миналия век. През цеховете му минавали поръчки на големи клиенти, най-вече мафиоти от Сърбия и Албания. Въпреки че се пази от публичността, през 1999-а Жоро Капачката излиза на светло по модерния по това време начин за престъпниците – като спортен деятел. Първо е управител на пловдивския футболен клуб „Ботев“ в периода, в който президент на тима е скандалният Димитър Христолов. Впоследствие Георги Колев – Капачката става спонсор на друг местен тим – „Спартак“, но там кранчето изведнъж секва и отборът обявява фалит.

Официалният бизнес на Колев е свързан с производството на бутилки и капачки за алкохол, които се изнасят в Македония и Сърбия. Партньор на Жоро Капачката е мъж на име Вальо Кънчев. Неговият цех за производство на компактдискове се намира точно срещу печатницата на Георги Колев. Притежава и фабрика за незаконно производство на дискове в Албания.

Именно от столицата Тирана в момента Европа е заливана с пиратски продукции на музика и филми. Според пловдивски полицаи Георги Колев е на „ти“ с пиратските копия и взимал 30% от печалбата от престъпната дейност в Албания.

Спецченгетата са разкрили, че Георги Колев се оказал в списъка на около 6 хиляди българи и техни фирми, които са регистрирани в офшорни зони като Кипър, Панама и Сейшелските острови.

Любопитен детайл е, че Жоро Капачката работи в тандем с друг бивш съратник на Златко Баретата – петролния бос Росен Капитана. Първоначално Росен Драгнев – Капитана бе задържан като поръчител на екзекуцията на Златомир Иванов, но след като издържа детектора на лъжата и се съгласи да натопи пред ченгетата мастити наркодилъри от организацията на бившата барета, се сдоби със статут на защитен свидетел. Самият Росен Капитана също е длъжник на Златко Баретата – „виси“ му с милиони от внос на петрол от Гърция. В аферата са замесени и триото контрабандисти Гембъла, Ави и Купъра.

„Жоро Капачката нямаше намерение да ограби Златан, но просто не успя да вкара машините, консумативите и мастилата за печатницата за фалшиви пари. Той твърдеше, че е бил измамен от китайци, които взели над 1,5 милиона евро за доставка на цялото оборудване, но Баретата не повярва на тези обяснения“, твърдят запознати.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *