Гриша Ганчев съден за хулиганство заради дискотечен бой

Гриша Ганчев

  Босът на „Литекс“ Гриша Ганчев, срещу когото през лятото прокуратурата повдигна обвинения за икономически престъпления и за заплаха на държавен служител, изненадващо се оказа с нечисто съдебно досие.

Свидетелство за съдимост, издадено навремето от Ловешкия районен съд и постъпило в деловодството по искане на прокуратурата във връзка с разследването срещу баровеца за укриване на ДДС показва, че Гриша Ганчев е осъден от Военния съд за дребно хулиганство през далечната 1989 г. Според присъдата, постановена от военните магистрати преди 10-и ноември, Ганчев е осъден на 8 месеца ефективен затвор по член 325, алинея 1 от Наказателния кодекс – тоест за дребно хулиганство.

Паметливи познати на Гриша Ганчев си спомнят, че босът на „Литекс комерс“ е взел участие в дискотечен бой в Тетевен, в който юмруци раздавал и покойният Стефан Мирославов – Крушата, станал печално известен като първата застреляна мутра в България. Участието на Гриша Ганчев в сбиването било „косвено“ като някои твърдят, че той даже се е опитвал да спре бой, възникнал между военнослужещи и други посетители на дискотеката. Военният сьд обаче не приел тези обяснения и постановил присъда от 8 месеца затвор за 26-годишния тогава Ганчев.

Официални данни дали собственикът на футболния тим „Литекс“ е лежал в затвора няма, тъй като след 10-и ноември 1989 г. амнистията от Желю Желев лови и осъдените по член 325 за дребно хулиганство заради неестествено високите присъди, издавани по бай-Тошово време на дребни нарушители на закона.

Любопитен детайл е, че в края на 90-те на миналия век Гриша Ганчев получи втора присъда по същия член 325, алинея 1, след като в качеството си на президент на „Литекс“ нахлу в съдийската стая и преби футболния съдия Костадин Костадинов. И тъй като Ганчев вече е бил осъждан за подобно деяние, но в промеждутъка между двата си бабаитлъка не се е забърквал в други нарушения, го лови член 66 от Наказателния кодекс – присъда от 3 години условен затвор за дребно хулиганство.

Естествено, провиненията на футболния бос са нищожни, но за съжаление в свидетелството му за съдимост до края на живота му ще пише „осъждан“, коментират юристи.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *