Гриша Ганчев решен да отмъсти на рекетьор №1 Митко Каратиста

Гриша Ганчев

  Димитър Стефанов – Митко Каратиста, придобил през последните 4 години мрачната слава на рекетьор №1 в организацията на сикаджията Румен Николов – Пашата, подготвя бягството си от България.

Преди около месец Каратиста е напуснал луксозния си дом в столичния квартал „Драгалевци“, който е в съседство с имението на Румен Пашата. Стефанов е изоставил интимната си приятелка – столичната общинска съветничка от листата на ГЕРБ Татяна Георгиева, за да се оправя сам в корупционните и рекетьорски каши, които е забъркал.

„Каратиста живее в каравана – купи си луксозен кемпер за над 100 000 лева и с него обикаля из страната. Той се притеснява да не бъде арестуван ли пък атакуван от антимафиоти и затова сменя всеки ден местонахождението си.

Преди изборите Митко Каратиста планираше да избяга от България, но Румен Пашата го задължи да остане в страната. Сега, когато ГЕРБ едва ли ще състави правителство, Каратиста също ще последва господаря си от СИК и ще офейка“, коментират запознати с плановете на престъпния тандем.

Димитър Стефанов - Митко Каратиста

Възходът на Димитър Стефанов – Каратиста започна през есента на 2009-а, когато изненадващо бе назначен в Надзорния съвет на чешкото енергийно дружество „ЧЕЗ“. Тогава мнозина изразиха учудването си, че редови склададжия с основно образование от „Надежда“ е внедрен в ръководното тяло на енергийния мастодонт с месечна заплата от 35 000 лева.

Днес, когато голяма част от аферите на Румен Пашата и Митко Каратиста стават публично достояние, лесно може да се предположи, че огромната заплата на рекетьорския бос служи пред данъчните за узаконяване на десетките милиони заграбени от бизнесмени по криминален начин.

Казват, че един от големите потърпевши от повсеместния рекет на Румен Пашата и Митко Каратиста е ловешкият олигарх Гриша Ганчев, През есента на 2012-а босът на „Литекс Комерс“ бил принуден да се раздели с водноелектрическите си централи, обединени в дружеството „ВЕЦ Енергия холдинг“. Целият холдинг на Гришата бил прехвърлен на друга фирма – „Хидро електрик България“, която била контролирана от Митко Каратиста и Румен Пашата. Впоследствие босът на СИК продал водноелектрическите централи на чешката фирма „Енерго про“ за 150 милиона евро.

Мълви се, че половината от парите – 75 милиона евро влезли в джоба на Пашата в качеството му на консултант. След крупната енергийна сделка обвиненията срещу сина на Гриша Ганчев – Данаил, за фиктивни сделки със захар с цел източване на ДДС от бюджета, тихомълком бяха свалени.

Румен Николов - Пашата

„Гриша Ганчев визираше именно Митко каратиста като един от посредниците, които отишли при него след ареста на сина му и му казали, че могат да решат проблема. Босът на „Литекс Комерс“ никога няма да забрави рекета, на който беше подложен и отдавна се е заканил да си отмъсти. Затова Каратиста е много уплашен.

Той се опитва да оправи отношенията си с Ганчев и пред негови хора е твърдял, че не е спечелил нито лев от тази сделка – всички пари били прибрани от Румен Пашата“, разкриват запознати с напрежението между „добре облечените бизнесмени“.

Гриша Ганчев не е единственият рекетиран баровец от емкаджията Румен Пашата и дясната му ръка Митко Каратиста. Сред принудените да се разделят с бизнеса си били и братята Дамбовци, които контролираха „Кремиковци“. Любопитен детайл е, че Румен Николов – Пашата и Митко Каратиста завзеха металургичния комбинат чрез силов натиск над собствениците на фирмата за скрап „Надин“. Единият от босовете на „Надин“ бил държан 3 дни в плен от мутри докато прехвърли фирмата си на дружество, контролирано от Митко Каратиста, носи градската клюка. „На сикаджиите им трябваха фирми с история, а не новосъздадени дружества, за да не мирише около сделката с металургичния комбинат. С тази цел завладяха „Надин“ с рекет и тормоз“, категорични са запознати с мафиотските методи на Румен Пашата и Митко Каратиста.

Преди 2 месеца от ГДБОП официално обявиха, че разследват Димитър Стефанов заради многобройни сигнали срещу него, в които се споменават имената и на основателите на групировката СИК Младен Михалев – Маджо и Румен Николов – Пашата.

„Търсим го за реализирани от него престъпни схеми, свързани с пране на пари и измами с ДДС, както и реализиране на корупционни практики при изпълнение на държавни поръчки“, твърдяха лаконично антимафиотите.

Източници от прокуратурата отбелязват, че Димитър Стефанов е уличен в източване на приблизително 50 милиона лева от държавния бюджет чрез теглене на ДДС от фиктивни сделки със скрап и метали, както и в манипулирането на обществени поръчки, организирани от Спортното министерство и от „ЧЕЗ“.

Казват, че в последните месеци от управлението на Бойко Борисов, мутри на Митко Каратиста се настанили в кабинета на Свилен Нейков и подписвали вместо него договори за ремонтни дейности на спортни съоръже-ния. в много от случаите било отбелязвано, че ремонтите са приключили, за да бъдат усвоени парите авансово.

„Спортният министър Свилен Нейков, който е гребец, беше личното назначение на Румен Пашата в кабинета на Бойко. На практика министерството се управляваше от Митко Каратиста, а не от мъжа на Руми Нейкова“, отбелязват запознати.

Димитър Стефанов, който е от столичния квартал „Надежда“, силово налагал охрана и на десетки столични заведения в цяла София. В тази ниша той действал чрез самбистите Николай Петков – Чибурашката, Теодор Петков – Манекена, Марин Маринков и Михаил Светлозаров – Бърборкото.

Квартетът самбисти се прочу преди година, когато бе арестуван заради рекет и побой над собственика на ресторант „Ниагара“ Емил Петрунов. Оказа се, че бандитите обявили рекет от 10 000 лева месечно на ресторантьора. Той обаче отказвал да плаща и затова бил инквизиран. Днес Емил Петрунов твърди неофициално, че е бил малтретиран по заповед именно на Митко Каратиста.

Казват, че само от охрана на ресторанти, дискотеки, нощни барове и други заведения бригадата на Каратиста прибира по 200 000 лева месечно.

За щастие рекетьорската империя на склададжията енергетик е напът да се срути с гръм и трясък. След като ГЕРБ се сгромоляса, мнозина фалирани от мутрите бизнесмени са твърдо убедени да раздадат правосъдие. „За Митко Каратиста ще е по-добре да бъде арестуван, зад решетките поне ще е в безопасност…“, многозначително коментират столични ченгета.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Гриша Ганчев решен да отмъсти на рекетьор №1 Митко Каратиста"

  1. истината   20.05.2013 at 7:07

    Поредните лъжи на този смешен сайт. Фирма „Хидро Електрик България“ никога не е била свързана с Пашата и Каратиста. Въпросната компания е част от големия бизнес на Литекс. И за доказателство ще кажа, че в управлението и са все хора на Литекс. Чудя се какви хора с болни мозъци могат да съставят подобни лъжи.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *