ВИС- аджия управлява парите на Румен Пашата

Румен Пашата и доверените му хора са разполагали с карти на висши офицери от ГДБОП

  Журналистическото разследване за мафиотската дейност на Румен Николов – Пашата, покровителствана от премиера Бойко Борисов, предизвика небивал фурор в ъндърграунда и сред представителите на стопанския елит на страната. След публикация в пресата с журналисти се свързаха няколко рекетирани от ГЕРБ и Митко Каратиста бизнесмени, които ни насочиха към нови горещи следи.

Дългогодишният съдружник и пръв приятел на Бойко Борисов – Румен Николов, е изнасял с чували милионите, събирани от рекет и рушвети не само с военни полети на самолета „Спартан“, а и през Терминал 1 на летище „София“.

Румен Пашата е засичан да излиза десетки пъти от България през летището в компанията на двама човека – бившият банкер Пламен Манолов и Димитър Стефанов – Митко Каратиста.

Скандалното трио е минавало през Терминал 1 „на караминьол“ както се изрази нашият информатор – без да подлежи на паспортна и митническа проверка. И Румен Пашата, и довереният му човек Митко Каратиста са разполагали с карти на висши офицери от отдел „Контратерор“ към ГДБОП, както и с документи, удостоверяващи, че са сътрудници на американската служба за борба с наркотрафика ДЕА.

Димитър Стефанов - Каратиста

Веднъж изнесени от България, плячкосаните от Румен Пашата милиони са поверявани на финансиста Пламен Манолов – Жената, някогашен приближен до банкерката Петя Славова, но изгонен от нея заради финансови зулуми. Манолов е оперирал с парите чрез дружеството „Юпи ЕМ“ и чрез финансовата къща „Груп 10″, които са захранвали офшорни сметки на десетки буферни дружества в Кипър, Вирджинските острови, Кайманите и Лихтенщайн.

Пламен Манолов е известен в ъндърграунда като банкера на ВИС-2, тъй като в средата на 90-те години на миналия век се погрижи да изпере милионите на Георги Илиев. След екзекуцията на Главния чевръстият финансист мина на подчинение към Христофорос Аманатидис – Таки и чрез измислени от него схеми наркобосът съумя да купи зеленчуковата борса в Слатина и да влезе в строителния бизнес като съдружник на братя Галеви.

Пламен Манолов бе и човекът, през който мина сделката за къпалнята „Мария Луиза“, която премина в ръцете на Румен Гайтански – Вълка.

От пролетта на 2010-а насам Манолов работи за Румен Николов – Пашата, след като преди това стана обект на разследване от ГДБОП за пране на пари на мафията.

„Пашата първо го удари, а после го погали“, образно описват отношенията между боса на СИК и финансиста на мафията в ъндърграунда. Преди година Румен Николов еднолично назначи „черния банкер“ на държавна служба – Манолов влезе в управата на спортното министерство, като отговаря за имотите на „Академика“. Важна подробност – той бе намърдан на мястото на Радо Каратанчев, баща на тенисистката Сесил Каратанчева. За да се спаси от уволнение, Радо Крана извади силен коз срещу Бойко Борисов – как е правил опит да блудства с невръстната му дъщеря.

Борислав Ралчев - шефът на трезора след разпит в съда

Въпреки пушилката обаче Радо Крана все пак бе изгонен, а на негово място бе поставен Манолов. Чрез Пламен Манолов минават и част от контрабандните канали на Румен Пашата и Митко Каратиста. Финансистът регистрира десетки фирми, чрез които от Гърция се вкарват контрабандно петрол, зеленчуци, плодове и риба. Дружествата се управляват от доверени хора на Митко Каратиста, а когато натрупат солидни дългове към хазната за неплатено ДДС чрез сделки с продукцията с фирми вложителки, фирмите се прехвърлят ударно на роми. Пламен Манолов урежда и „лицензите“ за търговия с цигари – той регистрира фирми на роми, които търгуват с цветя и зеленчуци на общинските пазари в цяла България. Паралелно с герберите, лалетата и зюмбюлите, циганите продават контрабандно цигари, внесени от Сърбия и Турция.

Контрабандната на цигари ощетява хазната с над 1 милиард лева годишно, а бизнесът се движи от Мишо Самбиста, доверен човек на Румен Пашата и Митко Каратиста. „Бащата на Мишо е висш началник в ГДБОП, който вече е разследван за покровителстването на контрабандата и вероятно до дни ще изхвърчи от МВР“, разкрива информатор.

Друг ужилен от ГЕРБ и Румен Николов – Пашата бизнесмен с криминално минало разказва друга скандална история: „Мое разследване установи, че обирът на трезора на столичния булевард „Евлоги Георгиев“, при който бяха разбити 509 от 1000 касетки, е организиран лично от Димитър Стефанов – Каратиста. При този грабеж бяха задигнати над 50 милиона лева – сред ужилените сме все хора, които няма как да обявим точните си загуби. Аз изгърмях с 2 милиона лева – зная със сигурност, че в обира са участвали хора на Митко Каратиста, които са вилнели в трезора, пазени от висши полицаи от ГДБОП“.

Според информатора ни, жертви на чутовния обир, случил се през август 2011-а, са станали все знакови фигури от ъндърграунда, които поддържат противоречиви отношения с Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

„Само чуйте част от имената на хората, които олекнаха с пари – Брендо, братя Маргини, Пешо Сумиста, братя Лебешковски от „Наглите“, Мая Илиева, вдовицата на Доктора, Тони Хамстера, Пепи Амигоса, Митята от ВИС-2, Боби Белингата, цитрусовият бос Сотир Янков… Все хора, които пострадаха по време на управлението на Бойко. Извършителите на този обир все още не са разкрити, а собственикът на трезора си има огромни проблеми с определени хора от мафията и е готов да сподели някои свои подозрения с прокуратурата…“, категоричен е информаторът ни.

Официалната сума, декларирана от собственици на сейфове след думването на обществения трезор през лятото на 2011-а, е 7 милиона лева. Реално обаче обирът е за над 50 милиона лева.

Според данни на информатора ни парите са изнесени още същата нощ в Гърция, като маршрутът на дръзките обирджии е бил обезпечен от „Пътна полиция“ и от пилотна кола на ГДБОП.

„Димитър Стефанов – Митко Каратиста командваше няколко гангстерски отряда – една банда на изпечени крадци – взломаджии от „Люлин“, група от каратисти и самбисти, рекетираща собственици на заведения, както и силово звено за спец поръчки“, категорични са потърпевши от повсеместния рекет на Румен Пашата и ГЕРБ.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *