Брендо наемал скъпи яхти под наем, за да прекарва наркотици до Румъния

Евелин Банев - Брендо

  Кокаиновият крал Евелин Банев – Брендо бе уличен в поредна грандиозна наркоафера. В сряда следобед властите в Румъния официално поискаха арест за 47-годишния бивш борец заради участието му в трафик на 50 килограма кокаин.

В лаконичното обявление на прокуратурата в Букурещ се твърди, че Брендо е обвиняем като организатор на могъща мрежа за трафик на кокаин от Южна Америка за Европа, в която са замесени членове на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

Според разследването на полицията в северната ни съседка Брендо и сподвижникът му Радослав Атанасов са организирали кокаинова пратка от 50 килограма, заловена в Румъния през април 2012 г. В мрежата имали пръст румънци, българи и италианци, а групировката пренасяла стотици килограми кокаин със скъпи яхти, товарни кораби и моторници

Тяхната цел бил пазарът в Западна Европа, но част от дрогата оставала в Румъния.

По данни на румънското Управлението за борба с организираната престъпност и тероризма, превозването на наркотиците от Колумбия до Европа е ставало с яхти, като са били прехвърляни в открито море на товарни кораби. От тях дрогата е била качвана на катери и доставяна до определени пристанища в цяла Европа.

Разследването на антимафиотите в Букурещ забива поредния пирон в ковчега на Евелин Банев – Брендо.

Луксозна яхта „Феърлайн Тарга 38″. Точно с такива плавателни съдове, взимани под наем от България, Брендо транспортирал кокаина до румънски пристанища

През юли 2012 г. кокаиновият крал бе арестуван край Бургас и екстрадиран в Италия, където е подсъдим за трафик на 40 тона кокаин от Южна Америка към Апенините в периода 2003-2007 г. Извозването на големите пратки бял прах отново е по вода – първоначално Банев товари кокаина от Бразилия и Венецуела в яхти – платноходи и мощни скутери. Дрогата се доставя до някой от Карибските острови и там се предава на клиенти или на посредници. В други случаи кокаинът е откарван до крайбрежието на португалските Азорски или испанските Канарски острови. Наркотикът е претоварван насред Атлантическия океан на безобидни туристически и рибарски кораби, с които е поемал за Италия и Испания.

Сред новите международни полицейски данни, събрани за Евелин Банев – Брендо, най-голям интерес предизвиква информацията, че гангстерът от Тополовград е партньор на колумбийските Революционни въоръжени сили (ФАРК). В последните години латиноамериканските партизани се утвърдиха като безспорния наркокартел №1 на Южна Америка според данни на американските служби за сигурност, чистата печалба на ФАРК от кокаин само за 2011 г. надхвърля 3,5 милиарда долара!

„Когато преди няколко месеца Цветан Цветанов обяви, че Брендо е в тройката на най-маститите босове на кокаина в цяла Европа, мнозина подцениха думите му. Общото разследване на няколко международни служби за сигурност обаче показва, че Евелин Банев е важен търговски партньор на бунтовниците от ФАРК – той е бил ангажиран с транспортирането на колумбийския кокаин в почти цяла Европа, освен това е препирал десетки милиони евро на южноамериканските престъпни синдикати“, твърдят столични антимафиоти.

Според данните от международното разследване срещу Банев възпитаникът на „Олимпийски надежди“ е доставял кокаин в 8 държави от Европа – Испания, Италия, Португалия, Франция, Румъния, Сърбия, Хърватска и Гърция. Интересен детайл е, че кокаинови пратки, транспортирани от Брендо, никога не са наводнявали българския пазар. Гангстерът спазвал желязното правило да не зарежда с дрога родните наркогрупировки, за да не бъде издънен.

В Румъния кокаиновите пратки на Евелин Банев били доставяни чрез яхти, взети под наем от български фирми.

Яхтите били наемани от инвестиционното дружество „Хоум Фор Ю“, което още през 2008 г. открило офиси в Букурещ. Чрез въпросния инвестиционен фонд Брендо съумял да изпере над 50 милиона евро в северната ни съседка. Строителство и препродажба на луксозни сгради в Букурещ и на румънското Черноморие се е вихрило активно при комшиите през последните 3 години.

От 2009 г. насам румънският клон на „Хоум фор Ю“ и свързани с него оф-шорни дружества са наели над 20 яхти от български фирми.

Ченгетата предполагат, че с наетите яхти е бил транспортиран кокаинът в северната ни съседка.

Сред установените плавателни съдове, ангажирани с доставката на дрога, е моторна лодка „Феърлайн Тарга 38″, купена от „Хоум Фор Ю“ – Румъния, от българска фирма на 25 март 2009 г. Яхтата получава регистрационен VAT № RO22475345, но два месеца по-късно се оказва, че плавателният съд е отписан от счетоводната сметка на румънския инвестиционен фонд на Брендо.

„Тепърва ще излизат нови кокаинови афери с главно действащо лице Евелин Банев. В един момент може да се окаже, че властите на десетина европейски държави настояват Брендо да бъде съден на тяхна територия“, казват столични ченгета.

В България кокаиновият барон №1 на Балканите е подсъдим за пране на пари, а делото срещу него се точи от 2007 г.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *