Брендо задигнал 6 тира контрабандни цигари от полицейски склад в Казичене!

Евелин Банев - Брендо

  Кокаиновият крал Евелин Банев – Брендо е останал доволен от присъдата си от 7 години затвор, която получи преди дни от Софийски градски съд за пране на 21 милиона лева.

Пандизчии от Софийския затвор, където от месец насам лежи Евелин Банев разкриват, че Брендо ни най-малко не се притеснявал, че е осъден на първа инстанция, а напротив – споделил, че след тази присъда няма вариант да лежи в затвора в Италия.

На Апенините Брендо е подсъдим за трафик на 40 тона кокаин от Южна Америка към Европа, а италианската прокуратура настоява гангстерът от Тополовград да лежи 30 години в затвора. Претенции към Брендо предявяват и румънските власти, които планират да съдят разбойника за трафик на 500 кила кокаин.

Дрогата влязла в Румъния миналата пролет през пристанището в Костанца.

Присъдата, която Брендо получи в България за пране на пари, обаче го отървава временно от лапите на правосъдието в Италия и в Румъния. Според международните правни спогодби, гангстерът първо трябва да излежи присъдата си в България и едва след това да бъде екстрадиран.

„Брендо получи отсрочка от 7 години – през това време той ще си е в България и най-вероятно ще се погрижи да избяга от страната и да се сдобие с нова самоличност“, категорични са запознати с плановете на мафиотския бос.

Според юристи показателен факт е, че българският съд на практика е действал в услуга на Брендо, осъждайки го, без нито един от съучастниците му да получи ефективна присъда. Съпругата на гангстера -Моника Добринова, и брат му Симо Крайчев се отърваха с условни присъди при доказана тяхна вина за активно участие в престъпната мрежа по препиране на наркокапитали.

Юристи разкриват и друго – че от съда са излъгали медиите с обявлението, че ще конфискуват милионите на Брендо, изпрани от него – в случая 21 милиона. „Законът за пране на пари предвижда единствено глоба от 300 000 лева. За никаква конфискация над тази сума не може да се говори“, казват вещи в правото.

Престъпната кариера на Евелин Банев – Брендо започва в средата на 90-те, когато той влиза в клуба на влиятелните престъпни босове благодарение на дръзка кражба на 6 тира цигари „Марлборо“ от склад на МВР.

В грандиозната тютюнева афера са замесени видни полицейски началници, в това число и бившият главен секретар на МВР Георги Ламбов. През далечната 1996 г. полицейски патрул случайно спира за проверка тир, който пътува към София от морето. Ченгетата откриват, че камионът е натъпкан с цигари „Марлборо“, макар по документи да се води, че товарът е кафе „Якобс“.

Впоследствие проверката установява, че цигарите са влезли контрабандно в България през пристанище Варна. И че целият товар е натъпкан в 6 тира които трябва да стигнат до Германия.

След залавянето на огромното количество папироси полицията складира цигарите в хале на МВР в Казичене. Складът е пазен от барети, а след това – от униформени служители на столичното Осмо РПУ. На входа на халето е монтирана видеокамера, която записва денонощно. Складът е запечатан с лепенки, подписани лично от началника на Осмо РПУ.

Въпреки безпрецедентните мерки за сигурност контрабандното „Марлборо“ мистериозно се изпарява. Оказва се, че никому неизвестните към този момент Евелин Банев – Брендо и партньорът му Иван Тодоров – Доктора организират кражбата на цигари от склада на МВР, като активно им помагат висши служители на НСБОП и главният секретар на полицията Георги Ламбов. Ченгетата тайно свалят охранителната камера и прекъсват връзката, след това патрулиращите полицаи от Осмо РПУ са „извикани“на купон от колегите си от НСБОП и напускат склада в Казичене.

И докато униформените пиянстват в нощен бар, огромното количество контрабандно „Марлборо“ е задигнато от склада в Казичене, натоварено в тирове и пренесено в частна складова база в Илиянци. Кражбата е реализирана от двама скиори в ЦСКА със звание „лейтенанти“.

Спортистите са арестувани седмица след обира на склада на високопланинския лагер Белмекен. Те признават, че собственици на контрабандните цигари са Иван Тодоров – Доктора и Евелин Банев.

Двамата мафиоти са арестувани в Студентски град от столичните криминалисти. Брендо и Доктора предлагат солиден подкуп на ченгетата, за да бъде потулена кражбата на цигарите, но полицаите отказват.

Много скоро след това всички униформени, участвали в акцията по залавянето на Брендо и Доктора и откриването на 6-те тира с цигари, са наказани с различни мотиви.

Водещият операцията Борис Кацаров е понижен в заместник-началник на Второ РПУ, а целият сектор „Кражби“ към столичната полиция, разкрил аферата, е напълно разформирован.

Цигарите „Марлборо“ пък изчезват за втори път от склада на МВР – този път направо от Илиянци.

Това се случва през 1996-а, само две седмици след като ченгетата разкриват кой стои зад контрабандния им внос и кражбата от Казичене.

17 години по-късно Евелин Банев – Брендо е сред най-заможните и влиятелни „добре облечени бизнесмени“ в България. Някогашният му ортак Иван Тодоров – Доктора пък отдавна не е между живите, тъй като бе ликвидиран през 2006 г.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *