Бойко Борисов заповядал да стрелят по Чакъра

Тодор Димов - Чакъра

  Върховният касационен съд възобнови делото за убийството на Чакъра, стана ясно преди време. Това е прякорът на Тодор Димов, който през 2003 г. бе обстрелван с гранатомет, след като се бе барикадирал в собствената си къща и бе стрелял по обградилите го полицаи. Той бе убит от служителите на реда след многочасова обсада.

Според близките му никой от полицията не си е направил труда да преговаря с Чакъра, нито се е опитал да използва роднините му, за да го убедят да се предаде. Освен това човекът имал психически проблеми и се затворил в къщата си, след като две длъжностни лица дошли да го приберат в затвора за да излежи влязла в сила присъда. Обсадата на дома му продължи 20 часа, а операцията се ръководеше лично от Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР. Според източници Борисов не само е издал заповедта за ликвидирането на Тодор Димов, но и лично е стрелял по него.

Къщата, в която Тодор Димов бе обстрелван с гранатомет

Сегашното производство е образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Според държавното обвинение разследването се възобновява заради решението на Европейския съд по правата на човека, който осъди България, защото е било нарушено правото на живот на Чакъра, като не е приложен стандартът за „абсолютната необходимост“ на употребата на сила.

Съдът в Страсбург прие, че е допуснато нарушение на задължението на българската държава да разследва ефективно обстоятелствата, при които Тодор Димов е загубил живота си.

В материалите по делото в Страсбург е цитирано интервю пред в. „24 часа“ от 19 май 2004 г., в което Бойко Борисов заявява:

„Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз“.

Бойко Борисов

След като бе обявено решението на Европейския съд по правата на човека, Бойко Борисов коментира, че не се чувства отговорен за смъртта на Димов.

„Чакъра стреля по полицаи. Първо, той се самоуби, много добре знаете. Второ, цял ден държа полицаи заложници и стреля с „Калашник“ по тях. Като полицейски шеф, никога не съм допускал да се стреля по полицаи“, заяви бившият главен секретар.

Сега върховните магистрати приемат, че съдържанието на решението на Европейския съд е основание за възобновяване на процеса за смъртта на Чакъра. Затова ВКС връща делото на Военния съд в Пловдив за ново разглеждане от друг състав.

Според запознати със случая Бойко Борисов може да си има доста големи главоболия с това дело, защото е превишил правомощията си и може да бъде ефективно осъден за убийството на Тодор Димов.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *