Боевски на свобода след сделка за главата на Брендо

Гълъбин Боевски се прибра изненадващо у дома
Гълъбин Боевски се прибра изненадващо у дома

  Осъденият на 9 години и четири месеца затвор в Бразилия Гълъбин Боевски е пуснат скандално на свобода, след сключването на сериозна сделка с три чужди разузнавателни служби в това число с български прокурори и антимафиоти, научиха ексклузивно журналисти.

В сряда тази седмица точно в 14 часа Боевски долетя в България от Париж, без да бъде посрещнат от никого.

Наркомафиотът, облечен с къса тениска, протрити дънки и ухилен до уши, категорично отказа да отговори на въпроса защо си е в родината, а не в затвора в Сао Пауло. „Айде сега, да се бяхте интересували от мен преди 2 години“, бяха единствените му думи, преди да се качи най-спокойно в такси и да отпраши към дома си.

От посолството на Бразилия в България също не пожелаха да разкрият дали Боевски е предсрочно освободен или напълно оневинен и каква е цената на сделката, която е сключена. От отлично информирани източници от службите за сигурност се разбра, че олимпийският ни шампион по вдигане на тежести и напуснал пределите на затвора в понеделник на обяд, след изключително деликатни 3-месечни преговори между него, бразилските служби, щатската агенция за борба с наркотрафика ДЕА, италиански антимафиоти, агенти на ДАНС от отдел „Наркотрафик“ и висши прокурори.

Брендо и Боевски са в комбина от дълги години
Брендо и Боевски са в комбина от дълги години

Цената на сделката е мегависока, твърди източникът ни. Боевски е дал писмени показания, в които подробно е разкрил ценна информация за бизнеса с кокаин на Евелин Банев – Брендо. Освен известните досега данни, на база на които Брендо получи 20 години затвор в Италия, в показанията на щангиста е посочено дори и името на човека, който пое каналите на Банев след арестуването му. В показанията се съдържали схеми, имена на лица и кораби, с които се трафикира коката, покровителите на каналите, телефонни номера на всички участници, фирми, с които се изпират приходите от наркосделките, и много други ценни факти за най-могъщите в света разузнавателни служби.

Журналисти разбраха, че Гълъбин Боевски директно е назовал и кое лице в България е покровителствал Брендо. Това е лично бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Източник на вестника от спецслужбите потвърди този факт. В ДАНС съществува изключително скандална разработка в която са събрани шокиращи доказателства за връзките на Цветанов с Брендо и милионите от наркосделки, които са стигали до висшия държавник.

Източници, работещи в правния отдел на Министерството на външните работи, обясниха, че най-вероятно Гълъбин Боевски е бил напълно оневинен, като това е станало на спешно закрито съдебно заседание. Неофициално се сочи, че то е било на Върховния федерален съд на Бразилия. Тамошните закони позволявали на лица, осъдени за наркотрафик, присъдите им да бъдат нулирани, ако те дадат информация за мафиоти над тях и на базата на тези показания има реални арести.

Гълъбин БоевскиДопълнително рамо за помилването му е дала Дилма Русеф, която не крие българския си произход.

По време на близо 9-часовия полет Сао Пауло – Париж – София олимпийският шампион е бил придружаван деликатно и от агент на могъщата щатска служба ДЕА. Американецът в момента е в София и до края на тази седмица му предстоят редица срещи във формат той, Боевски, агенти на родната ДАНС и спецпрокурори.

На 25 октомври 2011 г. в три от куфарите на олимпийския шампион бразилските митничари намериха увити в пакети и скрити в тайници общо 9,4 килограма кокаин. Това стана непосредствено преди Боевски да тръгне обратно за страната ни. Гълъбин пътуваше с дъщеря си Сара, която участваше на международен турнир по тенис. Легендарният ни спортист имаше самолетен билет по направлението София – Мадрид – Сао Пауло с предвидено връщане.

Категорично беше установено, че кокаинът е бил за България. Ако трафикът беше минал през границите успешно и Боевски бе продал дрогата по цени на дребно в България, щеше да спечели чиста сума в порядъка на 1 млн. лева

На 2 май миналата година федералният съд в Бразилия го осъди окончателно на 9 години и 4 месеца затвор. България и Бразилия нямат спогодба за трансфер на лишени от свобода и той трябваше да изтърпи наказанието си в Сао Пауло.

Боевски винаги е отричал да има нещо общо с наркотиците и до последно твърди, че задържането му е грешка. Дори в затвора той е настоявал да го третират като олимпийски шампион, а не като дилър.

Публична тайна е, че Гълъбин има дългогодишно партньорство с Брендо. Официалната връзка между тях беше Матей Боев, който е дясна ръка на Евелин Банев и един от най-сериозните организатори на трафика на кокаин, вкарван от Южна Америка за Европа. Гълъбин Боевски дори е и съдружник със съпругата на Боев – 35-годишната Милена Боева. Тя и щангистът имаха обща фирма „М-Юнайт“, която беше с предмет на дейност търговия на едро с хранителни продукти

През 2009 г. щангистът излиза от фирмата. Малко след бразилския му арест от ГДБОП признаха, че дотогава не разработвали Гълъбин и за тях е било изненада участието му в наркоканал. Тогава лично шефът на службата Станимир Флоров призна, че антимафиотите са силно изненадани от ареста на щангиста.

Източници от спецслужбата обаче разкриха, че за Боевски и в миналото е имало редица сигнали за интересите му към кокаина, но по тях не се е работило, защото е бил чове на Брендо. „А беше публична тайна, че Банев си плащаше на Цветанов и Флоров и дори и да бяхме отворили разработка за Гълъбин, най-вероятно нас щяха да ни накажат“, твърди оперативният служител.

По-голямата част от наркотика се е пласирал чрез стриптийз бар „Скандал“, който се намираше в елитният хотел „Шератон“ в центъра на София. След задържането на Боевски в Бразилия ръководството на бардака беше поето от Валери Попов. До края на 2012 г. Попов бил съдружник на Боевски във фирмата, стопанисваща бара. След излизането му от дружеството акциите останаха собственост на съпругата му Ива Иванова. На 5 февруари тази година дамата и Попов бяха арестувани при акция на ГДБОП, в която беше разбита мрежа за проституция в бар „Скандал“.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *