Бившият митничар Жоро Пурата топи Брендо заради 670 000 евро дълг

 

Жоро Пурата е притискан да върне 670 000 евро на Банев, заради което се е съгласил да стане защитен свидетел срещу кокаиновия крал

  Скандалният бивш митничар от аерогара „София“ – приближеният до Таки Георги Георгиев – Пурата, се е навил да стане защитен свидетел срещу кокаиновия крал Евелин Банев – Брендо. Източници от прокуратурата разкриха, че Жоро Пурата е обещал пред разследващите да разкрие шокиращи тайни за мафиота от Тополовград. Георгиев бил категоричен, че по-голяма част от твърденията му пред прокурори и съдии няма как да бъдат опровергани от Брендо, тъй като ще бъдат подкрепени с документални доказателства.

„Аз самият съм свидетел на десетки престъпления, вършени от Евелин Банев“, твърдял пред столични прокурори Жоро Пурата. Показанията на скандалния бивш митничар щели да осветят методите, чрез които Брендо е изпирал парите си от наркотици.

Според оперативни данни на службите в периода между 2005 и 2009 г. Георги Георгиев е бил сред хората, които са се занимавали с легализация на престъпните приходи на Брендо. Това е ставало чрез схеми за купуване на крадени скъпи лимузини от Европа, регистрирането им в Българин и след това препродажбата им чрез лизингови измами. Накрая автомобилите се обявяват за крадени и са изкарвани в Арабския свят. По описания начин Брендо препрал над 10 милиона евро твърдят спецченгета.

Брендо е прал парите от дрогата чрез автокьща „Г-1″, управлявана от Георги Георгиев, сочат полицейски данни

Причината Пурата да пропее срещу кокаиновия крал не е заради обзел го внезапен изблик на чувство за справедливост. Чисто и просто бившият инспектор от митница „Аерогара София“ дължи към днешна дата 670 000 евро на Банев, а сподвижници на лежащия в италиански затвор кокаинов бос го притискали да връща парите.

Внушителният дълг е натрупан от края на 2009-а досега. Според източници точно в разгара на най-жестоката финансова криза Пурата взел от Брендо назаем 500 000 евро. Казал, че пачките му трябват, за да влезе ударно в бизнеса с теглене на пари от чужди банкови карти. Обещал му, че тази инвестиция е 100% печеливша и че само в рамките на година ще му върне парите до цент.

До ден днешен обаче Жоро Пурата не е върнал нито стотинка на Брендо. Оправдавал се, че МВР и прокуратурата са го налазили, а за капак цялото му имущество и сметки са под запор. Факт е, че на 28 септември 2010 г. с решение на Софийски градски съд беше наредена възбрана върху апартамент на Пурата в столичния квартал „Гео Милев“, 2 магазина в центъра на София и още едно негово жилище до стадион „Академик“. Магистратите побързаха с иска, тъй като частен съдебен изпълнител предяви претенции към част от имоти на измамника.

Георгиев е издирван заради дългове от още десетина лица, както и от две банки.

Магистратите видяха преди 3 години достатъчно основания да се предположи, че Пурата е придобил имуществото си от престъпна дейност.

През пролетта на 2010-а корумпираният бивш митничар понесе и друг удар. Тогава данъчни и прокурори иззеха документи от автокъщата му „F-1″ на Околовръстното шосе. Държавните служители търсиха доказателства дали са платени акцизите на изложените за продан скъпи лимузини, повечето внесени от чужбина. Именно през автокъщата на Жоро Пурата се изпираха и по-голямата част от кокаиновите пари на Брендо.

Преди няколко месеца Георги Георгиев бил привикан на разговор от дясната ръка на Евелин Банев – Жоро Шопа. На срещата Шопа ясно заявил, че дългът не е забравен,независимо че Брендо гние в Миланския затвор в очакване на процеса „Кокаинови крале“. Шопа посочил, че с лихвите сумата, която Пурата дължи, е 670 000 евро.

Предложен бил и погасителен план на Георгиев – той да прехвърли на подставено лице на Банев двата магазина и апартамента му. Трите имота щели да стопят дълга с 300 000 евро. Останалите 370 000 евро Пурата трябва да ги плаща на части и когато може. Привидно митничарят се съгласил, колкото да се отърве от Шопа. След това обаче се свързал с познат прокурор и му предложил да провери какви са опциите да свидетелства срещу Брендо.

„Няма да му връщам никакви пари. Ще направя така, че да лежи колкото се може повече в пандиза“, заканил се Георгиев. Пред столични криминалисти той настоявал да бъде включен като защитен свидетел в процеса за пране на пари, който се водеше срещу Банев. Било му отказано, тъй като делото за пране на пари било в напреднала фаза и съдиите нямало да допуснат появата на нови свидетели. Жоро Пурата обаче се надява да придобие статут на свидетел по процеса „Кокаинови крале“ или в бъдещото съдебно дело за трафик на кокаин, което ще се води срещу Евелин Банев в Румъния.

Планът на Георги Георгиев предвиждал да офейка в Монте Карло след като съумее да вдигне възбраната върху имотите си в София и съумее да ги продаде. Там със сменена самоличност като защитен свидетел щял да си направи фирма за отдаване на скутери под наем.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *