Влияят ли температурите върху растежа на косата?

Young adult girl in winter park, shallow DOF

Температурата без съмнение може да засегне здравето и външния вид на косата, независимо дали живеете в студен и сух климат или използвате постоянно преса. Не е доказано обаче дали температурата може да попречи на растежа на косата, която се удължава с 1, 5 см на месец.

Все пак е добре да знаем как температурата влияе на косата ни.

Топло

Силната топлина може да накара косата да се къса по- лесно, да я увреди и да цъфтят повече връхчетата. Най- често толкова високи температури се дължат на употребата на топлинни уреди като сешоар или преса. Въпреки че можем да ги използваме по здравословен начин, все пак дългосрочната употреба се отразява на косата. Топлината отваря кутикулата на косъма. Това е полезно, ако си правим някакъв вид маска. Но
иначе води до липса на блясък.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

kosa-slance

Студено

Студът също влияе на състоянието на косата. Ниските температури правят косата по- тънка, суха и чуплива, засилват статичното електричество.

Състав на косата

Косъмът е изграден от протеини, наречени кератин. Те се срещат също и в ноктите. Косъмът има три слоя. Външният е доста тънък, прозрачен и се нарича кутикула. Под него има дебел слой от меланин, който определя цвета на косата. Също от този слой зависи дали косата ни ще е права или къдрава. В центъра на косъма се намира сърцевината, която определя блясъка на косата. Фоликулът обвива корена на всеки косъм, а мастните клетки го хидратират.

Съвети за растеж на косъма

За да поддържаме косата здрава, трябва да се храним здравословно и редовно да тренираме. Трябва да сме много внимателни към личната си хигиена. Масажирайте скалпа, когато се къпете, тъй като така стимулирате кръвообращението.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *