Менопаузата и раждането провокират косопад

Хапчетата антибебе, болестите на щитовидната жлеза или случаите на хиперандрогенизъм също влияят на здравето на косата

Здравето на кръвоносните съдове при жената може да се наруши от много фактори, повечето от които вътрешни и свързани с хормоните. Объркването на хормоните след раждането и промените в нивата им при менопаузата, са може би, най- критичните периоди за косите на жените.

раждане

Бременност и раждане

По време на бременността настъпват промени в хормоните на жената. В началото има завишени нива на прогестерон. После, тялото започва да произвежда повече пролактин, като така подготвя жената за кърменето. А към края на бременността се увеличава друг хормон – окситоцин.

Този хормонален дисбаланс се отразява позитивно на кръвоносните съдове в началото, като прогестеронът предпазва от косопад.

Но след раждането процесът се обръща. Хормоналните нива намаляват, като провокират косопад – от периода на растеж, пред който се намира косата през бременността, изведнъж рязко минава в периода на окапване. Този тип алопеция се появява от 2 до 4 месеца след раждането и засяга 50% от жените.

Най- ефикасният продукт срещу косопад и оплешивяване – „Ефект – 2“. ВИЖ ТУК:

Менопауза

След 40 години, много жени забелязват, че косата им е станала по- тънка и чуплива. С настъпването на менопаузата именопауза много хормонални промени, капилярните проблеми се изострят, което води до косопад.

По време на менопаузата хормоналният профил на жената добива по- мъжки черти. Прогестеронът рязко намалява, а тестостеронът остава стабилен, което скъсява живота на косата.

Въпреки че е често срещан проблем, не засяга всички жени – само генетично предразположените, както и тези, които са имали и преди проблеми с косата.

Добре е жените да отидат на лекар, който да потвърди, че косопадът се дължи именно на менопаузата.

Болести на щитовидната жлеза

Сред честите причини за косопада при жените са и нарушения при работата на щитовидната жлеза. Двете основни заболявания – хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм, са свързани с намаляване или увеличаване на производството на тироксин. Това засяга директно косата, като я прави тънка, слаба и податлива към косопад.

Тези заболявания се доказват чрез кръвни изследвания и налагат хормонално лечение. След като се стабилизират хормоните, можете да започнете лечението на косопада.

Контрацептиви

Може да се появи косопад след като сте ги използвали дълго време и ги спрете. Естрогенът, който доставят в тялото хапчетата антибебе, удължават цикъла на живот на косъма, което забавя естествения косопад. След като ги спрете, хормоните се връщат в нормалните си нива, което може да доведе до временен косопад.

Хиперандрогенизъм

Това е състояние на свръхпроизводство на андрогени, т.е., увеличаване на мъжките хормони. Трябва да се диагностицира от гинеколог. Една от най- честите причини е синдромът на поликистозните яйчници.

За менопаузата. ВИЖ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/N0xGKO4YYGE

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *