Косата ви е това, което ядете: хранене и здрава коса

kosa-silna

Зрелият човешки индивид притежава 5 млн. отделни косъма по тялото, 1 млн. от които се намират по главата, а 100 000 от тях са върху скалпа.

Всеки косъм по главата е образуван от кератин. Коренът се намира в космения фоликул, а нагоре има стълб. Цикълът на растеж на всеки косъм е независим и се състои от различни фази. Когато клетките спрат да се възпроизвеждат, коренът се редуцира и косъмът пада. А след това започва растежа на новия косъм.

Нормално всеки ден от главата ни падат около 100 косъма на ден. Когато нямаме проблеми с косата, при загубата на всеки косъм, на негово място веднага започва да расте нов.

За да имаме здрава и красива коса, скалпът се нуждае от хранителни вещества, подходящи за стимулиране на растежа. Затова, много е важно да се храним здравословно и пълноценно. Много често косопадът се дължи на неправилно и небалансирано хранене.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

citrusi-dieti

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ХРАНИ ЗА ЗДРАВА КОСА

Много важни вещества за косата са вещества като биотин, мед, селен и цинк. Най- добрият начин да си го набавим е да се храним здравословно.

Витамините, най- вече от група В, са важни за производството на червени кръвни телца, които разнасят кислорода из цялото тяло. Можем да си ги набавим от месото, рибата, зърнените храни, сухите плодове, яйцата, млечни продукти и бирена мая, която е много богата на биотин. Заедно с други витамин от група В, фолиевата киселина, са особено полезни за косата, кожата и ноктите.

Витамин А смазва космения фоликул и предпазва от косопад. Помага за растежа на клетките в тялото, което допринася за здравето на косата. Този витамин се съдържа в зеленчуците, плодовете и черния дроб.

Също трябва да приемаме и достатъчно витамин С, защото помага за усвояването на желязото, който участва в образуването на тъканите. Яжте най- вече цитруси, които съдържат много от витамина.

Дефицита на желязо може да влоши състоянието на косата и причинява косопад. Хората с анемия обикновено правят косата тънка и слаба. Цинкът стимулира производството на клетки, растежа и възстановяването на клетките на тъканите. Заедно с витамин В6, цинкът е много полезен за справяне с пърхота. Липсата на минерали засяга дебелината и дължината на косата.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *