Кои храни борят белите коси

bqla-kosa-med

Белите коси се появяват вследствие на натрупването на големи количества хидроген пероксид в космените фоликули, обезцветяват косата и пречат на меланина да синтезира цветен пигмент. Нивата на хидроген пероксид в тялото трябва да се намалят от ензими на антиоксиданти, като каталазата, който разтваря хидроген пероксида до вода и кислород. Много храни съдържат каталаза и затова е препоръчително да ги включим в храненето си, за да се предпазим от побеляването на косата.

Говежди черен дроб

Има високи нива на каталаза и е една от най- добрите храни за разтваряне на хидрогена, който произвежда белите коси. Богат е на протеини, витамин А, желязо и цинк, но съдържа високо количество трансмазнини и холестерол и може да е опасен за здравето. Включете ограничено количество от него в менюто си. Комбинирайте го с плодове и зеленчуци, които също съдържат каталаза.

„РЕСТАРТ 1- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ БЕЛИ КОСИ! ВИЖ ТУК:

Картофите са богати на каталаза
Картофите са богати на каталаза

Зеленчуци

Картофите и сладките картофи са добри източници на каталаза. Други зеленчуци са: праз, лук, репички, зеле, моркови, спанак, краставици, целина, червено зеле.

Плодове

Ананас, череши, кайсии, банани, киви, диня и праскови съдържат високи нива на каталаза. Яжте ги пресни и сурови, тъй като приготвянето им намалява съдържанието на ензима.

Други

Някои растения съдържат по- големи количества каталаза от други. Младите растения, житните кълнове, кълновете на леща, на тъмно- зелени зеленчуци съдържат повече каталаза от възрастните. Семената на слънчоглед, маята, млечните продукти съдържат не голямо количество каталаза. Приема на добавки като манган, мед, цинк и селен помагат на тялото да произвежда повече каталаза.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *